Bodrum Gündem

Türkiye’nin ilk ve tek zeybek üzerine tavsiyeler kitabı yayınlandı

Türkiye’nin ilk ve tek zeybek üzerine tavsiyeler kitabı yayınlandı

Her bedende başka bir görsel şölen oluşturan zeybek dansı üzerine ilk ve tek tavsiye kitabı niteliğindeki Dr. Sonay Ödemiş imzalı, “Doktordan Az Kullanılmış Zeybek Dansı Tavsiyeleri”, yayımlanarak hem e-kitap hem de baskı kitap olarak erişime açıldı. 

Bodrum Gündem Haber

Aydın’dan Burdur’a, Muğla’dan Ankara’ya kadar geniş bir coğrafyada oynanan, her bedende başka bir anlam kazanan zeybek danslarının zenginliği, Dr. Sonay Ödemiş’in kalemiyle yazıldı. Türkiye’nin zeybek dansı üzerine ilk ve tek tavsiye kitabı niteliğini taşıyan “Doktordan Az Kullanılmış Zeybek Dansı Tavsiyeleri” kitabı, TLB Yayınları’ndan çıktı.

Dr.Sonay Ödemiş, İzmir’in Ödemiş ilçesinden… Gözü, zeybek gezinmelerine, kulağı bu dansın müziklerine aşina… Haliyle, hayatının çok erken evrelerinde, duygu ve düşünce dünyasına “zeybek”liğin ruhu nüfuz etmiş…

Ödemişli olmanın doğal sonucu gereği, çocuk yaşta bu dansa merak salmış… Yetmemiş, çaba harcayıp öğrenmiş ve lise yıllarını eğitici olarak geçirmiş. İstanbul Teknik Üniversitesi TMDK Türk Halk Oyunları Bölümü’nde akademik eğitimini alan Ödemiş, halen Dicle Üniversitesi Halk Dansları Bölümü’nde öğretim üyeliği yapıyor.

40 yıla yakındır dönen, öğreten ve araştıran bir kişi olarak Dr. Sonay Ödemiş, yediden yetmişe herkesin anlayabileceği bir üslup ile kaleme almış çalışmasını… Sanki konuşurcasına yazmış; öyle akıcı öyle içine çeken bir kitap… Yazar, Bir dostunuz ile konuşurken hissettiğiniz dostane yaklaşımı, kitap boyunca okuyucuya aktarabiliyor, ruhunuzu zeybek diyarlarında gezdirmeyi başarabiliyor.

“Doktordan Az Kullanılmış Zeybek Dansı Tavsiyeleri” kitabında zeybek dansına dair bilgi ve becerileri dikte etme tarzı yerine tavsiyeler var. Okuması oldukça keyifli ve size “Haydi! Beklemeyin, siz de yapabilirsiniz” heyecan ve arzusunu veriyor, zeybek dansı öğrenmeye teşvik ediyor. Türkiye’deki zeybek sevdalılarını bir kalıba sokmuyor hatta kalıpları ortadan kaldırarak zeybek dansını herkesin kendi bedenine uyarlamasını tavsiye ediyor. Bu yönüyle de bir ilk’e cesurca imzasını atıyor.

Kitap Sadece Zeybek Sevdalıları Için Mi? 

Hayır, tavsiyeler herkesin her zaman başarabileceği bir şeyleri olduğu felsefesine dayanıyor. Öğrenme sürecinin sonsuz ve sınırsız olduğunu her cümlesinde hatırlatıyor. Bireyin ezberlerden hızla uzaklaşması ve kendisi üzerine düşünmesi gerektiğini sürekli vurguluyor.

“Cesaret” diyor Dr. Sonay Ödemiş… Yola çıkmak, yere basmak ama güçlü ve dengeli basmak… Cesaret… Kaygı ve korkularla baş etmenin en sihirli başlangıcı… Dolayısıyla sadece bir dansı değil, gençlerin ihtiyacı olan hayat tavsiyelerini de içinde barındırıyor kitap…

Yeni başlayanlara, kısmen öğrenmişlere, profesyonellere, eğiticilere ve araştırıcılara ayrı ayrı tavsiyeler var. Yazar, Zeybek dansının tek bir kitabının yazılamayacağı ve her bedende kendisini yeniden ifade edebilecek bir dans ile karşı karşıya olduğumuz gerçeğini özellikle hatırlatıyor. “Zeybek dansı hayatın kendisidir” diyor…

“Bireyin kendisini bedeninde ifade etme sanatıdır” diyor ve ekliyor.

“Sıradan bir beden sergisi değil, niyettir”

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.