Bodrum Gündem

İklim adaleti için mücadele zamanı

BODTÜM (Bodrum Ortadoğu teknik Üniversitesi Mezunları Derneği) tarafından Milas’ın Boğaziçi Köyü sınırları içerisindeki flamingoların barınma alanı olan Tuzla Sulak Alanında iklim değişimi ile ilgili basın açıklaması gerçekleştirildi.

Bodrum Gündem Haber

İklim değimi ile ilgili basın açıklamasını BODTÜM (Bodrum Ortadoğu teknik Üniversitesi Mezunları Derneği) sözcüsü Eftal Köklü yaptı.

İnsanoğlunun doymak bilmeyen tüketim alışkanlıklarını körükleyen kapitalist politikaların bir sonucu olarak, gezegenin yok oluşun sınırına getiren iklim krizinin yaşandığı belirtilen açıklamada “Haftalar, hatta aylar boyunca söndürülemeyen orman yangınları, kuraklık, sel gibi ardı arkası kesilmeyen doğal felaketler, iklim krizinin yadsınamaz sonuçlarından. Olağan değil yaşadıklarımız. Kriz üstüne kriz yaşıyoruz. Doğal felaketler, toplumsal, politik sorunlara neden oluyor, yoksulluk ve adaletsizlik de doğal felaketleri derinleştiriyor. Bilim insanlarına göre küresel ısınmanın 1,5 dereceyi aşması, yeryüzündeki canlı yaşam için kritik önemdeki dengelerde geri dönüşü olmayan kırılmalara neden olacak. Bilinen tüm bu gerçeklere karşın, yapılan toplantıların sadece göz boyamaya yönelik olduğunu hep beraber izlemekteyiz!” denildi

Çölleşme ve kuraklık kapımızda…

İçinde yaşadığımız coğrafyanın bir yandan doğal güzellikleri ile herkesin gözdesi olduğunu, öte yandan da %60’ı maden sahası olarak ruhsatlandırıldığı ifade edilen açıklama şu şekilde devam etti; “plansız şehirleşme baskısı ile varolan su havzaları doğanın kendi döngüsü gözardı edilerek yok ediliyor, diğer taraftan verimli tarım arazileri üzerine bir baraj inşa etme projeleri yapılıyor.  Üç Termik santral suyumuza, nefesimize ortak, köylerimizi yutuyor, yaşam alanları yok olan köylüler şehirlerde göçmen olarak yaşıyor. Doğası ile cennet olan bu topraklarda artık -kanser başta- her türlü hastalık artışta. Ormanlarımız zaten vahşi madencilik ve enerji politikaları nedeniyle tehlike altındayken, bu defa da iklim değişikliğinin neden olduğu aşırı sıcaklarla yaklaşık 70,000 hektar orman alanını kaybettik.  Çölleşme ve kuraklık kapımızda! Yaşam alanları kaybolan sadece insanlar değil,  çok önemli karbon yutak alanları olan sulak alanları, ormanları yok ederek orada yaşayan türleri de yok olmaya mahkûm ediyoruz.”

İklim adaleti için mücadele etmek zamanı…

BODTÜM (Bodrum Ortadoğu teknik Üniversitesi Mezunları Derneği) sözcüsü Eftal Köklü’nün okuduğu basın açıklaması “Artık biliyoruz! Nerede olursak olalım iklim adaleti için mücadele etmek zamanı. Şimdi! Çünkü iklim krizi, ülkelerin sınırlarını aşıyor. Bu nedenle, Bodrum ODTÜ Mezunları Derneği olarak, İklim Adaleti için mücadele eden herkesi bizimle dayanışmaya çağırıyoruz. Artık hepimiz biliyoruz! Bilmekten öte yaşıyoruz… İklim adaleti için, doğa için, birlikte yaşam için eylemdeyiz! “ cümleleri ile sona erdi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.