Bodrum Gündem

Yatağan’da tarla gününde üreticilerin tatlı patatese ilgisi yoğun oldu

Yatağan’da tarla gününde üreticilerin tatlı patatese ilgisi yoğun oldu
24.11.2021
0
A+
A-

Muğla İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından yürütülen “Katma Değeri Yüksel Sebze Projesi” kapsamında yürütülen çalışmada üreticiler yeni çeşitlileri deneme fırsatı yakalıyor.

Bodrum Gündem Haber

Yatağan İlçesi Kırıkköy Mahallesinde üretici Yurdanur Uzun’un tarlasında yetiştirilen tatlı patatesin hasadı yapıldı.

Yapılan tarla günü etkinliğine İl Müdürü Barış Saylak, Yatağan Belediye Başkan Yardımcısı  İsmail Kaya, Ziraat Odası Başkanı Süleyman Kuru, Yatağan İlçe Tarım ve Orman Müdürü A.Didem Biber, teknik personeller ile üreticiler katıldı. Deneme çalışması başarılı olan tatlı patatese üreticilerin ilgisi yoğun oldu.

Üretici Muğla İl Tarım ve Orman Müdürlüğüne Çalışmalarından Dolayı Teşekkür Etti

İlk konuşmayı üreticiler adına tarla sahibi Yurdanur Uzun yaptı. Konuşmasında Muğla İl ve İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğünün yeniliklerle buluşturan katma değeri yüksek gelir getiren proje çalışmalarında olmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek teşekkür etti. Üretim yapmaktan mutlu olduğunu ifade eden Uzun, geleceğin stratejik konusunun üretim ve toprak olduğuna değindi. Tatlı patatesin faydalarına ve kullanım şekline değinen Uzun, aynı zamanda proje kapsamında mavi yemiş dikimi yapılacağını da söyledi. Tarla gününe katılan herkese desteklerinden dolayı teşekkür etti.

Kırıkköy Mahalle Muhtarı Metin Demir mahallesindeki çalışmadan duyduğu memnuniyeti ifade ederek, gelen konuklarını ağırlamaktan mutlu olduğunu ifade etti.

Yatağan Ziraat Odası Başkanı Süleyman Kuru İlçesinde üreticilere yönelik yapılan tatlı patates, safran, mavi yemiş gibi projelerin uygulanmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi ve başta İl Müdürlüğü olmak üzere emeği geçenlere teşekkür etti.

Yatağan Belediye Başkan Yardımcısı İsmail Kaya, Belediye Başkanı Mustafa Toksöz’ün iş yoğunluğundan dolayı il dışında olduğunu ifade etti ve selamlarını iletti. Belediye olarak her zaman üreticini yanında olduklarını söyledi.

İl Müdürü Barış Saylak yaptığı konuşmada yapılan destek ve projelerden söz ederek, yapılacak çalışmaların müjdesini verdi. Muğla İl Tarım ve Orman Müdürlüğünce yürütülen “Katma Değeri Yüksek Sebze Üretim Projesi” iki koldan yürütüldüğünü ifade eden Saylak, “Bir yandan dünyada kabul gören pazarı olan katma değeri yüksek sebzelerle tanıştırmak ve buluşturmak, diğer yandan da ata tohumların yaygınlaşmasını sağlayarak yerel çeşitleri korumak ve tohuma bağımlılığı ortadan kaldırmaktır. Kimse bu konuda çalışma yapılmadığını ifade edemez. Ülkemiz iki adet Gen Bankası mevcut. Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü bünyesindeki Türkiye Tohum Gen Bankasında son 9 yılda koruma altına alınan tohum sayısı 10.000 den 51.000 e yükselmiş. Diğeri yedekleme örnekleri ve İzmir’de mevcut olan Ulusal Gen Bankamızda 1963 yılından beri faaliyetine devam eden en eski gen bankalarındandır. TAGEM Gen Bankalarında koruma altına alınan 120 bin tohum örneği mevcut. Bu kapsamda 2020 yılında 1 milyon 242 bin ton sertifikalık tohum üretildi. Bizde bunları üreticilerimiz arasında yaygınlaştırırken bir yandan yeni çeşitlerle tanıştırıyoruz.  Bugün tatlı patatesin yetiştirilmesini yerinde görecek birlikte hasat edeceğiz. Tarım geleceğin en önemli stratejik kalkınma kaynağı olacak. Ekilmedik bir karış toprak kalmayacak. Bizlerde bunun için hazırlıklarımızı ve çalışmalarımızı yapıyoruz. Bu nedenle toprağımızı ve su kaynaklarımızı korumak zorundayız. Boşa harcayacak kaynağımız yok.” Dedi. Üretici kadın çiftçi Yurdanur Uzun’a çalışmalarından dolayı teşekkür ederek, hem 24 Kasım Öğretmenler Gününü hem de 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Gününe değinerek her türlü şiddeti kınadığını ifade ederek, emek sahibi eller ancak öpülür dedi.

Tatlı patates tarlasında hasat yapılarak, konu hakkında İl Müdürlüğü personellerinden Ziraat Mühendisi Neşe Avcıoğlu tarlada teknik bilgi verdi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.