Bodrum Gündem

Konuşan Meclis Tutanakları

Eski kaleci Alpay Özalan, Meclis’in en kavgacı milletvekili

Seçim yaklaştıkça, Meclis’in tansiyonu yükseliyor. Bütçe görüşmelerinde yumruklarını konuşturan milletvekilleri, genel kurul salonunu adeta “boks ringine” çevirdiler.

İktidar ve muhalefete mensup vekiller, yumruklarını konuşturamadıkları zamanda ise, oturdukları yerden laf atarak, kürsüdeki rakiplerini konuşturmuyor.

Genel Kurul salonunda 5 siyasi partiye mensup 600 milletvekili oturuyor. Gruplar en öndeki sıraları, kavgacı milletvekillerine ve kavgayı önlemekle görevli idare amirlerine ayırıyor.

Eski kaleci Alpay Özalan, Meclis’in en kavgacı milletvekili

Konuşma kürsüsüne en yakın koltuklara yerleşen bu milletvekillerinin görevi, kürsüdeki konuşmacıya laf atmanın dışında, bir kavga anında en kısa zamanda kürsüye ulaşmak. İdare amirinin görevi ise bu kavgacı vekillerin kürsüye ulaşmalarına engel olmak, çıkan kavgayı ayırmak veya önlemek.

Ancak, AKP’nin idare amiri CHP İzmir Milletvekili eski kaleci Alpay Özalan, bir istisna. Kavgayı önlemesi gereken İdare Amiri Özalan, Meclis’in en kavgacı milletvekili.  Son günlerde sağ elini sürekli havada ve yumruğunu, muhalefet milletvekilinin suratına inmek üzere sıkılı tutuyor.

Meclis idare amiri görevini arkadaşlarına bırakarak, bazen kürsüde konuşan bir milletvekilinin (Özgür Özel gibi) üzerine yürüyor, bazen de bir grubun (HDP) içine dalarak yumruklarını konuşturuyor. Çıkan kavgada, kendisini durdurmak için arkadaşları geçici olarak idare amiri görevini üstleniyor.

Özalan gibi kavgacı ve “laf atıcı” milletvekillerinin görevleri giderek yoğunlaşıyor. Siyasi partililerin arasındaki gerilim yükseldikçe, konuşmacıları susturmak ve konuşturmamak için, laf atmalar ve sözlü sataşmalar  da arttı.

Bunlardan bir örnek de İki Muğla Milletvekilinin konuşmalarına yansıdı.

CHP Muğla Milletvekili Süleyman Girgin ile AK Muğla Yelda Erol Gökcan’ın konuşmalarına ilişkin Meclis tutanaklarına ulaştım. Atılan lafları okudukça gülümsedim. Kürsüdeki konuşmacıdan çok, oturduğu yerden laf atan milletvekilleri konuşmuş.

İşte size, “konuşan meclis tutanakları”ndan iki örnek..

***************

Süleyman Girgin (Muğla) – Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; Genel Kurulu saygıyla selamlıyorum.

Değerli arkadaşlar, Muğla’da 670 bin hektar alan yandı.

Pakize Mutlu Aydemir (Balıkesir) – Belediyeyi söyle! Su yok, su!

Süleyman Girgin (Devamla) – Kemerköy’de termik santralin dibine kadar yangın geldi, bas bas bağırdık “Helikopter gönderin, uçak gönderin.” diye ama helikopter gelmedi, uçak gelmedi, 670 bin hektar alan yandı. (CHP sıralarından alkışlar, AK PARTİ sıralarından gürültüler)

İsmail Tamer (Kayseri) – Kim yaktı, kim?

Metin Yavuz (Aydın) – Biz oradaydık, orada, sen neredeydin?

Süleyman Girgin (Devamla) – Sayın Vekilimiz, bizler Muğla Milletvekilleri olarak yangınlarda vatandaşlarla beraber canhıraş çalışırken sayın vekilimiz (Yelda Gökcan) havada helikopterle gezdi, helikopterle; bunu unutmadık. (CHP sıralarından alkışlar, AK PARTİ sıralarından gürültüler)

Metin Yavuz (Aydın) – Biz oradaydık, sen neredeydin, sen?

