Bodrum Gündem

Almanlar Bunu Yaşasaydı, Ya Toplu İntiharlar Başlardı Ya Da Ortalık Cehenneme Dönerdi!

Almanya’nın en yüksek tirajlı gazetesi Bild, dün tam da bizim milletimiz için gerçekten ibretlik bir manşetle piyasaya çıktı.

Manşet şu: Pahalılık şoku XXL

Sürmanşette ise şu iki spota yer vermişler:

— Enflasyon yüzde 5,2

— Paramızın değeri sürekli azalıyor

Manşetin haberi ise, gazetenin 3’üncü sayfasında Almanya’nın yeni Başbakanı Olaf Scholz’a hitaben yazılmış bir başlıkla verilmiş:

— Bay Scholz, artık bizi pahalılık şokundan kurtarın!

Nasıl yani? Şimdi gel de bunu bizim millete anlat.

Paramızın değeri bırakın 3-5 puanı, onlarca puan düşmüş, dünyanın en hızlı değer kaybeden parası haline gelmiş.

Bu yılın ilk iş günü olan 4 Ocak Pazartesi günü 1 Amerikan Doları’nın TL  karşılığı 7.38 lira iken, bugün bu yazıyı yazdığım saat 11.00 dolaylarında 13.42 lira idi.

Döviz kurlarındaki değişiklik artık dakikalar içerisinde büyük değişiklikler gösterdiği için saat verecek duruma geldik. Ve sonuç olarak TL daha bir yıl geçmeden neredeyse yüzde 100’e yakın değer kaybetmiş durumda.

Diğer yandan sadece yaşamamızı sağlayacak en temel gıda maddeleri el sürülemeyecek kadar zamlanmış, kiralar adeta füze hızıyla yükselmiş, sokaklarda yarı aç yarı tok dolaşan insan sayımız her gün artar hale gelmiş; halkın gerçek enflasyonu yüzde 80’lere  yaklaşmış.

Sonra da Alman yalnızca yüzde 5’lik enflasyon için, “Şok” başlığını atıyor, başbakana “Pahalılıktan kurtar bizi” diye çağrıda bulunuyor.

Alman kardeşlerim, bu yaptığınız ayıp değil mi?

Yahu bizdeki pahalılık ve paranın değer kaybı sizde yaşansa, inanın ya toplu intiharlar başlardı, ya da halk ayaklanır, ülkenin her yeri cehenneme döner, genel grevlerle de ekonomi durur; hükümet de pılısını pırtısını toplar kaçacak delik arardı.

Almanya’da hükümet yeni göreve başladı ve bu yüzde 5,2’lik enflasyonu da eski başbakan Merkel’den devraldı. Yoksa bu kadarcık (bize göre!) enflasyonda bile çok ağır eleştirilere maruz kalırdı.

Ama bizim milletimiz herkesi hayran bırakan bir sabıra sahip. Yatıp kalkıp buna şükredin.

1 Aralık 2021-Çarşamba-Fatih Güllâpoğlu

Yazarın Diğer Yazıları
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.