Bodrum Gündem

Dünya nüfusu artarken sağlıklı gıdaya erişim daha da önemli hale geldi

Dünya nüfusu artarken sağlıklı gıdaya erişim daha da önemli hale geldi

Türkiye Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği (TÜDKİYEB) Genel Başkanı Nihat Çelik, ülkemizde insanımızın gıda güvencesi için, bitkisel üretimin yanı sıra  özellikle sağlıklı et ve süt  ürünlerine erişimin sağlanabilmesi amacıyla küçükbaş hayvancılığın daha da geliştirilmesinin önemli olduğunu vurguladı.

Bodrum Gündem Haber

16 Ekim Dünya Gıda Günü dolayısıyla bir açıklama yapan TÜDKİYEB Genel Başkanı Çelik, FAO’nun (Food and Agriculture Organization) hazırladığı rapora göre dünyada her dokuz kişiden birinin açlık tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu belirtti. Covid-19 nedeni ile ülkelerin korumacı politikalar izlemeye başlamasının, insanların sağlıklı gıdaya ulaşmakta daha fazla zorlukla karşılaşabileceklerini ve salgın nedeniyle de aç insan sayısının daha da artabileceğini dile getiren Çelik, insanımızın gıda güvencesi için, bitkisel üretimin yanı sıra  özellikle sağlıklı et ve süt  ürünlerine erişimin sağlanabilmesi amacıyla özellikle küçükbaş hayvancılığın geliştirilmesinin önemli olduğunu vurguladı. Çelik, “Ülkemizde son yıllarda küçükbaş hayvan sayısında artışlar yaşanması bu bakımdan önemlidir. Sayın Cumhurbaşkanımızın küçükbaş hayvan sayısının nüfus başına bir hayvan olacak şekilde artırılması talimatları ile Tarım ve Orman Bakanımız Sayın Dr. Bekir Pakdemirli’nin yeni destekler vermesi küçükbaş hayvan sayımızı artırmış 2019’da 48,5 milyon olan hayvan sayımız yüzde 11,6’lık artışla 2020’de 54,1 milyona ulaşmıştır. Bu sayının hedefimiz olan 90 milyona çıkarılması için birliklerimizle beraber gerekli çalışmalar yapılmaktadır. Hedefimiz insanımızın sağlıklı kırmızı et ihtiyacının karşılanmasıdır. Ülkemiz için sağlıklı doğal gıdalara ulaşmada küçükbaş hayvancılık en büyük şansımızdır “ dedi.

Kırsala Dönüş Projelerine Ağırlık Verilmeli…

Yaşanan göçler nedeniyle köylerde yaşayan nüfusun yaş ortalamasının 55’e yükseldiğini ifade eden Genel Başkan Çelik, gençlerin kırsala dönmesini ve üretime katılmasını sağlayacak projelere ağırlık verilmesi gerektiğini belirterek, “Ancak bu şekilde küçükbaş hayvancılığımızın yaşadığı sorunlar çözüm bulacak, hedeflerimize ulaşmamız mümkün olacaktır. Böylece sadece ülkemizi doyurmaya devam etmekle kalmayız, rahatlıkla içinde bulunduğumuz coğrafyanın sağlıklı gıda açığını da kapatırız” şeklinde konuştu.

Hayvan sayısının yanı sıra yapılacak ıslah çalışmaları ile et ve süt verimlerinin de artırılmasının önemli olduğunu vurgulayan Çelik, başta yem olmak üzere girdi maliyetlerinin düşürülmesinin ve çoban istihdamı sorununun çözülmesinin öncelikli talepleri olduğunu söyledi. Tamamen doğal ortamda kimyasal gübre ve ilaç uygulamasından uzak zengin bitki türlerinden oluşan mera ve yaylalarda otlayan hayvanların etlerinin sağlıklı beslenme açısından çok yararlı olduğunu ifade eden Çelik, son yıllarda yaşanan küçükbaş hayvan sayısındaki artış ile yapılan ıslah çalışmalarının bu açıdan önemli olduğunu kaydetti.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.