Bodrum Gündem

Muğla Milletvekillerinin yılsonu karnesi

muğla-milletvekillerini-karnesi

Muğlalıların oylarıyla seçilen 7 milletvekilinin, “Meclis Performansını” değerlendirmeye bu yıl da devam ediyorum.

Artık geleneksel hale geldi.

Yılsonu karne sıralamasında, özellikle AKP’li milletvekillerinden sitem alıyorum.  İktidar Partisi Milletvekilleri oldukları için Muğla’ya büyük bir katkı yaptıklarına, Bakanlıklarda da etkili olduklarına inanıyorum.

Ancak, ben burada yasama faaliyetlerini değerlendiriyorum. Sadece ve sadece Meclis’in resmi belgelerinden yola çıkarak bu sıralamayı yaptığımı bir kez daha ifade etmek istiyorum.

Meclis’te, bir milletvekilin yasama faaliyetlerinin başarısı, aşağıda saydığım konularla değerlendiriliyor.

Yasama Faaliyetleri

İlk İmza Sahibi Olduğu Kanun Teklifleri

İmzası Bulunan Kanun Teklifleri

Sahibi Olduğu Yazılı Soru Önergeleri

İlk İmza Sahibi Olduğu Genel Görüşme Önergeleri

İmzası Bulunan Genel Görüşme Önergeleri

İlk İmza Sahibi Olduğu Meclis Soruşturma Önergeleri

İmzası Bulunan Meclis Soruşturma Önergeleri

İlk İmza Sahibi Olduğu Meclis Araştırma Önergeleri

İmzası Bulunan Meclis Araştırma Önergeleri

Genel Kurul Konuşmaları

Komisyon Konuşmaları

TBMM’nin resmi verilerine göre hazırladığım bu “yasama faaliyetleri” ne katılımla ilgili sıralamanın, milletvekilleri arasında bir rekabet yarattığına da inanıyorum.

Çünkü bu sene, karne sıralamasının değiştiğine tanık oldum.

Muğla Milletvekilleri arasında ilk sırada yine CHP’li Süleyman Girgin yer alıyor.

İkinci sıraya ise,  2020 yılında CHP’li vekiller arasında 4. sırada bulunan Burak Erbay yükseldi.

Avukat olan Erbay, kanun teklifi hazırlama konusunda, bir önceki yılın şampiyonu Suat Özcan’ı geride bırakarak rekor kırdı. Böylece sıralamayı da değiştirdi. Bir önceki yıl sadece bir adet kanun teklifi hazırlayan Erbay, bu yıl 8 ayrı kanun teklifi hazırlayarak Meclis Başkanlığı’na verdi.

CHP’li vekiller arasında 4. sıraya düşen Öğretmen kökenli Suat Özcan ise bir önceki yılın “yazılı soru önergesi hazırlama” şampiyonu olan Mürsel Alban’ın rekorunu kırdı. Özcan tam 122 yazılı soru önergesi hazırlayarak cevaplandırılması için Bakanlara gönderdi.

İktidar Partisi’nin bir üyesi ve Muğla’nın tek kadın milletvekili olan AKP Milletvekili Yelda Erol Gökcan, yasama faaliyetlerine katılımda büyük bir başarı sağladı. Bu nedenle de sıralamada, İYİ partili Metin Ergun’la yer değiştirdi ve üst sıralamaya çıktı.

Gökcan’ın, “ilk imza sahibi olduğu” bir kanun teklifi yok. Ancak arkadaşları tarafından hazırlanan 3 ayrı teklife imza verdi. Bunun yanında Gökcan, 2020 yılında sadece bir kez çıktığı Meclis kürsüsüne bu yıl 4 defa çıktı. “Kadın erkek fırsat eşitliği komisyonu” üyesi de olan Gökcan, geçtiğimiz yıl komisyonlarda hiç söz almamıştı. Bu yıl büyük bir performans sergileyerek, 23 kez konuşma yaptı.

AKP’li Mehmet Yavuz Demir’in sıralaması ise değişmedi. Listenin son sırasında yer alan Demir, bir kez bile Meclis kürsüsüne çıkmadı.

**

Karnesi kötü olan milletvekillerinden “sitem” alıyorsam da bu değerlendirmeye devam edeceğim.

