Bodrum Gündem

Beçin Kalesi’nde öğrenciler kazı yaptı

Beçin Kalesi’nde öğrenciler kazı yaptı
09.11.2021
0
A+
A-

Muğla Valiliği himayesinde, İl Milli Eğitim Müdürlüğü koordinesinde yürütülen “Bir Tarih Hazinesi Beçin Kalesi” belgeseli ve kitabının tamamlanmasının ardından Beçin Kalesi ve ören yerine düzenlenen okul gezisinde, ilkokul ve lise öğrencileri kazı çalışması yaptılar.

Bodrum Gündem Haber

Muğla’nın tarihi ve kültürel varlıklarından olan Beçin Kalesi’ni tanıtmak, tarihi ve kültürel değerlerini sevdirmek, tarihi eserlerle ilgili farkındalık oluşturmak amacıyla düzenlenen okul gezisinde, öğrenciler yaşayarak ve eğlenerek öğrenme imkânı buldular. 2012’de UNESCO’nun Dünya Mirası Geçici Listesi’nde yer alan Beçin Kalesi’nde kazı ekibi ve arkeologların rehberliğinde, temsili kazı çalışması yapan Milas Beçin İlkokulu ve Mete Ersoy Anadolu Lisesi öğrencileri, eserleri toprak altından gün yüzüne çıkarmanın mutluluğunu yaşadılar.

Milas Kaymakamı Mustafa Ünver Böke, İl Milli Eğitim Müdürü Emre Çay, İlçe Milli Eğitim Müdürü İsa Bal, Muğla Valiliği AB ve Dış İlişkiler Bürosu Proje Uzmanı Sibel Saçal’ın da eşlik ettiği temsili kazı çalışmasından sonra programa, kale ve ören yerinin gezilmesiyle devam edildi. Kale içinde yer alan Ahmet Gazi Medresesi, İlyas Bey Camii, Orhan Camii, Büyük Hamam, Mültezim Evi, Kızıl Han, Yelli Külliyesi, Seymenlik Zaviyesi vb. Menteşeoğulları dönemine ait tarihi eser ve kalıntılar yerinde incelenerek öğrencilere tanıtıldı. Tarihin ilk çağlarından günümüze dek uzanarak insanlık tarihine tanıklık eden Beçin Kalesi’nin dünya ve Türk tarihi açısından önemi hakkında bilgi verildi.

Milas’ın 5 km güneyinde yer alan 7 bin yıllık geçmişe sahip olan Beçin; Karia ve Likya gibi birçok uygarlığa ev sahipliği, Menteşeoğulları Beyliğine de başkentlik yapmış önemli bir şehirdir. İnsanlığın izlerini kesintisiz olarak bünyesinde barındırması yönüyle aslında Anadolu’nun bir özeti gibidir. Doğa harikası düz bir platonun üzerinde yükselen Beçin Kalesi, adeta tarih, görkem ve gizem abidesidir.

14.yüzyılda Menteşeoğulları döneminde hem idare merkezi hem ilim yuvası hem de ticaret merkezi olarak göz kamaştırmış, Türk- İslam dönemi yerleşiminde önemli merkezlerinden biri olmuştur. Kale içinde medrese, zaviye, cami, han, hamam gibi yapıların çokça bulunması bu gerçeği doğrular niteliktedir.

Menteşe Beyi Orhan Bey, bir Mevlevi olarak Beçin’e gelen Mevlana Celaleddin-i Rumi’nin torunu Ulu Arif Bey’e mürid olmuş, tasavvufun Batı Anadolu’ya yayılmasında etken rol oynamıştır. Marmaris’in fethiyle Sahiller Sultanı unvanı alan Ahmet Gazi zamanında, en parlak dönemini yaşayan Beçin, Türk kültürü ve tarihi açısından önemli bir yere sahiptir. Saklı bir hazine olma özelliğine sahip Beçin Kalesi’nde ve ören yerinde, kazı ve restorasyon çalışmaları hala devam etmektedir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.