Bodrum Gündem

Yelda hanım, ilk kanun teklifini verdi

Muğla’dan Milletvekili seçilen Yelda Erol Gökcan, 07 Temmuz 2018 tarihinde yemin ederek, Meclis çatısı altında görevine başladı.

AK Parti Milletvekili Yelda hanım, Meclis kürsüsünden ettiği yeminde şunları söylemişti:

“Devletin varlığı ve bağımsızlığını, vatanın ve milletin bölünmez bütünlüğünü, milletin kayıtsız ve şartsız egemenliğini koruyacağıma, hukukun üstünlüğüne, demokratik ve laik cumhuriyet ve Atatürk ilke ve inkılaplarına bağlı kalacağıma, toplumun huzur ve refahı, millî dayanışma ve adalet anlayışı içinde herkesin insan haklarından ve temel hürriyetlerden yararlanması ülküsünden ve Anayasa’ya sadakatten ayrılmayacağıma büyük Türk milleti önünde namusum ve şerefim üzerine ant içerim.”

Gökcan, ant içtiği metindeki, “toplumun huzur ve refahı, milli dayanışma ve adalet anlayışı içinde…” cümlesine uygun olarak, “stokculukla mücadele” isimli ilk kanun teklifini, 3 yıl 5 ay 7 gün sonra hazırlayarak Meclis Başkanlığı’na sundu.

Parlamenter Sistemde bakanlar tarafından hazırlanan kanun teklifleri, Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminde, milletvekillerinin imzasıyla hazırlanıyor.

Ancak, muhalefetin sık sık dile getirdiği iddiaya göre;

Yeni sistemde de hiçbir şey değişmedi. Yine, kanun tekliflerini bakanlar, yani yürütme hazırlıyor. Milletvekilleri sadece imzalıyor. Milletvekilinin kanun teklifinden haberi bile yok…

Gerçekten böyle mi oluyor?

Parlamento Muhabiri olarak, bir milletvekili için kanun teklifi hazırlamanın ne kadar önemli olduğunu bilirim. Bu nedenle de tebrik etmek için Muğla Milletvekili Yelda Erol Gökcan’ı aradım.

Muhalefetin iddiasını soruyorum: “Teklifi siz mi hazırladınız?”

“Evet” diyor Muğla Milletvekili Gökcan.

“Muhalefetin iddiaları doğru değil. Zonguldak Milletvekili bir arkadaşımla birlikte hazırladık. Tabii ki bakanlık bürokratlarına da sorduk. Çünkü konunun detaylarını, yasaları onlar biliyor. Daha sonra Meclis grup başkanlığına sunduk. Onlar da uygun gördükten sonra Meclis Başkanlığı’na verdik.”

İlk kanun teklifini hazırlamanın mutluluğunu, sesinden anlamak mümkündü.

Özellikle de son günlerde artan hayat pahalılığı ve stokculukla mücadele konusunda bir teklif hazırlamaktan memnundu.

“Sayın Cumhurbaşkanımız da söylemişti. Stokculuk yapanlara cezaları arttırıyoruz. Vatandaşın canı yanıyor. Çok ciddi sıkıntısı var. Biz de gezip görüyoruz. Yaşıyoruz, takip ediyoruz…”

Yelda hanım, “teklifin caydırıcı olacağına inanıyor musunuz?” soruma ise;

“Bakanlıklar stokculara karşı, sahada denetimlerini sürdürüyor. Bu yasa onların elini güçlendirecektir. Para cezalarını arttırıyoruz. Çok ciddi olarak caydırıcı olacaktır”

Teklif, önümüzdeki hafta Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşülmeye başlanacak. Muhtemelen teklif sahibi olarak Yelda hanım da komisyonda bir konuşma yapacak. Ve teklifle ilgili detaylar hakkında bilgi verecek.

Stokculukla Mücadele” isimli kanun teklifine göre;

-Üretici, tedarikçi ve perakende işletmeler tarafından piyasada darlık yaratıcı, piyasa dengesini ve serbest rekabeti bozucu faaliyetler ile tüketicinin mallara ulaşmasını engelleyici faaliyetlerde bulunanlara uygulanan idari para cezasının alt ve üst sınırı yeniden belirlenecek.

-Caydırıcılığın artırılması amacıyla 50 bin lira olan alt sınır 100 bin liraya, 500 bin lira olan üst sınır ise 2 milyon liraya çıkarılacak. Düzenleme 1 Ocak 2022 tarihinde yürürlüğe girecek.

**

Yalıkavak’ı Bodrum’a bağlayan yol ne zaman bitirilecek

Öte yandan CHP Muğla Milletvekilleri de Meclis Genel Kurulu’nda devam eden 2022 yılı bütçe tasarısına muhalefet etmeyi sürdürüyor.

Plan ve Bütçe Komisyonu üyesi Süleyman Girgin, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Karaismailoğlu’na “Yatağan yolu ile ilgili bir çalışmanız var mı?” diye sordu.

Komisyonun en çok konuşan ve protesto eylemleri yapan Girgin. Muğla ile ilgili şu soruları yöneltti.

– Yatağan’da otobanvari yol için vatandaşların mağduriyetini gidermek için çalışmanız var mı?
– Menteşe’de Kötekli katlı kavşak yapımı ne zaman başlayacak?, Menteşe ilçesi Yerkesik-Dirgime kavşağı yapımı ne zaman tamamlanacak?
– Marmaris, Datça gibi önemli turizm merkezlerini Denizli, Afyon ve Ankara’ya bağlayan Denizli-Kale yolu ne zaman tamamlanacak?
-Büyükşehir Belediyelerinin yasal yetkisi ve yargı kararları olmasına rağmen, havaalanı yolcu taşımasını genelgelerle engelleme çalışmasına son verilecek mi?”
– Yalıkavak’ı Bodrum’a bağlayan Ortakent-Yalıkavak tünel ve yol imalatı ne zaman bitirilecek?
– Göcek tünelinin ücretsiz olacağı yönünde verilen söz tutulacak mı?
– Muğla’nın Fethiye ve Seydikemer İlçelerini, Burdur ve Antalya İllerine bağlayan karayolu üzerinde bulunan “Karabel tüneli niçin durdu, ne zaman tamamlanacak, oluşan kamu zararını kim karşılayacak?”
– Fethiye-Söğüt yolu ne zaman tek şeritten kurtulacak?
Alban: “Bakan Yola Çöktü”
CHP Muğla Milletvekili Mürsel Alban da Kültür ve Turizm Bakanlığı bütçesi üzerinde yaptığı konuşmada, Turizm bakanı Mehmet Nuri Ersoy’u istifaya davet etti.

Elinde torbayla kürsüye çıkan Alban, “Bakan vardır bulunduğu makama güç katar, değer katar. Bakan vardır bulunduğu makamın gücünü kendi şirketine, parsellerine, yandaşlarına kullanır” diye konuştu

Gördüğünüz gibi, Muğla Milletvekilleri Ankara’da yoğun bir çalışma içinde

Takibe devam edeceğiz…

Yazarın Diğer Yazıları
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.