Bodrum Gündem

Yeni süt fiyatı uygulanmadan girdi maliyetine zam

Yeni süt fiyatı uygulanmadan girdi maliyetine zam
01.12.2021
0
A+
A-

Soğutulmuş çiğ süte 8 Aralık tarihinden itibaren uygulanacak olan yüzde 47’lik fiyat artışı kararının hemen ardından, üreticilerin güne girdi maliyetlerine yapılan yeni zamlarla uyandığını söyleyen Türkiye Süt Üreticileri Merkez Birliği Genel Başkan Vekili ve Milas Süt Birliği Başkanı Ali İhsan Gezgin, fahiş girdi maliyeti zamlarının süt/yem paritesini yerle bir ettiğini, bu zamların üreticiyi üretimden soğutarak, sürdürülebilir üretimi büyük riske attığını belirtti.  

Bodrum Gündem Haber

Ulusal Süt Konseyi tarafından soğutulmuş çiğ süt tavsiye satış litre fiyatının, 8 Aralık tarihinden geçerli olmak üzere yüzde 47’lik artışla 4 lira 70 kuruş olarak belirlendiğini hatırlatan Türkiye Süt Üreticileri Merkez Birliği Genel Başkan Vekili ve Milas Süt Birliği Başkanı Ali İhsan Gezgin, girdi maliyetlerine zam gelmediği sürece, bugünün şartlarında üreticiyi memnun eden fiyat revizyonu kararının hemen ardından, girdi maliyetlerine gelen yeni zamların üreticiden büyük tepki çektiğini söyledi.

İki gün önce yaptığı açıklamada, soğutulmuş çiğ sütteki fiyat revizyonu kararının anlamını yitirmemesi için girdi maliyetlerindeki artışın baskılanması ve üreticilerin desteklenmeye devam etmesi gerektiğini ifade ettiğini anlatan Başkan Gezgin, daha çiğ süt fiyatındaki revizyon uygulamaya konulmadan girdi maliyetlerine yapılan yeni zamların süt/yem paritesini üretici aleyhine çevirdiğini söyledi.

Yeni Süt Fiyatı Uygulanmadan, Güne Girdi Zamlarıyla Uyandılar…

“2020 Haziran ayından bu yana girdi maliyetlerindeki artışı cefakarca sırtlayan süt üreticilerimiz, soğutulmuş süte gelen yüzde 47’lik zam kararı ile üretim heveslerini tazelemiş, yarına dair umutlanmıştı. Bu konudaki basın açıklamamda; üretici lehine partinin korunması adına girdi maliyetlerindeki fahiş zamlara da müsaade edilmemesi gerektiğine önemle vurgu yapmıştık.” diyerek süreci anlatan Başkan Gezgin, üreticilerin güne üretim heveslerini kursaklarında bırakan, yem başta olmak üzere diğer girdi zamlarıyla uyandığını kaydetti.

Üreticilerin endişelerini ve taleplerini gündeme taşıdıklarına dikkat çeken Başkan Gezgin, çuval başına yeme 25 ila 35 liralık zam uygulanmaya başlandığını anlatarak, “Kur dalgalanmasını, ham maddede fiyat artışı yapıldığını öne süren yem sektörü ve diğer girdi üreten sektörler,  yeni zamları uygulamaya koydu. En büyük girdilerden biri olan yemde bugün çuval başına 25 ila 35 lira zam geldi. Hatta bazı tedarikçi firmaların zammın daha devam edeceğini düşünerek,  girdi sevkiyatlarını yavaşlattıkları konusunda duyumlar almaktayız. Süte daha zam almadan üreticilerimiz, bu zamlar karşısında kayıp yaşamaya devam ediyor. Artık hesaplanamayan pariteyle birlikte yaşanan bu sancılı durum, üreticilerimizin üretim hevesini kırıyor, üreticilerimizi üretimden soğutuyor.” dedi.

01

Tarih Tekerrür Ediyor, Üretici Tepkili…

Geçmiş yıllarda da süte gelen zam paralelinde yem ve diğer girdi maliyetlerine de zamların uygulandığını ifade eden Başkan Gezgin, “Süte gelen zam konusunda yine fırsatçılık yapılıyor!” diye konuşarak, üretici açısından tarihin tekerrür ettiğini ve bu durumun üreticiden çok büyük tepki aldığını söyledi.

Bu duruma müdahale edilmediği takdirde; hayvancılık sektörünün lokomotifi olan küçük aile işletmelerinin, üreticilerin ve akabinde tüketicilerin fazlasıyla mağdur olacağını söyleyen Başkan Gezgin, “Eğer fahiş girdi zamlarına dur denilmez ise zaten şuan da tutmayan 1.3 paritesi karşısında üreticilerimiz hayvanlarını, ineklerini kesime gönderecek. Son günlerde artışa geçen et fiyatları karşısında, fiyat artışı devam ederse üreticiler hayvanlarını kesime gönderecek. Önümüzdeki dönemde büyükbaş hayvan varlığı hızlı bir şekilde kesime gönderecek.  Üreticiler, üretimden çekilecekler. Üretimden çekilen üreticileri yeniden üretime dönmesi mümkün olmuyor bunun asla unutulmaması gerekir. Bu olumsuzluklar karşısında ülke ekonomisi çok büyük zararlar görecek. Bunun ardından hayvan ithalatı ya da ürün ithalatı gündeme gelecek ve büyük döviz kaybı yaşanacak. İthalat çözüm değil. Geçmiş yıllarda gördük ki bu süreçlerin sonucu olarak yaklaşık 3 bin Euro karşılığında ithal edilen damızlık düveler, bu tür sorunlar sebebiyle günün şartlarında 13 – 15 bin lira arasında kesime gitti. Milli ekonomimizin kayba uğramaması için üreticilerimizin talebi olarak da belirtiyorum, girdi maliyetlerine gelen zamlara engel olunmalıdır. Üreticilerimizin üretimden kopmaması için destek verilmelidir. Eğer bu zamlara dur denilemezse, artışlar karşısında mutlaka üretici korunmalıdır ve yaşatılmalıdır.” diye konuştu.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.