Süleyman Girgin (Devamla) – Ben yangınların içerisindeydim ama Sayın Vekil, Sayın Valiyle beraber helikopterlerle izledi.

Metin Yavuz (Aydın) – Yanlış söylüyorsun, yanlış!

Süleyman Girgin (Devamla) – Gelelim suya.

Pakize Mutlu Aydemir (Balıkesir) – Suyu, en pahalı su!

Metin Yavuz (Aydın) – Biz oradaydık, sen yoktun! Yanlış söylüyorsun!

Başkan – Sayın milletvekilleri…

Süleyman Girgin (Devamla) – Değerli milletvekilleri, Muğla Büyükşehir Belediyesi, şu anda Türkiye’deki belediyelerin içerisinde su parası sırasında 20’nci sıradadır -en ucuz- 20’nci sırada bir belediyedir. (CHP sıralarından alkışlar, AK PARTİ sıralarından gürültüler) Siz eğer suyu konuşacaksanız…

Metin Yavuz (Aydın) – Yanlış söylüyorsun! Yanlış söylüyorsun!

Başkan – Sayın milletvekilleri…

Süleyman Girgin (Devamla) – Güllük’te şu ana kadar Türkiye’de olmayan şekilde sözleşmeyle ihale verildi.

Metin Yavuz (Aydın) – Yanlış söylüyorsun, yanlış!

Süleyman Girgin (Devamla) – Güllük’te 11 bin lira olan su parasını konuşun Sayın Vekil. 11 bin lira su parası, 11 bin lira. (CHP sıralarından alkışlar) Türkiye’de örnek ihale edildi, bunun cevabını verin önce.

Metin Yavuz (Aydın) – Mokasenlerini giymiş gölgede konuşuyordun sen. Yanlış söylüyorsun!

Süleyman Girgin (Devamla) – Sayın Vekilim, siz de geldiniz oraya, yangınlarda beraberdik sizlerle ama siz helikopterle izlediniz yangınları.

Başkan – Sayın Girgin, Genel Kurula hitap edin.

Metin Yavuz (Aydın) – Yanlış söylüyorsun!

Öznur Çalık (Malatya) – Hani helikopter yoktu!

Metin Yavuz (Aydın) – Hani helikopter yoktu!

Süleyman Girgin (Devamla) – Bakın, değerli milletvekilleri, bir de şunu söyleyeyim Sayın Vekile…

Pakize Mutlu Aydemir (Balıkesir) – Yazık Muğla’ya!

Metin Yavuz (Aydın) – Yanlış söylüyorsun!

Süleyman Girgin (Devamla) – Eğer siz Muğla’ya yatırım yapmak istiyorsanız Muğla’da merkezî iktidara 10 lira vergi topluyorsunuz, Muğla’ya 2 lira veriyorsunuz, 2 lira.

(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)

Metin Yavuz (Aydın) – Hocaya yakışmıyor, öğretmene yakışmıyor! Yanlış söylüyorsun!

Süleyman Girgin (Devamla) – Böyle hariçten gazel okumak değil o.

Başkan – Teşekkür ederim Sayın Girgin.

Süleyman Girgin (Devamla) – Bunun dışında, Bodrum’daki isale hattı patladı. Onu da Büyükşehir Belediyesi yaptı. Yazıklar olsun size!

Süleyman Girgin (Muğla) – Teşekkürler Sayın Başkan.

—————————–

AKP Muğla Milletvekili Yelda Erol Gökcan, genel kurul kürsüsünde.

Yelda Erol Gökcan (Muğla) – Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; 2022 bütçe teklifinin 5’inci maddesi üzerine söz almış bulunuyorum. Yüce Meclisi ve Muğlalı hemşehrilerimizi saygıyla selamlıyorum.

