Bodrum Gündem

Seçim En Geç 2022 Haziran’ında

Asgari ücret bugün bizzat Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından yüzde 50.4’lük artışla, net 4.250 lira olarak açıklandı. Erdoğan asgari ücretten gelir vergisi ve damga vergisinin kaldırıldığını da söyledi. Böylece işverenin üzerindeki vergi yükü de 400 liranın üzerinde hafifletilmiş oldu.

Bu artış her ne kadar hayat pahalılığı altında ezilen asgari ücretliyi tam olarak kurtarmasa da, yüzde 50.4’lük artışı da herkes beklemiyordu; politikayı iyi koklayanlar dışında!

Muhtemelen 3 Ocak’ta enflasyon oranının açıklandığı gün ya da ertesi gün, Erdoğan yine kameraların önüne geçecek ve emekli maaşlarına da yüde 50’ye yakın artış yaptıklarını açıklayacak.

Peki yeterli kaynak var mı?

Ve Seçim…

Bu gelişmeler gösteriyor ki; Erdoğan, Türkiye’nin şu andaki ekonomik krizin halka yansıyan kısmını, ekonomik kaynaklar yeterli olmasa da muhtemelen Merkez Bankası’na para bastırarak hafifletmiş olacak. Tabii bu, enflasyonu daha da körükleyecek.

Bu krizde bu yükün altına girilmesinin tek açıklaması var; o da verilen zamların, önümüzdeki aylarda daha da vahşi şekilde yükselmesi beklenen enflasyon altında yok olmadan derhal seçime gidilmesi kararının alınacak olmasıdır.

Erdoğan ve AKP bu zamların, seçimde kendilerine oy olarak döneceğini hesaplıyor.

Bu nedenle herkes erken seçime hazır olsun.

Ama Bilet Çoktan Kesildi

Ancak, yanlış ekonomi politikaları nedeniyle, önümüzdeki yıl herkesi çok daha yüksek bir hayat pahalılığı bekliyor. Bu zamlar şimdilik ağızlara bir nebze bal çalsa bile, millet yalnızca hayat pahalılığından değil, gittikçe despotlaşan yönetim şeklinden, adalete olan güvenin yok olmasından, gelir dağılımındaki uçurumun giderek büyümesinden, ülkeye milyonlarca sığınmacı ve mülteci yığılmasından bıkmış halde.

Göz göre göre devletin bakanının bile yaptığı yolsuzluğun cezasının kesilmemesi gibi olaylar da, halkın kızgınlığını artırdı.

Bir yandan da yine yanlış politikalar nedeniyle, Türk lirasının aşırı değer kaybetmesi sonucunda, bir dar gelirli için artık araba almak, ya da en ucuzundan da olsa bir ev almak hayal haline geldi. Bütün bunlar da Erdoğan’ın seçmen gözündeki kredisini oldukça törpüledi.

Evet, belli ki 6 ay sonra ya da daha önce seçime gidiyoruz. Ama asgari ücrete ve emeklilere yüzde 50’nin üzerinde zam yapsa da, millet Erdoğan’ın biletini çoktan kesmiştir. Bu seçimler AKP’nin çöküşünün tescili olacaktır.

16 Aralık 2021-Perşembe-Fatih Güllâpoğlu

Yazarın Diğer Yazıları
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.