Bodrum Gündem

Dövme sıra dışı olmaktan çıkıp bir yaşam tarzı haline geldi

Dövme sıra dışı olmaktan çıkıp bir yaşam tarzı haline geldi

Dövme sanatçısı İlkim Koç, Türkiye’de bir ilke öncülük ederek dövme stüdyosunu veganlaştırdığını söyledi.

Bodrum Gündem Haber

İlkim Koç ile dövme sanatını icra etmeye başladığı yıllardan günümüze kadar dövme sanatı, yaptığı ilk çalışma ve vegan dövme hakkında konuştuk.

Merhaba Sizi Tanıyabilir Miyiz?

Merhaba, İstanbul’da doğup, büyüdüm. 2011 yılında bir dövme stüdyosunda asistan olarak başlayıp, 2012 yılının sonlarına doğru dövme sanatını icra etmeye başladım. 2013’te Taste Of Ink adı altında kendi stüdyomuzu açtık, 2015’te Türkiye’de bir ilke öncülük ederek dövme stüdyomuzu vegan dövme stüdyosuna çevirdik. 2019 yılında stüdyomuzu kapatarak Bodrum’a yerleştik. Şu an işlerime İstanbul ve Bodrum’da devam etmekteyim.

Dövme Sanatçısı Olmaya Nasıl Karar Verdiniz?

Severek takip ettiğim bir sanat türüydü ve bunu deneyimlemek istiyordum. İnsanların vücuduna kalıcı bir eser bırakmak oldukça cesaret isteyen bir sanat türü olduğunu düşünüyorum. Bu düşüncemle bir dövme stüdyosundaki asistan ilanıyla bunu fırsat olarak görüp deneyimlemek istedim.

İlk Yaptığınız Çalışmayı Anlatır Mısınız?

O zamanlar İstanbul/Kadıköy’de yaşamaktaydım. Kadıköy kültüründe de rock/metal müzik grupları haliyle çok fazlaydı ve sevdiğim bir metal müzik grubunun üyelerine gruplarının baş ismini dövme yaptım. İlk gerçek deri üzerinde çalışmam olduğu için biraz fazla heyecanlanmıştım ama sonucunda onlara güzel bir eser bırakmış oldum.

Dövme Sanatına Başladıktan Sonra Ne Gibi Zorluklarla Karşılaştınız?

İlk başladığım yıllarda çok pratik yapmam gerekiyordu. Fakat bu pratikleri profesyonel olmadığınız için arkadaşlarınız dışında uygulamanız pek mümkün olmuyor. Durum böyle olunca da tecrübe kazanmak biraz uzayabiliyor. Belirli bir yol kat edebilmek için müşteri istekleri dışına pek çıkamıyorsunuz. Kendi tarzını yakalamak, sevdiğin yapmaktan keyif aldığın tasarımları uygulamak yolun bir parçası haline geliyor.

Kaç Yıldır Bu İş Yapıyorsunuz?

Az önce de bahsettiğim gibi 2011 yılında asistanlıkla başladığım mesleğimi hala sürdürüyorum Fakat tamamen tarzımı belirlemem 5-6 yıl içerisinde oldu. İlk 2-3 yılım deneyim kazanma kendi tarzını oluşturma ile geçti. Her gün biraz daha kendimi geliştirerek ilerliyorum daha fazla tecrübe sahibi oluyorum.

Peki Vegan Dövmeden Bahsettiğiniz. Biraz Açar Mısınız; Vegan Dövme Nedir?

Vegan dövme denilince genelde dövme boyalarının vegan olup olmadığı akla gelen şey oluyor. Fakat dövme yapımında boya dışında da birçok malzeme kullanıyor. Örneğin; dövmeye başlamadan önce kullandığımız transfer sıvısı. Transferi almak için kullandığımız kâğıt, dövme yaparken kullanılan temizleme sıvısı vb. Kısaca vegan bir dövmeden bahsediyorsak eğer dövme yaparken kullanılan malzemelerin hiçbirinde hayvan kullanımı olmamalı. Hayvan kullanımı derken konuyu biraz daha açarsak; hayvan bedenleri, sıvıları vb içermemeli veya hayvan deneyleri yapılmamış olması gerekiyor.

İnsanların Dövmeye Bakış Açısını Nasıl Değerlendiriyorsunuz?

Bence artık dövme yaptırmak sıra dışı olmaktan çıkıp bir yaşam tarzı haline geldi. 10 senelik bir periyoda bakınca insanların dövme ve dövme yaptırmaya bakış açılarının değiştiğini görebiliyoruz. İnsanların bakış açısının değişmesinde etken olan unsuru da ben sosyal medya olarak düşünüyorum.

İlkim Koç’un Yapmaktan En Çok Hoşlandığı Tarz Hangileridir?

Keskin ve net çizgiler bulunduran tasarımların tarzımı net yansıttığını düşündüğüm için bu tarz işler yapmayı seviyorum. Kendimi geliştirmek amacıyla beğendiğim fakat farklı tarzlarda çalışmalar yapmayı da tercih edebiliyorum. Bu işe ilk başlarken Oldschool ne neotraditional tarzlarda başlamıştım. Hala onları severek takip ediyorum.

Son Olarak Dövme Yaptırmak İsteyenlerin Nelere Dikkat Etmesi Gereklidir?

İlk olarak yaptırmak istedikleri tarza karar verip bu konuda öne çıkan dövme sanatçıları ile iletişime geçmeleri gerekiyor. Çıkacak tasarımın özgün olması çok önemli. Bunun içinde dövme sanatçısı ile beraber fikir alışverişi yapılarak ilerlenmeli. Bunun dışında dövme yaptıracağınız yerin temizlik ve hijyen kurallarına uyup uymadığı mutlaka kontrol edilmeli. Dövme yaptırdıktan sonra da dövme sanatçısının vereceği bilgilendirmelere göre dövme bakımı uygulanmalı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.