Bodrum Gündem

Maraş’ta 43 yıl önce katledilenler Bodrum’da anıldı

Tarihe ‘Maraş katliamı’ olarak geçen ve yüzlerce Alevi vatandaşın hayatını kaybetmesine neden olan olayların 43. yıl dönümünde Bodrum Alevi Bektaşi Kültür Derneğinde bir anma gerçekleşti.

Çiçek Bozoğlu/Bodrum Gündem 

Gazeteci Ahmet Koçak ve araştırmacı yazar Esat Korkmaz”ın konuşmacı olduğu anma programında dernek üyesi Nilgün Kösedağ tarafından yazılı basın açıklaması okundu.

Açıklamada; Maraş Katliamı’nın faillerinin cezalandırılmaması, Çorum ardından Sivas, Gazi, Roboski, Suruç ve  Ankara katliamlarının yaşanmasının önünü açtığı ifade edilirken, 19-26 Aralık arasında yaşanan katliamda resmi verilere göre 111, resmi olmayan beyanlara göre ise 500’ün üzerine insanın yaşamını yitirdi, yüzlerce insan yaralandı, 210 ev, 70 iş yeri tahrip edildiği hatırlatılarak katliamın hedefinde Alevilerin ve devrimcilerin olduğu dile getirildi.

Bodrum Alevi Bektaşi kültür Derneğinden yapılan yazılı açıklamanın detayları şöyle;

“Bundan tam 43 yıl önce Türkiye tarihinin en karanlık katliamlarından biri yaşandı Maraş’ta.

19 ile 26 Aralık arasında yaşanan katliamda, sadece bir hafta içerisinde resmi verilere göre 111 kişi, resmi olmayan beyanlara göre ise 500’ün üzerine insan yaşamını yitirdi, yüzlerce insan yaralandı, 210 ev, 70 iş yeri tahrip edildi. Katliamın hedefinde ise Aleviler ve devrimciler vardı.

Katliamları sadece kaba vahşetle anlatmak eksik olur. Döndü Ünver’i yedi buçuk aylık, Esma Suna’yı dokuz aylık bebeğiyle birlikte katlettiler. Ali Traş’ı parçalara ayırıp kazana akıttıkları kanında kaynattılar. Tecavüzler, çocuklara el koymalar, ıssız arazide yaşlı dede Mustafa Acınıklı’ nın katledilerek cesedinin saklanması, katledilmiş olan iki insanın cesedinin yok edilmesi, katledilenlerin mezarlarının kayıp olması gibi insanlığa ve insana ait olan bütün değerler de bu katliamda yok edildi

Maraş Katliamı’nın faillerinin cezalandırılmaması, Çorum ardından Sivas, Gazi, Roboski, Suruç ve  Ankara katliamlarının yaşanmasının önünü açmıştır. Eksik ve yetersiz incelemeler, eksik bırakılmış ve saklanan dosyalar, adil olmayan yargılamalar, mahkeme basmalar, öldürülen avukatlar, bulunamayan, serbest bırakılan suçlular, azmettiriciler ve sonrasında önemli mevkilere getirilenler…“Bu saldırılar faili meçhul kaldığı sürece bir yenisi eklenmeye devam edecektir.

Alevileri yok sayan, cemvelerini ibadethane saymayan, ötekileştiren zihniyet şimdilerde ise Alevi güzellemeleri yapmakta, Alevi derneklerini ziyaret etmek istemektedir. Ancak Maraş valiliği tarfaından anmanın ceşitli nedenlerle yasaklanması da samimi olmadıklarının göstergesidir.

Alevilere yapılan bunca katliamdan sonra, bir kez daha böylesi katliamlara  fırsat verilmemelidir.

Toplumun yaşanmış bu katliamlarla yüzleşmesi ve toplumsal tüm dinamiklerin insan hak ve özgürlükleri konusunda tam bir dayanışma ve örgütlenme içerisinde olması şarttır.

İnsanlığımızı öldürmeyelim, insanlık ölmesin…”

Saygılarımızla.

Bodrum Alevi Bektaşi Kültür Derneği

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.