Bodrum Gündem

Mantar hastalığı sebeplerine dikkat

Mantar hastalığı sebeplerine dikkat

Mantarlar çoğalmak için neme ve sıcaklığa ihtiyaç duyarlar. Bu sebeple sürekli olarak neme ve ıslaklığa maruz kalan bireyler mantar hastalıklarına yakalanabilir. Uzmanlar mantar hastalığının sebepleri hakkında bilgiler verdi.

Bodrum Gündem Haber

Kişisel hijyenin yerine getirilememesi, aşırı terleme, ortak kullanıma açık eşyaların kullanılması gibi çeşitli nedenlerle mantar hastalığı meydana gelebilir. Dermatoloji Uzmanlarının mantar hastalığının sebepleri hakkında verdikleri bilgiler şu şekilde;
En Çok Görülen Mantar Hastalıkları Nelerdir?
Ayak Mantarı: Candida ve dermatofit adlı maya mantarlarının neden olduğu ayak mantarı hastalığı; ayakları nemli ve ıslak kalan, başka kişilerle aynı ayakkabıyı ya da terliği giyen; kişisel hijyenine çok önem göstermeyen kişilerde görülebilir. En sık görülen dermatofit enfeksiyonu olan bu hastalık halk arasında “atlet ayağı hastalığı” olarak da bilinmektedir. Ayak tabanı ve yan kısımlarında kuru, beyaz renkli kabuklanma, kalınlaşma, çatlama ve özellikle 4.-5. ayak parmak aralarında nemli görünüm belirgindir. Kaşıntı çok şiddetli olabilir ve kötü koku eşlik edebilir. Halk arasında ‘’Mayasıl’’ adı verilen ayak parmak arası yer- leşiminde kuru soyulmalar bazen de peynirimsi beyaz görünümde oluşabilir. Ayak parmakları arasında başlayan mantar oluşumu, ayak tabanına doğru yayılır; tedavisinde topikal ve ağızdan mantar ilaçları en az 1 ay süreyle düzenli kullanılmalıdır.
Vücut Mantarı: Saç derisi haricinde vücudun genelinde meydana gelebilen mantar hastalığıdır. Kızarıklık, ciltte pullanma ve kaşıntı gibi belirtilerle ortaya çıkan bu hastalık yayılma eğilimi gösterir. Göğüs altlarında, ellerde ve kasıklarda sıklıkla gözlenen vücut mantarı; sistemik ve antifungal ilaçlarla tedavi edilebilir.
Saç Mantarı:  Saçlı deri mantar enfeksiyonu; çocukluk çağında, daha çok kırsal kesimde, sıklıkla hayvanlardan bulaşan mantarların neden olduğu, saçlarda kepeklenmeden iltihaplanmaya kadar çeşitli şekillerde karşımıza çıkan bir hastalıktır. Kafa derisinde kızarıklıklar ile kendini belli eden bu hastalık erişkinlerde görülmez. Tedavi edilmediği takdirde kalıcı saç kayıplarına yol açabilen saç mantarı çok bulaşıcıdır.
Tırnak Mantarı: Tırnak mantarı; el veya ayak tırnaklarının mantar mikrobu ile ortaya çıkan bir enfeksiyonudur. El veya ayak tırnaklarında kalınlaşma, renk ve şekil değişikliği ve kırılmaya neden olur. Mantar enfeksiyonu tırnak altında başlayıp ilerler.  Ayak tırnaklarında renk değişimi, çürüme ve kalınlaşma gibi belirtilerle karakterize olan tırnak mantarı; tedavi edilmediği takdirde diğer tırnaklara da yayılabilir. İhmal edilmesiyle birlikte bazı durumlarda kronik ağrıya yol açabilen tırnak mantarının tedavisinde kremler ve ilaçlar kullanılır; tedavi uzun süre devam edebilir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.