Bodrum Gündem

Muğla’ya tahsis edildiği söylenen kanser tarama cihazı nerede?

Muğla’ya tahsis edildiği söylenen kanser tarama cihazı nerede?
27.11.2021
0
A+
A-

Sağlık Bakanlığı Bütçe görüşmelerinde CHP Muğla Milletvekili Plan ve Bütçe Komisyon üyesi Süleyman Girgin sağlık emekçilerinin sorunları ile Muğla’daki hekim istifaları ve hastanelerin eksikliklerini dile getirdi.

Bodrum Gündem Haber

CHP Muğla Milletvekili Plan ve Bütçe Komisyon üyesi Süleyman Girgin’in Sağlık Bakanlığı bütçe görüşmelerinde yaptığı konuşmanın ayrıntıları şu şekilde;

Ödenek Olmadığı İçin Kurulum Yapılmadığı Doğru Mudur?

Muğla İl Sağlık Müdürlüğüne bağlı kamu hastanelerinde kanser tarama hizmeti verilmiyor, vatandaşlarımız il dışına veya özel hastanelere gitmek zorunda bırakılıyor. Sağlık Bakanlığı tarafından Muğla Eğitim ve Araştırma Hastanesine tahsis edildiği söylenen fakat şimdiye kadar kurulumu yapılmamış ve hizmet vermeye başlamamış kanser tarama cihazımız nerededir? Ödenek yokluğundan kurulumu yapılamadığı söyleniyor, bu doğru mudur?

Sağlık Müdürlüğü Tarafından 4 Yıldır Sonuçlandırılmadı. Radyoterapi Merkezi Ne Oldu?

Muğla İl Sağlık Müdürlüğü tarafından dört yıldır sonuçlandırılamayan radyoterapi merkezinin yapımı ve sintigrafi cihazlarının tam olarak temini konusunda neden adım atılmamaktadır?

Muğla’da Bir Ay Öncesine Kadar Toplam 40-45 Hekim İstifa Etti…

Sayın Bakan, sadece Milas Devlet Hastanesinden 13 hekim olmak üzere, Muğla’da bir ay öncesine kadar toplam 40-45 hekimin istifa ettiği bilgisini edindim. Bu rakam istifa yasağının kalktığı 1 Temmuz 2021’den itibaren ne yazık ki başta Milas, Marmaris ve Fethiye’de hızla artmaktadır. Muğla ilçelerindeki kamu hastanelerindeki personel yetmezliği yakıcı bir hâl almıştır. Her branştan hekim olmadığı gibi, 3-4 hekim olması gereken branşlarda tek hekim görev yapıyor, örneğin, Datça Devlet Hastanemiz. Hiçbir uzman hekimi uzun süre Datça Devlet Hastanesinde görevlendirmek mümkün olmuyor çünkü alet edevat, yardımcı sağlık personeli yetmezliğinden dolayı sürekli, geçici görevlendirilmelerle idare edilen bir hastanemiz. Datça’ya geçici görevlendirme yapıldığı zaman, Milas, Fethiye ya da başka yerde işler aksıyor, bütün bunlar istifaları tetikliyor. Sizi, Türk Tabipleri Birliğinin istifaların devam etmesi hâlinde sağlık kaos yaşanacağı uyarısını ciddiye almaya davet ediyorum.

Personel Eksikliği Giderilecek Mi?

Sayın Bakan, Muğla’nın yerleşik nüfusu 1 milyonu aşıyor, yazın nüfusumuz 5 milyonu buluyor. Görüştüğümüz sendikalar ve tabip odamızdan edindiğim bilgilere göre, temizlik işçisinden başhekimine kadar, daha fazla özellikli, nitelikli hizmet vermek için çaba gösteren ve bölgedeki tüm sevklerin geldiği Muğla Eğitim ve Araştırma Hastanesi üç ay önce 19 ameliyat masasından ancak 7’sini kullanabiliyordu ve vatandaşlarımız mağdur oluyordu. Şu an için 10 masa kullanıyor, en az 5 masa daha açılmasına ihtiyaç var; hemşire, temizlik personeli ve teknik eleman eksikliği yüzünden açılamayan bu masaların eksiklikler giderilerek acilen açılmasını talep ediyoruz.