Bütçemizi yatırım, üretim, istihdam ve ihracat hamleleri üzerine hazırladık; toplumumuzun tüm kesimlerini kapsayan ekonomik kalkınma ve refah artış esasını hedefledik.

Ülkemiz bugün içeriden ve dışarıdan yapılan tüm müdahalelere rağmen dimdik ayaktadır. Cumhurbaşkanımız, Genel Başkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde yirmi yılda her alanda büyüdük ve geliştik. Muhalefetin hayal satmasına “Öldük bittik!” yalanlarına rağmen yirmi yıldır girdiğimiz tüm seçimleri açık ara kazandık. Yirmi yıldır bütçe yapıyoruz, yapmaya da devam edeceğiz inşallah. (AK PARTİ sıralarından alkışlar)

Deniz Yavuzyılmaz (Zonguldak) – İstanbul’u kazanamadınız!

Yelda Erol Gökcan (Devamla) – İktidarlarımız döneminde, tüm ülkemizde olduğu gibi, Muğla’mızda da vatandaşlarımızı önemli hizmet ve yatırımlara kavuşturduk. Muğla’mıza 23 milyar TL tutarında yatırım kazandırdık. Son dört yılda 8 milyar TL kaynak kullandık.

Süleyman Girgin (Muğla) – Muğla ne oldu, Muğla?

Mustafa Elitaş (Kayseri) – Sayın Başkan, az önce temiz dil konusunda uyardınız -66’yı uyardınız- ama sataşmayı da uyarın lütfen, sataşma yapıyorlar.

Yelda Erol Gökcan (Devamla) – Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; yazın Muğla’mızın 8 ilçesinde aynı anda orman yangını çıktı. İlk andan itibaren Sayın Cumhurbaşkanımız, sayın bakanlarımız, milletvekillerimiz ve vatandaşlarımızla sahadaydık. Devletimizin tüm imkânları seferber oldu; 50 helikopter, 15 uçak, 3 İHA’yla yangına müdahale ettik. Muhalefetse her zamanki gibi sınıfta kaldı, yangına körükle gitti. (CHP sıralarından gürültüler)

Ulaş Karasu (Sivas) – Yangına helikopteri de biz getirdik.

Başkan – Sayın milletvekilleri, çok rica ediyorum.

Yelda Erol Gökcan (Devamla) – CHP’li Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı, bir vakfın kiraladığı tek bir helikopterle şovunu yaptı. (AK PARTİ sıralarından alkışlar) Helikopterin önünde fotoğraf çektirip Muğla semalarında iki gün gezdirdiler onu da anlata anlata bitiremediler. Bir de helikoptere Muğla Büyükşehir Belediyesinin amblemini yapıştırdılar. (CHP sıralarından gürültüler)

Burak Erbay (Muğla) – Sen neredeydin orada? Mokasen ayakkabılarınla geziyordun orada bilmezsin, biz gördük seni.

Yelda Erol Gökcan (Devamla) – Yanan alanları imara açacağımız ve akıllı yangınlar yalanlarına sarıldılar. Yanan alanları imara açmadık, açtırmayacağız. (AK PARTİ sıralarından “Bravo” sesleri, alkışlar) Cennet Muğla’mızı hep birlikte yeniden yeşillendiriyoruz. Mangalda kül bırakmayan CHP’liler 11 Kasım ağaç dikme seferberliğine gelmedi; ne belediye başkanları ne milletvekilleri. (AK PARTİ sıralarından alkışlar) Bakın, burası Bodrum Güvercinlik, ağaç dikme töreninde binlerce Muğlalı hemşehrimizle birlikte hepimiz oradaydık ve yanan alanları yine biz ağaçlandırdık.

Burak Erbay (Muğla) – İçmeler’deki sel bundan oldu, biliyorsunuz değil mi vekilim? İçmelerdeki selde 200 ev çamur altında kaldı.

