Bodrum Gündem

Onkoloji gönüllülerine psikolojik destek

Onkoloji gönüllülerine psikolojik destek
12.11.2021
0
A+
A-

Her hafta yapılan toplantılar ile Onkoloji Gönüllülerine psikolojik destek sağlayan Psikolog Mine Caner, hayatta gülmek kadar ağlamanın ve üzülmenin de doğal bir süreç olduğunu söyledi. Caner, acı bir olay yaşadığımızda ya da bir yakınımızı kaybettiğimizde önemli olanın yas sürecini yaşayıp tamamlamak ve geride bırakmak olduğunu dile getirdi.

Bodrum Gündem Haber

Denizli Onkoloji Gönüllüleri ile haftada bir gün bir araya gelen Psikolog Mine Caner, çeşitli konularda katılımcıları bilgilendirip sorularını yanıtlayarak onlara psikolojik destek sağlıyor. Caner, psikolojinin alanına giren konularda dernek üyelerini bilgilendirerek; başta hastalık sürecindeki ruhsal durum olmak üzere çeşitli psikolojik sorunları ile baş edebilmeleri için onlara yol gösteriyor.

Bu hafta Denizli Onkoloji Gönüllüleri Dayanışma Derneği’nde gönüllülerle “Yas” konulu bir sanatla terapi çalışması yapan Caner, hayatın içinde her türlü duygunun olduğunu ifade ederek, gülmek kadar ağlamanın da doğal olduğunu dile getirdi.

Bazı insanların duygularını ifade etmekten, ağlamaktan çekindiğini ifade eden Caner, “Sadece yas sürecinde değil hayatın her döneminde duygularımızı yaşamaktan ve ifade etmekten çekinmemeliyiz. Seviyorsak, üzülüyorsak, kızıyorsak bunları ifade etmeliyiz” dedi.

Mine Caner şunları söyledi: “Herkesin acısını yaşama şekli farklı. Gülmek ne kadar doğalsa, ağlamak da o kadar doğal. Biz insanız. Hayatımızdan birisi gitti ve onun yokluğunu tabii ki yaşayacağız. Tabii ki ağlayacağız. Yas insanın yaşaması gereken bir süreç. Birisi çok ağlarken diğeri donup kalabiliyor. Bizim için önemli olan bu süreci yaşayıp tamamlamak. Fakat bu süreç 1-1,5 yıl devam ederse burada bir sorun var demektir. Depresyona dönüşmüş olabilir. O zaman bir psikologdan yardım almanız gerekir.”

Denizli Onkoloji Gönüllüleri Dayanışma Derneği’nde yapılan “Yas” konulu sanatla terapi çalışmasında, Mine Caner gönüllülerden hayatta yaşadıkları ve kendilerini derinden etkileyen olayları resmetmelerini istedi. Daha sonra katılımcılar yaptıkları resimleri anlatıp duygularını dile getirdiler. Psikolog Mine Caner de katılımcıları dinleyip sorularını yanıtlayarak onlara çeşitli önerilerde bulundu.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.