Bodrum Gündem

90 bin liralık rant iddiası

Ak Parti Muğla İl Başkanı Kadem Mete Muğla Büyükşehir’in Kentkart uygulaması ile ilgili oldukça dikkat çeken iddialarda bulundu. Başkan Kadem Mete “Geçici Kentkart uygulaması ve bununla her gün 90 bin TL vatandaşın cebinden alınıp ‘bir yerlere’ aktarılıyor. Ben bu konuda Büyükşehir Belediyesi’nin vatandaşlarımızı aydınlatacak bir cevap vermesini sabırsızlıkla bekliyor, daha bu Kentkart’la ilgili çok konuşacağımızı düşünüyorum…” dedi.

Fatih Bozoğlu – Bodrum Gündem

Ak Parti Muğla İl Başkanı Kadem Mete Muğla Büyükşehir’in Kentkart uygulaması ile ilgili olarak günlük 90 bin liralık haksız bir rant oluşturulduğunu ve bunun kimlerin cebine gittiği yönünde iddialarda bulundu. Geçicici Kentkart uygulamasının yanlış olduğu iddiasında bulunan Başkan Mete “Gün geçmiyor ki Muğla Büyükşehir Belediyesi’nin yeni bir yanlışıyla karşılaşmayalım. Bugünkü konumuz “Kentkart” uygulaması. Biz bu yanlışları dilimiz döndüğünce sizlerle paylaşıyoruz ve ümit ediyoruz ki Büyükşehir bu yanlışlarından bir an önce vazgeçsin…” dedi.

Pandemi döneminde bir karar alarak nakit dolaşımı engelledi…

Kentkart’ın kullanıcılara 25 kuruşluk bir avantaj sağladığını dile getiren Başkan Kadem Mete geçici kentkart ile ilgili şu bilgileri verdi; “Pandemiden önce ister Kentkart’la ister nakit para ödeyerek bu seyahatleri gerçekleştirebiliyor idiniz. Hıfzıssıhha Kurulu pandemi döneminde bir karar alarak nakit dolaşımı engelledi. Bunun sebebi de şoförlerle yolcular arasındaki teması ortadan kaldırmaktı. Onun yerine Büyükşehir Belediyesi UKOME aracılığıyla geçici Kentkart denilen bir ek sistem daha getirdi. Asıl daimi Kentkart’ın haricinde geçici Kentkart. Çünkü siz Muğla’da yaşamıyorsunuz, tatile geldiniz veya kısa süreli bir seyahat için Muğla’dasınız; toplu taşıma aracına bindiniz, nakit para ödemeye kalktığınızda “Affedersiniz, nakit para alamıyoruz ama size geçici bir Kentkart satabiliriz,” diyerek şoför esnafı size bu elimde gördüğünüz geçici Kentkart’ı satıyor…”

Toplu ulaşımda para kullanılmama kararı kalktı…

Geçici kent kart ile 25 kuruşluk avantaj yerine fazladan 1 buçuk lira ödeme yapmak zorunda kalındığını iddia eden AK Parti Muğla İl Başkanı Mete; “4 liraya gittiğiniz yere, nakit para ödeyerek 4 liraya gittiğiniz yere, sürekli Kentkart’ınız varsa 3 lira 75 kuruşa gidiyor idiniz. Ama eğer geçici Kentkart kullanıyor iseniz 4 liranın üzerine 1,5 lira da bu karta veriyor ve 5,5 liraya seyahat etmek zorunda kalıyordunuz. Hıfzıssıhha Kurulu bu kararını, yani nakit parayla dolaşımını engelleyen kararını bir süre sonra geri çekti. Çünkü gördü ki geçici Kentkart’la da seyahat etmek isteyenler yine sonuçta önce bir para veriyorlar, Kentkart’ı satın alıyorlar, paralarının üstünü yine şoförden alıyorlar, yani temas yine devam ediyor. Dolayısıyla bu yasağı oradan kaldırdı…” dedi.

“Şoför Kart Sistemi”ne geri dönülmedi…

Şoför esnafımız önceden kullandıkları, nakit alışverişte kullandıkları “şoför kart sistemi”ne geri dönmeyi beklerken, Büyükşehir Belediyesi bu geçici Kentkart uygulamasına ısrarla devam ettiğini kaydederek bu konunun sakıncasını şu şekilde anlattı; “Şimdi, öncelikle yaz aylarında yaklaşık olarak 1 milyon misafir ağırladığımız bu kentte sürekli burada ikamet etmedikleri için, sürekli Kentkart almak yerine geçici Kentkart alan günlük yaklaşık 60 bin kişi söz konusu. Ortalama olarak. Yani 1,5 lirayla çarptığınızda 90 bin TL her gün bu kart para bedeli olarak Muğla’da yaşayanlardan tahsil ediliyor. Peki, bu kartın bedeli sizce kaç paradır? Yani maliyeti kaç paradır? Herhangi bir çip sistemi olmayan bu kartı 15 kuruştan, 10 kuruştan, bilemediniz maksimum 20 kuruştan toplu olarak basmak mümkün. Bunları kim satıyor? Kentkart, UKOME aracılığıyla şoför esnafına, şoför esnafı da yolcuya satıyor. Para kimin cebinden çıkıyor? Yolcunun cebinden çıkıyor. Günlük olarak 90 bin TL. Kimin cebine aktarılıyor, kimler tarafından aktarılıyor, işte işin püf noktası burada…”

Çöpe atılan 60 bin adet plastik kart çevreye ne kadar zarar veriyor?

Bu paranın bir kısmını Kentkart, bir kısmını da Büyükşehir tahsil ettiğini ve her gün 60 bin liranın çöpe atıldığını ifade ederek; “60 bin karta çevreci gözüyle mi bakmak istersiniz yoksa vatandaşın cebinden her gün boşuna alınan 90 bin TL’nin kimlere ne amaçla aktarıldığına mı dikkat çekersiniz, sizin takdirinize bırakıyorum…” dedi.

Bu konu daha çok konuşulur…

2018 yılında açılan ve halen devam eden Kentkart soruşturması ile ilgili olarak davanın devam ettiğini bu nedenle bu konuda yorum yapmayacağını belirten Kadem Mete “Bu konu daha yeni. Geçici Kentkart uygulaması ve her gün 90 bin lira vatandaşın cebinden alınıp ‘bir yerlere’ aktarılıyor. Ben bu konuda Büyükşehir Belediyesi’nin vatandaşlarımızı aydınlatacak bir cevap vermesini sabırsızlıkla bekliyor, daha bu Kentkart’la ilgili çok konuşacağımızı düşünüyorum…” sözleri ile açıklamasını tamamladı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.