Bodrum Gündem

Kur kurşun oldu halkımızı “kur”a kuşa yem ediyorlar

Kur kurşun oldu halkımızı “kur”a kuşa yem ediyorlar
29.11.2021
0
A+
A-

TBMM Plan Bütçe Komisyonu’nda son olarak Cumhurbaşkanlığı Bütçesi görüşüldü. CHP Muğla Milletvekili Süleyman Girgin 2022 Bütçesinin şimdiden yüzde otuz eridiğini, ülkemizin ucuz işçi cennetine çevrildiğini, pahalılığın vatandaşları canından bezdirdiğini, “ekonominin kitabını yazdık” diyenlerin şimdi ekonomik kurtuluş savaşından bahsettiğini ve asgari ücretin kölelik ücretine dönüştüğünü belirtti. Girgin 29’a Sayıştay’ın tespit ettiği TMSF usulsüzlükleri hakkında da sorular sordu.

Bodrum Gündem Haber

Girgin şunları söyledi;

Yarım Gevrek Dönemi

 Bakın, İzmir’de bir fırıncı arkadaşımız cama şöyle bir tablo asmış ve böreğinin, poğaçasının fiyatının neden arttığını tane tane anlatmış; bir çuval un 110 liradan 375 liraya çıkmış, susam 120 liradan 295 liraya çıkmış, sonra da şöyle demiş: “Allah yardımcımız olsun.” Partili Cumhurbaşkanı Erdoğan ve partisi, batırdıkları ülke ekonomisinin durumunu anlatmak için satıcıları fırsatçılık yapmakla suçlamıştı, esnaf da müşterilerine utanarak sıkılarak neden zam yaptığını izah etmek zorunda hissediyor. Sebep olan kim? “Ekonominin kitabını yazdık.” diyen tek adam rejimi. Bu sadece tek örnek mi? Bakın, bu da Millî Gazetede çıktı, burada diyor ki: Zam yağmurunun ardından simitçiler, durumu olmayan vatandaşlarımız için yarım simit satışına başlamış Sayın Cumhurbaşkanı Yardımcısı, böyle giderse çeyrek simit satışına da başlanır. Bu da bir başkası, tek tek domates satılmaya başlanmış arkadaşlar.

Vatandaş Sizin Deneme Tahtanız Mı?

Hani Bakan Yardımcılarımızdan birisi diyor ya “Türkiye yepyeni bir şeyi deniyor, yepyeni bir risk alıyor.” diye; işte, deneyinizin sonucu arkadaşlar, insanların bir simide bile parası yetmiyor. Bu millet sizin deneme tahtanız mı? Sonuna geldiğiniz AKP döneminin tek cümleyle özeti: Kimisi tatlı peşinde, kiminin ise tuzu yok.

Kime Karşı Ekonomik Savaş Veriliyor

19 yıldır ekonomiyi “Ekonominin kitabını yazdık.” diyenler yönetiyor, madem ekonominin kitabını yazacak kadar mahirsiniz, neden bugün ekonomik kurtuluş savaşı veriyorsunuz? Ayrıca, bu nasıl bir ekonomik kurtuluş savaşı ki kurtulanlar sadece dövizden para kazananlar, tefeciler, her ihaleyi alan 5’liler; kaybedenler ise asgari ücretle geçinen 10 milyon, bir o kadar işsiz, açlık sınırının altındaki 22 milyon, kepenk kapatan esnaf, toprağını ekemeyen çiftçi, geleceğinden kaygı duyan gençler.

İşçiler Köle Mi?

Kur kurşun olup asgari ücretliyi, çiftçinin gübresini, mazotunu, halkımızın ekmeğini vurdu. Çin’de asgari ücret 380 dolar, Filipinler’de 328 dolar, Türkiye’de 220 dolar. Bu ülkede asgari ücreti Çin’dekinin altına düşürdünüz, memnun musunuz Sayın Cumhurbaşkanı Yardımcısı?

Yazdığınız ekonomi kitabında halka bunu mu reva gördünüz? “Bizde işçi çok ucuz, en ucuza çalışacak ülkeyiz.” diye işçilerimizi köle olarak sunup sonra da kurtuluş savaşından bahsediyorsunuz.

Neredesin Ey Ar Damarı?

