Bodrum Gündem

Almanlar Trump’ın Geri Gelmesinden Korkuyorlar

Almanya’nın dünyaca ünlü ciddi politika dergisi Der Spiegel, bu hafta Donald Trump’ın resmini kapak yaptı ve kapağın manşetini “Geri dönüş operasyonu”, spotunu da, “Hain bir plan Donald Trump’ı tekrar Beyaz Saray’a geri getirmeyi hedefliyor” cümleleriyle verdi.

Trump makalesinde Trump’ın, oldukça uzun bağlanmış her zamanki kırmızı kravatı ile Iowa, Arizona, Alabama gibi eyaletlerde kurulan sahnelerde boy gösterdiği ve aralarında Meksika sınırına duvar çekmeye başlaması da dahil yaptığı işleri övünerek anlattığı; aslında seçimi kazandığını ve Biden’ın oy hileleriyle başkanlığı çaldığını vurguladığı anlatıldı. Trump’ın popülist propagandalarla özellikle veteran seçmenlere büyük coşku verdiği belirtilen makalede, Trump’ın yalanla-doğru arasında bir sınırı olmadığı da vurgulandı.

Trump’ın, konuşma yaptığı her yerde, “Hile ile seçimi kaybeden mağduru” oynamaya büyük özen gösterdiği de anlatıldı.

Trump’ın 2024 yılında tekrar aday olmak için savaş verdiği belirtilerek, “Bu da, aklı başında Cumhuriyetçiler için adeta bir kâbus” denildi.

“Dünyanın en tehlikeli emekli adamı” denilen makalede, bazı anketlere de yer verildi. Bu anketlere göre, Cumhuriyetçilerin yüzde 78’i Biden’ın 2020 seçimlerini yasal olarak kazanmadığına inanıyor.

Ankete göre, eyaletlerden 47’sinde, Cumhuriyetçiler Trump’ı 2024 seçimlerinde tekrar ABD Başkan adayı olarak olarak görmek istiyor.

Trump’ın propaganda konuşmalarının manşetini ise, “Bizim sloganımız ‘Her şeyden önce Amerika’ idi; şimdi ise, ‘Her şeyden sonra Amerika’ oldu” cümleleri oluşturuyor.

Yazıda, seçim yasasında yapılmak istenen değişikliklerin tamamen Trump’ı geri getirme planının sonucu olduğu da vurgulanarak, Trump’ın demokrasi için büyük tehlike olduğu belirtiliyor.

Almanya, Trump korkusunda elbette yalnız değil. Avrupa’nın büyük bölümü, Trump’ın geri gelmesinden korkuyor. Ben de Trump’ın geri gelmesinden korkuyorum. Çünkü Trump, sadece ABD demokrasisi için değil, dünya demokrasisi için tam bir çıban başı. Üstelik tekrar Başkan olması, diktatörlüğe heveslenen bazı liderlerin de adeta kuvvet macunu olacak!

7 Kasım 2021-Pazar-Fatih Güllâpoğlu
Yazarın Diğer Yazıları
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.