Bodrum Gündem

Tedbirsizlik ve ihmal Marmaris’te felaket getirdi

Tedbirsizlik ve ihmal Marmaris’te felaket getirdi
09.12.2021
0
A+
A-

Marmaris’te yaşanan sel ve su baskınlarının nedeni olarak gerekli tedbirlerin alınmamasını ve ihmalleri işaret eden CHP Muğla Milletvekili Av. Burak Erbay, “Yaz aylarında meydana gelen orman yangınları sonrası yanan ağaçlar kesildi. Ancak kesilen ağaçlar düzenli ve kontrollü bir şekilde depolanmadı. Kesilen bu ağaçların dere yatağını kapatması nedeniyle böyle bir sel felaketi yaşadık. Kesim alanlarında Orman Bölge Müdürlüğü’nün gerekli önlemleri almaması sonucunda sel ve su baskınları meydana geldi.” dedi.

Bodrum Gündem Haber

CHP Muğla Milletvekili Burak Erbay, CHP Marmaris İlçe Başkanı Zekican Balcı ve Marmaris Belediye Başkanı Mehmet Oktay ile birlikte, sel ve su baskını yaşanan Marmaris’in İçmeler mahallesinde incelemelerde bulundu. İncelemeler sonrasında açıklamalarda bulunan CHP’li Erbay, şunları söyledi:

Bu Felaket Göz Göre Göre Geldi…

“Sel ve su baskınlarının yaşandığı Marmaris İçmeler bölgesi yazın çıkan orman yangınlarında büyük zarar görmüştü. Maalesef o zaman da söylemiştik; yangın öncesi alınması gereken tedbirler alınmamıştı, emniyet koridorları oluşturulmamıştı. Yangın sonrası süreçte konunun takipçisi olduk, savcılığa suç duyurusunda bulunduk ve defalarca çağrı yaptık. ‘Buralar yağmur alan bölgeler’ dedik. ‘Rize’den sonra en çok yağmur alan bölge’ dedik. ‘Gerekli tedbirleri alın’ diye defalarca uyardık. ‘Buralar dağlık alanlar ve derelerin olduğu bölgeler. İlk yağmurlarda buralarda sel olur, felaket olur’ dedik ve maalesef dediğimiz oldu.

Kesilen Ağaçlar Sele Ve Su Baskınlarına Neden Oldu…

Orman yangınlarının ardından, yanan ağaçlar kesildi. Ancak kesilen ağaçlar düzenli ve kontrollü bir şekilde depolanmayarak çevreye saçıldı. Kesilen ağaçların dere yatağını kapatması nedeniyle de sel ve su baskınını yaşadık. Sinop’ta yaşanan sel felaketinde dere yatağına depolanan kütükler suyun akışını kesmiş ve büyük bir felaket yaşamıştık. Marmaris’te de kesilen ağaçlar dere yatağını tıkadı ve sel felaketi meydana geldi. Ancak yine ders çıkarılmadığını görüyoruz. 

Defalarca Uyardık, Dinleyen Olmadı…

Maalesef Marmaris yangından sonra sele de yenildi. Yangından sonra, yanan ağaçların kesim ihaleleri yapıldı. Bu süreçte Marmaris Belediyemiz uyarmış ve kesimlerle ilgili dere yataklarında gerekli tedbirlerin alınmasını istemiştir. Ancak dinleyen olmadı. Ağaçlar kesildi ve dere yatakları kesilen bu ağaçlarla dolduğu için sel ve su baskını oldu. Bu alanlarda Orman Müdürlüğü gerekli tedbirleri yeteri kadar ve zamanında almamıştır. Kesilen ağaçlar düzenli bir şekilde bölgeden uzaklaştırılmalı ve depolanmalıydı. Ancak bu yapılmadı. Diğer yandan denetlemelerin ve planlamaların yeterli olmadığı görülmektedir. Bu ihmaller nedeniyle kesilen ağaçlar dere yataklarına sürüklenmiş, sele ve su taşkınlarına neden olmuştur. Kentin içindeki dere yatakları Marmaris Belediyemiz tarafından temizlenmektedir ancak ormanlık bölgelerde Devlet Su İşleri tarafından yapılması gereken temizlik çalışması yapılmamıştır.

Şov İçin Doğanın Dengesi Bozuldu…

Ağaç kesimi yapılırken önemli yanlışlardan biri de yanan ağaçlarının kökleriyle birlikte sökülmesidir. Kökler sökülünce toprak suyu tutamadı. 11 Kasım’da, ağaç dikiyorum bahanesiyle ağaçların kökleri bile temizlenerek bütün bu sel felaketinin önü açıldı. Orman Müdürlüğü’nün bölgede teraslama yapmak için bölgeye iş makinalarını soktu. Bu çalışma balçık oluşmasına neden oldu. Yağan yağmurla birlikte bu balçık şehre doğru aktı. Evler balçıkla doldu. Marmaris Belediyesi ekipleri bugüne kadar yaklaşık 200 kamyon balçık temizledi. Orman Müdürlüğü, köklü ve güçlü bir kurum olmasına rağmen gerekli ve yeterli tedbirleri zamanında almamıştır. Liyakatsız atamaların artık kurumları işlemez hale getirmekte olduğunu bir kez daha görmüş olduk. O yüzden buradan çağrı yapıyoruz; konusunda uzman, bilgili kişilerin bu kesimleri planlaması gerekiyor. Eğer bir an önce gerekli tedbirler alınmazsa daha sonra olacak sellerde bölgemiz daha büyük tehlikeyle karşı karşıya kalacaktır.

AKP’nin Ülkeyi Yönetemediğini Görüyoruz…

Bu sel felaketinde tek tesellimiz can kaybının olmamasıdır. Ancak ihmal ve kusur sonucunda vatandaşlarımız büyük zararlarla karşı karşıya kalmıştır. Pandemi nedeniyle esnaf ve vatandaşlarımız zaten çok zor günler geçirmekteydi. Şimdi de bu sel ve su baskını ekonomik açıdan büyük bir zarar vermiştir. Yaşanan bu felaket bir kez daha göstermiştir ki AKP artık yönetemiyor. En kısa sürede dostlarımızla birlikte bu ülkeyi mutlu ve huzurlu bir şekilde yaşayacağımız bir ülke haline getireceğiz.”

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.