Yelda Erol Gökcan (Devamla) – Büyükşehir Belediyesi, arıtma ve kanalizasyon işinde de yine sınıfta kaldı. CHP’li Sayın Muğla Milletvekili, Mecliste yaptığı konuşmada Bodrum’daki kanalizasyon ve altyapı tesisini Turizm Bakanımızın kendi otelleri için yaptırdığını iddia etti. Hâlbuki, Sayın Cumhurbaşkanımızın 30 büyükşehir belediye başkanıyla yaptıkları toplantı da Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Osman Gürün, Cumhurbaşkanımızdan talep etti, Sayın Cumhurbaşkanımız da talimat verdi, Turizm Bakanlığımız 250 milyon TL ödenekle işi üstlendi ve geçtiğimiz yıl temelini attık. Bodrum’a hayırlı uğurlu olsun. (AK PARTİ sıralarından “Bravo” sesleri, alkışlar)

Gelelim yola; yolda da sınıfta kaldınız. Bakın, burası Ula.

Servet Ünsal (Ankara) – Ormanlar yana yana bitti be!

Yelda Erol Gökcan (Devamla) – Siz, Ula’daki ana cadde üzerindeki bu 5 kilometrelik yolu üç yılda yapıp bitiremediniz, biz ise dünyanın en uzun asma köprüsü olan 1915 Çanakkale Köprüsü’nü dört buçuk yılda bitiriyoruz. İşte AK PARTİ, işte CHP arasındaki vizyon farkı! (AK PARTİ sıralarından alkışlar)

Suda zaten sınıfta kaldınız; hemşehrilerimizi bir damla suya muhtaç ettiniz, köylerimiz susuzluktan kırılıyor. Büyükşehir Belediyesi olarak, olmayan suyu, Muğla’da en pahalıya yine siz içiriyorsunuz. (AK PARTİ sıralarından alkışlar)

Şimdi gelelim ulaşıma; CHP’li İstanbul Büyükşehir Belediyesinden bile daha pahalı yolcu taşımacılığını da yine Muğla’mızda siz yapıyorsunuz. Şehir içi ulaşım taşıtlarınız yetersiz, yollarınız bozuk, vatandaşlarımız köylerimizden ilçe merkezlerine dahi gelemiyor. Bir de üstüne yüzde 25 zam yaptınız, hemşehrilerimizi ve öğrencilerimizi yine siz perişan ettiniz.

Kanalizasyon ve altyapı çalışmaları yapmadığınız için Muğla ve ilçelerinde her yağmur yağdığında vatandaşlarımızı mağdur ediyorsunuz. (AK PARTİ sıralarından alkışlar)

(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)

Başkan – Tamamlayalım lütfen.

Yelda Erol Gökcan (Devamla) – Burası Marmaris İçmeler; evleri, iş yerleri, araçları sel içinde kalıyor ve maddi anlamda zarar görüyor.

Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; CHP Genel Başkanı Sayın Kılıçdaroğlu, Şanlıurfa’da “Bize Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanlığını verin, elektriği bütün çiftçilere bedava vereceğiz.” dedi. CHP Muğla Büyükşehirde elinizden tutan mı var? (AK PARTİ sıralarından “Bravo” sesleri, alkışlar) Samimiyseniz, Muğlalı çiftçilerimize elektriği bedava verin de görelim. Muğla’yı bile yönetemeyen CHP’nin iktidara talip olduğunu söylemesi ise trajikomiktir. Biz milletimizin ferasetine inanıyor ve güveniyoruz. İlk seçimlerde de Büyükşehri ak belediyecilikle buluşturacağız. (AK PARTİ sıralarından alkışlar; CHP sıralarından gürültüler)

Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; Sayın Cumhurbaşkanımıza, sayın bakanlarımıza en kalbi şükranlarımızı sunuyor, bütçemizin ülkemize, milletimize hayırlara vesile olmasını diliyorum. (AK PARTİ sıralarından “Bravo” sesleri, alkışlar)

Yazarın Diğer Yazıları
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.