Halkımızı kura, kuşa yem edenler için soruyorum: Nereden ey ar damarı? Neymiş? Türkiye üzerinde oyun oynanıyormuş, bu yüksek kurla yatırımcı gelecekmiş, ihracatımız artacakmış, öyle düze çıkacakmışız. Peki, nereden yatırımcı gelecek? Dış güçlerden. Nereye ihracat yapacağız? Dış güçlere. Bu ne perhiz, bu ne lahana turşusu!

Otuz Yedi Günde Eriyen Bütçe

Sayın Oktay 20 Ekimde bize bütçeyi sunduğunda dolar kuru 9,31 TL’ydi, otuz yedi gün sonra yani bugün dolar 12,30 TL. Fark ne kadar? 2,99 TL. Bütçeyi sunduğunuz günden bugüne dolar kur farkı nedeniyle 2022 bütçesi yüzde 30 eridi. Kimin parası eridi? İşçinin, çiftçinin, esnafın, emeklinin. Bir de şu var: 2021 Haziran sonu itibarıyla kamunun toplam dış borç stoku 179,8 milyar dolar, aradan geçen otuz yedi günde toplam kamu dış borcumuz 537 milyar lira arttı. İktidarın ülkemizi ucuz iş gücü cenneti yapma hevesinin bütün topluma tek bir kalemdeki maliyeti sadece otuz yedi günde eski parayla 537 katrilyon lira. Desek ki bir salma salalım, aradan geçen otuz yedi günde kamunun, doların artması sebebiyle ettiği zararı toplayalım; bakın, bütün borcu değil, sadece otuz yedi günlük zararı toplayalım desek beşikteki bebekten 70 yaşındaki amcamıza kadar 84 milyona kişi başı 6.034 lira düşer. Bu parayla neler yapılabilirdi? Bir kere, EYT sorunu çözülüp 5 milyon yurttaşımıza nefes aldırabilirdik, çiftçilerimizin faiz borçlarını, öğrencilerimizin KYK borçlarını silebilirdik, 3600 ek göstergeyi çıkarabilirdik, atanamayan öğretmenleri ve sağlıkçıları atayabilirdik. Yani değerli arkadaşlar, bir avuç azınlık dışında bütün topluma kaybettiren bir süreci yaşıyoruz ve her geçen gün maliyet artıyor; o yüzden, derhâl seçim diyoruz.

Asgari Ücret 2017 Yılına Geriledi

Değerli milletvekilleri, aralık ayı işçiler için çok önemli, yoksulluğun salgını unutturduğu koşullarda Asgari Ücret Tespit Komisyonu aralık başında toplanacak ve 2022 yılının asgari ücretini belirleyecek. Biliyorsunuz Asgari Ücret Tespit Komisyonu, tek adam rejimine geçilir geçilmez, apar topar ve sosyal taraflara danışılmadan İş Kanunu kapsamından çıkartılarak Anayasa’ya aykırı şekilde Cumhurbaşkanlığına bağlanmıştı. “Asgari ücret” kelimesinin dar anlamıyla; artık asgari, sınırlı bir çalışan kesimi değil, milyonları ilgilendiren ortalama bir ücret hâline geldiğini hepimiz biliyoruz. Türkiye, Avrupa Birliği ülkeleri içerisinde en düşük asgari ücrete sahip ülkelerden biri olmanın yanında, asgari ücretle çalışan oranın en yüksek olduğu ülkedir. Asgari ücret, Türkiye’de âdeta bir bumerang gibi emekçilerin önemli bir bölümünün ücret düzeyini aşağıya çekiyor. Bir ailenin zorunlu temel ihtiyaçları için yapması gereken toplam harcama TÜRK-İŞ’e göre son bir yılda 2 bin lira artış göstermiştir. Asgari ücretin yürürlüğe girdiği 2021 yılının ilk gününde net asgari ücret 2 bin 825 TL’nin karşılığı 383 Amerikan doları iken, bugün net asgari ücretin karşılığı 233 dolara gerilemiştir. Bu şu anlama gelmektedir: Asgari ücret alım gücü anlamında 2017 yılına gerilemiştir. Asgari ücretliler 2017’deki maaşlarla 2022’nin pahalılığıyla boğuşmaktadırlar. Bugünkü asgari ücretle düğünde değil çeyrek altın, gram altın takmak bile mümkün değildir. Asgari ücret insana yakışır, geçim şartları temelinde, aile esas alınarak belirlenmelidir.