Yandaşlara 21.5 Milyar, Sağlık Emekçilerine 5.8 Milyar…

Sayın Bakan, emekçi halktan toplanan vergiler döviz cinsinden şehir hastaneleri için müteahhitlere kira ve hizmet bedeli olarak gidiyor. Şehir hastanelerini yapıp işleten müteahhitlik şirketlerine 2022 yılı bütçesinde 21,5 milyar lira ödenek konulurken, sağlık emekçilerine 5,8 milyar, üniversite hastanelerine ise 6,2 milyar lira ayrılmıştır. Bu bütçe politikası yüzünden nitelikli sağlık eğitimi verilemez olmuş, tedavi edici hizmetler koruyucu hizmetlerin önüne geçmiş, üniversite hastaneleri tükenme noktasına gelmiştir. Servislerde 3-4 hemşirenin yapması gereken işi, 1 hemşireye yaptıracak kadar angarya çalıştırma derinleşmiştir.

Covid Meslek Hastalığı Sayılmalıdır…

Sayın Bakan, acilen hiçbir ad altında halktan sağlık hizmeti için katkı payı ücreti alınmaması sağlanmalı, sağlık emekçileri sayısı OECD ortalamasına çıkartılarak güvenceli ve kadrolu istihdam sağlanmalı, ihraç edilen ve hakkında kesinleşmiş yargı kararı bulunmayan sağlık emekçileri işe başlatılmalı, Covid meslek hastalığı sayılmalı, illiyet bağı aramak şartından vazgeçilmelidir.

Pandemi, Sağlık Sisteminin Defolarını Açığa Çıkardı…

Sayın Bakan, hekimlerimiz için pandemi dönemi sağlık sisteminin tüm defolarını açığa çıkarmıştır. Uzun saatler kesintisiz fazla çalışma, sık nöbet tutma, yoğun iş yükü, şiddete maruz kalma sağlık ortamlarının olağan hâllerine dönüşmüştür. Özel hastanelerde de yoğun emek harcayan hekimler ciro baskısı gibi ticari zorlamalarla meslek onuruna yakışmayan uygulamalarla karşılaşmaktadırlar. Baskı, mobbing, ayrımcılık, eşitsizlik, kayırmacılık da cabası.

18 Ayda 8 Bin Hekim İstifa Etti…

Bütün bunların sonucunda alarm veren bir durum ortaya çıkmıştır. Türk Tabipler Birliği diyor ki: “On sekiz ayda 8 binin üzerinde hekim istifası olduğu Birliğimize iletilmiştir. Yurt dışında çalışmak için Birliğimizden talep edilen iyi hâl belgesi yılda 900’lere, binlere ulaşmıştır. Ayda yaklaşık 80 hekim bu ülkede hekimlik yapmak yerine, yurt dışında göçmen doktor olmayı tercih etmektedir.

Emekliliğe Yansıyacak Maaş Verilsin…

Sayın Bakan, sağlık emekçilerine ek ödeme, döner sermaye ve benzeri adlarla yapılan, ekip anlayışını bozan, rekabet oluşturan ve çalışma barışını bozan ödeme yöntemi yerine yoksulluk sınırının üzerinde tek kalemde, tamamı emekliliğe yansıyacak şekilde maaş ödemesi için bir çalışmanız var mıdır?

Sınavı Kazananlara Uygunsa Bulundukları İlde Görevlendirme…

Sağlık emekçileri sizden bunu bekliyor. Ayrıca, Bakanlığınızın yaptığı duyuruya göre unvan değişikliği sınav sonucuna göre yerleştirme işlemleri 26 Kasım Cuma günü noter huzurunda yapılacaktır. Büyük bir özveriyle görev yapan sağlık emekçilerinin durumları göz önünde bulundurularak yerleştirme kurasında aile birliği bakımına boş olan uygun kadrolara, bulundukları ilde yerleştirme yapılması onlar için jest olacaktır, bu konudaki düşünceniz nedir?

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.