Bodrum Gündem

Süresiz Yazılar – Mercimeği Fırına Verelim

Haydi, gelin sizinle mercimeği fırına verelim. Yok yok öyle yaygın kullanıldığı gibi değil bildiğiniz mercimekli börek tarifi. Birazdan çıtır çıtır bir mercimekli börek tarifi vereceğim ama burada Ayşe Baysal’dan bahsetmeden geçmek olmaz.

Televizyonun tek kanallı olduğu yıllarda ekranda mercimeğin faydalarını anlatan ve halk arasında Mercimek Ayşe olarak bilinen Prof. Dr. Ayşe Baysal’ı çocukluğumuzda nerdeyse her gün ekranda görürdük.

Her akşam TRT 1’e çıkar, halkımıza mercimeği sevdirmek için mercimekli yemek tarifleri verirdi. Sonradan öğreniyoruz ki o yıllarda Toprak Mahsulleri Ofisi silolarında mercimek dolu imiş. Yetkililerde bu fazlalığı eritmek için reklamını yapmak yoluna gitmişler.

Prof. Dr. Ayşe Baysal

Türkiye’nin ilk beslenme profesörü olan Ayşe Baysal sadece mercimekle anmak doğru olmaz. Çünkü ülkemizde diyetisyenlik mesleğinin de kurucusu olarak katkıları çok büyük olmuştur.

Beslenme ve diyetetik alanının yapılanmasına ve gelişmesine diyetisyen olarak akademik kadroların yetişmesine katkıları unutulmaz.

Ayşe Baysal 1930 yılında eskiden Konya-Ermenek, günümüzde Karaman Sarıveliler ilçesine bağlı Uğurlu Köyü’nde dünyaya geldi.

Amerikan Ev Ekonomisi Derneği’nin bursunu kazanarak 1960 Eylül ayında ABD’ne giden Ayşe Baysal, Virginia Polytechnic Institute ve State Üniversitesi’nde bir yıl lisans tamamlayarak 1961’de lisans, 1962’de de Besin ve Beslenme dalında bilim uzmanlığı derecelerini aldı. Wisconsin Üniversitesi’nin bursu ile 1965’de Besin ve Beslenme dalında doktora derecesini aldı.

Yurda dönerek kısa bir süre Köy İşleri Bakanlığı Halk Eğitimi Genel Müdürlüğü’nde çalıştıktan sonra 1965 sonunda Sağlık Bakanlığı Hıfzısıhha Okulu’nda beslenme uzmanı olarak göreve başladı. Aynı zamanda Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü, Hemşirelik Yüksekokulu ve Hemşire Koleji’nde ek görevle ders vermeye başladı. 1968’de Hacettepe, Beslenme ve Diyetetik Bölümü Başkanlığı’na atandı. 1970 yılında Doçent, 1976’da Profesör oldu.

Beslenme üzerine birçok kitap yayınladı.

13 Ağustos 2017 tarihinde aramızdan ayrılan Bilge Cumhuriyet kadını son nefesine kadar gençlerin eğitim hayatına katkı vermeye özelliklede kız öğrencilerin okuması için burs sağlamaya devam etti.

Mercimek Böreği

Böreklere koyacağımız malzemelerin bugünlerde fiyatı ateş pahası olduğu için yeşil mercimek kullanarak bitkisel proteinlerden fayda umalım. Yazıyı yazdığım tarihte 1 kg mercimek fiyatı da 20 TL’yi çoktan geçmişti.
İnternetten bulduğum tarifler içinde denediğim ve en beğendiğim bir tarifi de sizlerle paylaşayım.

Malzemeler :
1 paket yufka (6 adet)
1 su bardağı haşlanmış yeşil mercimek
1 adet soğan
1 tatlı kaşığı biber salçası
Karabiber, pul biber, tuz

Sosu için :

1 su bardağı süt
Yarım su bardağı sıvı yağ
Yarım su bardağı soda

Üzeri için:

1 adet yumurta

Hazırlanışı:

Tavamıza sıvıyağı alalım. Üzerine doğranmış soğanı ekleyip kavuralım.  Biber salçası, haşlanmış yeşil mercimek, karabiber, pul biber ve tuz ilave edip karıştıralım ve ocaktan alarak ılımaya bırakalım.
Sosu için; uygun bir kapta süt, sıvıyağ ve sodayı ilave edip karıştıralım.
Bir adet yufkamızı tezgâha serelim ve her yerine gelecek şekilde sostan sürelim. Yufkamızı ikiye katlayıp kenar kısmına iç harcımızdan koyarak rulo şeklinde saralım.
Pişirme kâğıdı serili fırın tepsisine yerleştirip yumurta sarısı sürelim ve susam serpelim. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında 25-30 dk pişirelim. Afiyet olsun.

Yazarın Diğer Yazıları
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.