Bodrum Gündem

Hırdavat sanayicilerinden 2021 yılında 10 milyar dolar ihracat

Hırdavat sanayicilerinden 2021 yılında 10 milyar dolar ihracat
21.12.2021
0
A+
A-

Hırdavat Sanayici ve İş Adamları Derneği (HISİAD), hırdavat sektörünün tüm paydaşlarını buluşturduğu sektör toplantısı düzenledi. Toplantıda konuşma gerçekleştiren Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gülle hırdavat sektörünün önemini ve başarısını vurgularken, HISİAD Başkanı Çetin Tecdelioğlu hırdavat sektörünün Türkiye ihracatının 3,5 katı katma değerle 10 milyar dolar ihracat gerçekleştirdiğini belirtti.

Bodrum Gündem Haber

HISİAD, sektörü ileri taşımak adına etkinliklerine hız kesmeden devam ediyor. Hırdavat sektörünün çatı kuruluşu olan HISİAD sektör paydaşlarını yılın son sektör toplantısında buluşturdu.

Bizim Değerli Madenlerimiz İhracatçılarımız

Pandemi döneminde ihracatçıların başarısını vurgulayan TİM Başkanı İsmail Gülle, “Hırdavat sektörünün önemini zaten biliyoruz. Ancak geldiği nokta ve kapsadığı alan itibari ile beklentilerimizin çok daha üstünde işler yapacağına da inanıyoruz. 2020 ve 2021 yılı bizlere çok değişik senaryoların hazırlandığı bir yıl oldu. 2020 yılının 6 ayında dünyayı izledik ve gözledik ancak şükür ki hiçbir zaman üretimden ve ihracattan vazgeçmedik. Bazı ülkelerin petrolleri, doğalgazları vardır ve ihracatlarını oradan, zenginliklerini oralardan sağlarlar. Bizim belki petrolümüz yok ancak iş insanlarımız, ihracatçılarımız var. Bu süreçte bize inanılmaz bir başarı hikâyesi yazdılar. Bu anlattıklarımız kolay olmadı. Ay sonunda işsizlik göstergeleri, enflasyon sorunu, emtiaların artması ve bütün bu kaosun içerisinde ay sonunda açıkladığımız rakamlar hep iyi oldu. Ülkenin en önemli güçlerinden, en önemli kavramlarından birinin ihracatçılar olduğunu bu dönem görmüş olduk.” dedi.

Çin’in dünyanın atölyesi haline geldiğini belirten Gülle sözlerine şu şekilde devam etti; “Dünya Çin’i kendine ucuz bir kaynak merkezi haline getirdi. Bizi de ona göre yarıştırdı. Elektrik belli, hammadde belli, işçilik belli, nasıl bu kadar ucuz verebilir diye düşünüp durduk. Dünyaya ve çevreye vermiş olduğu tüm zararları görmezden gelerek kendini dünyanın atölyesi haline getirdi. Ancak bir gün bu atölyeden ürün gelmez oldu. Koca koca ülkeler bir maske için bile yarışır oldu. Türkiye de bundan sonraki süreçte bu tedarik zincirinde önemli bir yer alacak. Türkiye’den ilk defa ürün alan veya bir defa almış daha sonra dönmemiş 23 milyar dolar geldi.” dedi.

200 Ülkeye İhracat

Hırdavat sektörünün Türkiye ve dünya endüstrisi için önemini vurgulayan HISİAD Başkanı Çetin Tecdelioğlu, “Tüm endüstrinin, sanayinin montajında, bakımında, onarımında, kaplamasında, izolasyonunda biz varız. Bir ürünü bütünleştiren, işlevselliğini sağlayan hırdavattır. Neredeyse her sektörde varız. İnşaat, elektrik elektronik, makine, otomotiv, beyaz eşya, havacılık, mobilya gibi başlıkları topladık. Ancak daha birçok yazmadığımız sektör ve başlıkta ürünlerimiz kullanılıyor.” dedi.

Tecdelioğlu sözlerini şu şekilde sonlandırdı; “100’ün üzerindeki üyesi ve sektördeki yüzde 80’in üzerindeki temsiliyle sektörümüz adına çok önemli bir dernek ve sivil toplum kuruluşu haline geldik. 2019 yılında 194 ülkeye olan ihracatımızı bu yıl 200 ülkeye çıkarttık. Hırdavat ürünlerini dünyanın neredeyse her tarafında satabiliyoruz. Rekabetçi bir durumdayız. 200 ülkeye 4,35 milyon tonluk bir lojistik ile bu ürünleri ulaştırıyoruz 2020 yılı ihracat rakamımız 8,3 milyar dolar. 2021 yılına baktığımızda şu an elimizde ilk 11 ay rakamı mevcut. 11 ayda 9,938 yani yaklaşık 10 milyar dolar ihracat yaptık. Emtia fiyatlarının yükselmesinden kaynaklı ihracat artışı söz konusu deniliyor ancak bizim sadece rakamsal olarak değil miktar olarak da ihracatımız artmış durumda.”

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.