Bodrum Gündem

“Noktasında” ve “Yor” Cahillikleri

İyi konuşma ve iyi yazma yeteneklerine herkes doğuştan sahip değildir. Ama bu yeteneklere doğuştan sahip olmayıp da ilerleyen yıllarda çok iyi yazan ve çok iyi konuşanları da rahatlıkla görebiliyoruz. Çünkü onlar, doğuştan gelmeyen bu yeteneklere çok kitap okuyarak kavuşuyorlar.

Ancak ekonomi, dış politika, iç politika ve kültürel alanlardaki cahillikler gibi AKP döneminde güzel Türkçemizde, bazı kelimelerin tamamen yanlış olarak kullanılmasıyla da büyük cahillikler yaşanıyor. Kısacası Türkçemizi katlediyorlar!

Bu da, irticalen, yani kağıtsız ya da “Prompter”siz iyi konuşma yeteneğine sahip olmayan bazı siyasetçilerin, irticalen konuşmak zorunda kaldıklarında doğru düzgün bağlayamadıkları cümleleri, “Noktasında” kelimesi ile bağladıklarını zannetmelerinden kaynaklanmaktadır

Şimdi size önce,  “Noktası” ve “Noktasında” kelimesinin doğru kullanıldığı birkaç örnek vereyim:

“Bolu Komando Tugayı’na mensup paraşütçüler operasyon noktasına kazasız belasız indiler ve operasyon noktasında bekleyen öncü birlikle buluştular.”

“A noktasından B noktasına düz bir çizgi çizin ve iki nokta arasındaki mesafeyi hesaplayın.”

“Kuzey Kutbu noktasında beklediler.”

“Ahmet canlı yayın noktasında bekliyor”

Yanlış Kullanımlar

Yanlış: “İstihdam noktasında artışlar bekliyoruz.”

Doğrusu: “İstihdamda artış bekliyoruz.”

Yanlış: “CHP Lideri Kılıçdaroğlu, siyasi cinayetler noktasında…”

(Bu yanlış cümleyi daha bu sabah Habertürk Ekonomi Müdürü Ebru Baki kurdu)

Doğrusu: “CHP Lideri Kılıçdaroğlu siyasi cinayetler konusunda…”

Özellikle yandaş kanalların sunucuları ve muhabirleri; Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın irticalen yaptığı konuşmalarında devamlı sarıldığı, “Noktasında” kelimesini yalakalık amacıyla çok sık kullanarak Türkçeyi katletmekte ve gençlerimize kötü örnek olmaktadırlar.

Onlara sesleniyorum:

“Bari Türkçemize saygı gösterin. Hiç değilse bu konuda kötü örnek olmayın.”

“Yor” Ukalalığı

Günümüzün Tv spikerlerinin ve muhabirlerinin çoğunluğu, Türkçeyi bir “Yor” ekiyle katletmek için adeta birbirleriyle yarışıyorlar. “Yor” ekini şimdiki zaman için kullanıp, yanına da gelecek zamanı kondurmak gibi bir cahillik yapıyorlar.

Yani şimdiki zaman ile gelecek zamanı öpüştürmek gibi, akıla, bilime ve dil bilgisine tamamen aykırı bir cahillik yapmış oluyorlar.

İşte, “Yor” yanlışları ve doğrularından örnekler:

Yanlış: “Sizi bekliyor olacağız”

Doğrusu: “Sizi bekleyeceğiz”

Yanlış: “Yapıyor olacağım”

Doğrusu: “Yapacağım”

Yanlış: “Muhabir arkadaşımız Ahmet, canlı bağlantı için Antalya’da bizi bekliyor olacak.”

Doğrusu: “Muhabir arkadaşımız Ahmet, canlı bağlantı için Antalya’da bizi bekleyecek.”

Türkçe kendi ağacına sahip olan dünyadaki ender dillerden biridir. Örneğin İngilizce’nin kendi ağacı yoktur, Alman dili ağacından gelir. Fransızca’nın da kendi ağacı yoktur. Çok merak edenler, araştırdıklarında, Fransızca’nın geldiği ağacı Romence’de bulacaklardır.

Kendi dil ağacına sahip bu muhteşem dilimizi bile bile bozmaya çalışanların bu yanlışlarını, bu cehaletlerini sürekli yüzlerine vurmak hepimizin görevlerinden biri olmalıdır.

13 Ekim 2021-Çarşamba-Fatih Güllâpoğlu

Yazarın Diğer Yazıları
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.