Bodrum Gündem

21 Kasım 1938 Tarihi’nde Bodrum’da Düzenlenen Atatürk’ün Cenaze Töreni

21 Kasım 1938 tarihinde bütün Türkiye’de Atatürk için milli matem ( yas ) törenleri düzenlenmişti. Bu törenler valilikler ve halkevleri tarafından organize edilmişti. Halkın yoğun katılımın olduğu bu törenlerde tören programları uyarınca çeşitli konuşmalar yapılıp bazı etkinlikler düzenlenmişti.

Muğla ve ilçelerinde büyük katılımın sağlandığı bu tören aynı gün saat 14:00 ile 16:00 arasında Bodrum’da da düzenlenmiştir. Han’ın arkası, şimdiki Ziraat Bankası’nın olduğu yerden şimdiki Deniz Müzesi’nin olduğu yere kadar uzanan eski mezarlığın yer aldığı, Turgut Reis İlkokulu’nun altındaki, eski pazaryeri ve garajın olduğu alanda bu törenler yapılmıştı.

Çeşitli konuşmaların yapıldığı bu alanda, Bodrumlular Yüce Atatürk’ü anmışlardı.

Türkiye genelindeki bütün valiliklerden CHP İl ve ilçe başkanlarından, törenlerde gerçekleştirilen etkinlikler ve onların fotoğrafları rapor olarak istenmiştir. Bodrum’un gönderdiği etkinlik raporu diğer arşivlere karıştığından Muğla raporunda yer almamış, ama 20 adet tören fotoğrafı bu raporda yer almıştır.

Bodrum’da yapılan etkinleri kısmen Ayın Tarihi Mecmuası’ndan ( aylık dergi ) öğrenmekteyiz. Ayın Tarih Mecmuası’nda Bodrum’da yapılan etkinlikler şu şekilde yer almıştır.

”Bodrum’da Aziz Atatürk’ün cenaze töreni, halkın dinmek bilmeyen sıcak ve içten gelen gözyaşları ile yapıldı. Törende Bodrum Kazası’nın bütün kadın ve erkek, genç ve ihtiyar halkı ve okullar hıçkırıklarla ağlarken sevgili ölünün emanet bıraktığı izde yürüyeceklerine ant içtiler ve matem içinde dağıldılar ( Ayın Tarihi 1938: 74 )

Aramızdan ayrılışının 83.yıl dönümünde bir kez daha saygı ve rahmetle anıyoruz.

Yazarın Diğer Yazıları
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.