Kamu Talanına Kim Göz Yumuyor?

Sayıştay, ticari ve iktisadi bütünlük ihale bedelinden toplam 1 milyon 283 bin lira tutarın, Fonun yönetim ve denetiminde bulunmayan grup şirketinin kamu borcu kapatılması için mevzuata aykırı ödemede bulunulduğunu tespit etmiştir.

    Bir diğer tespit, Fon hesaplarında bekleyen tutarlardan toplam 196 milyon 638 bin lira ve 8 milyon 306 bin İngiliz poundu tutarlarında mevzuata aykırı ödemede bulunulduğunu, Fonun varlıklarında eksilmeye sebebiyet verildiğini tespit etmiştir.

    Bir diğer diğer bulgu, alacağın temliki yoluyla devralınan ipotek bedellerinin, KDV matrahı dâhil edilmemesi nedeniyle 6 milyon 490 bin liralık vergi kaybına sebebiyet verildiğini tespit etmiştir.

    Bir diğer bulgu, ticari ve iktisadi bütünlük oluşturarak yapılan cebri icra satışlarında 13 milyon 700 bin liralık ve 5 milyon 144 bin dolarlık vergi kaybına neden olunduğunu tespit etmiştir.

    Bir diğer bulgu, Fona borçlu gruptan yapılan tahsilatın, iskontolu borç tutarına mahsup edilmesi sebebiyle nihai borç miktarının 116 milyon 360 bin dolar eksik hesaplandığını tespit etmiştir.

    Bir diğer bulgu, Fonun borçlu gruptan olan faiz alacağının, aynı borçtan sorumlu diğer grubun protokol borcundan mahsup edilerek Fon alacağında 23 milyon 225 bin dolar eksilmeye neden olduğunu tespit etmiştir.

    Bir diğer bulgu, Fon personeli ile bunların bakmakla yükümlü oldukları kişilerin tedavi ve ilaç giderlerinin bütçeden ödenerek 14 milyon 621 bin liralık mevzuata aykırı ödeme yapıldığını tespit etmiştir. Ayrıca, bunların bir kısmı diğer yıllardan da devreden zararlardır. Ancak TMSF ısrarla ve inatla bu kamu zararını telafi etmiyor. Bunun nedeni nedir? Bu bulgularla ilgili bugüne kadar ne yapılmıştır?

TMSF Kamudaki En Büyük Kara Deliklerden Biri

Kamudaki en büyük kara deliklerinden birisi TMSF. Kamu niye görevini yapmıyor? TMSF tüm yasaların, kanunların üstünde bir kurum mu? Bu kamu parası talanına göz yuman dış güçler mi? Hayır, tek adam rejimi yani sizsiniz.

   Sayın Cumhurbaşkanı Yardımcısı, Sayıştay raporlarına göre, 2020 yılı harcamaları 440 milyon olan İletişim Başkanlığı bunun 298,9 milyon lirasını Anadolu Ajansına aktarmış. Niçin aktarmış, hangi amaçla bu para Anadolu Ajansına aktarmıştır?

Asgari Ücret Ne Zaman Vergi Dışı Kalacak?

Ekonomik krizin can yaktığı dönemde Ekonomik ve Sosyal Konseyi niçin toplamıyorsunuz? Toplayacak mısınız? Asgari ücreti ne zaman vergi dışı bırakacaksınız? Asgari ücretin genel ücret düzeyini aşağıya çekmesini önlemenin yolu sendikalaşma ve toplu pazarlıktır. İşçi-memur ayrımı yapmadan, sendikalaşma ve toplu pazarlık önündeki bütün yasal ve fiilî engeller kaldırılacak mıdır?

696 Sayılı KHK Mağduru İşçiler Ne Zaman Kadroya Geçecek?

696 sayılı KHK kapsamı dışında kalıp kadroya geçemeyen işçilere kadro verilecek midir? Ormancılık faaliyetlerinin etkin bir şekilde devam etmesi için geçici işçilerin hizmet süreleri on iki aya tamamlanacak mıdır?

2022 yılı Bütçe Kanun teklifi 6-16 Aralık tarihleri arasında TBMM Genel Kurulunda görüşülecek.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.