Çünkü oylarıyla Ankara’ya gönderdikleri vekillerinin Meclis’te ne yaptıklarını bilmeleri, Muğlalı seçmenin en doğal hakkı.

Biz gazeteciler, halkı bilgilendirmek için görev yaparız.

Bu nedenle de Muğla seçmeni adına milletvekillerini Meclis çatısı altında takip etmek ve halkı bilgilendirmek de bizim görevimiz

2018 yılı genel seçimlerinde Muğla’dan seçilen 7 milletvekili, 3,5 yılı geride bıraktı.

Normal süre olarak 1,5 yılları daha var.

Seçimlerin erkene çekilerek, 2022 yılında yapılması halinde, bu son karneleri olacak.

Bir noktaya daha açıklık getirmek isterim.

Milletvekillerinin,  Meclis dışındaki faaliyetleri, basın açıklamaları, bakanlıklarda takip ettikleri sorunlar ve halkla ilişkiler çalışmaları bu değerlendirmenin dışındadır.

**

Karne notlarına geçmeden önce, Muğla Milletvekillerini bir kez daha hatırlayalım:

Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti): Yelda Erol Gökcan, Mehmet Yavuz Demir

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP):  Süleyman Girgin, Burak Erbay, Suat Özcan, Mürsel Alban

İYİ Parti (İP): Metin Ergun

**

Sınıf birincisi yine Süleyman Girgin

Yedi milletvekilinden oluşan sınıfın birincisi yine, CHP Milletvekili Süleyman Girgin.

İşçi-Sendikacı kökenli Girgin, seçildiği günden bu yana, iktidarı eleştiren eylemleriyle, Meclis çatısı altındaki en medyatik ve en çok çalışan Muğla Milletvekili.

Meclis kayıtlarına göre;

Süleyman Girgin, 2021 yılında,  ilk imza sahibi olarak, 4 ayrı kanun teklifi hazırladı. Göreve başladığı Temmuz 2018’den bu yana hazırlayarak Meclis Başkanlığı’na verdiği kanun teklifi sayısı 19’a yükseldi.

Girgin, bir diğer yasama faaliyeti olan “Yazılı Soru Önergeleri” hazırlama konusunda ise 65 adet yazılı soru önergesi verdiği Meclis kayıtlarına girdi

İşçi kökenli Süleyman Girgin, yasama yılında 6 ayrı Meclis Araştırma Önergesi verdi. Bunların tamamı da madencilik ve işçilerle ilgiliydi.

Girgin verdiği önergelerle, “işsizliğin kadınlar üzerindeki etkileri”, Madencilik sektöründeki özelleştirmelerin sosyal sonuçları”, “işsizlik sigortası fonunun amacına yönelik kullanılmadığı” ve “motokuryelerin yaşadığı sorunların” araştırılmasını istedi.

TBMM verilerine göre, Girgin, geçtiğimiz yıl, komisyonlarda ve Meclis kürsüsünde ise konuşma rekoru kırdı. Girgin, Muğla milletvekilleri arasında, genel Kurul ve komisyonlarda en çok söz alan milletvekili oldu. Bütçe ve diğer komisyonlar ile genel kuruldaki konuşmalarının sayısı 122’ye yükseldi.

Plan ve bütçe komisyonu üyesi olan Girgin, bakanlık bütçeleri üzerinde yaptığı konuşmaları, görsellerle süsledi. İşçi kökenli olan Girgin hazırladığı pankartlarla sorunlara dikkat çekmeye çalıştı ve komisyon çalışmalarına canlılık getirdi. Bu yıl 40 gün süren bütçe görüşmeleri sırasında 68 kez söz aldı. Süleyman Girgin, Meclis kürsüsünde ise 54 ayrı konuşma yaptı.

Burak Erbay’ın karnesi de “İyi”

CHP’nin dört Muğla Milletvekilinden biri olan Avukat Burak Erbay, kanun teklifi hazırlama konusunda gelişme kaydetmiş.

Muğla Milletvekilleri arasında mesleği avukat olan tek vekil Erbay, geçen yıl bir tane bile kanun teklifi yazmamıştı.

Kanun teklifi hazırlama konusunda gelişme gösteren Erbay bu yıl 8 ayrı kanun teklifi hazırlayarak Meclis Başkanlığı’na verdi. Bunlardan bazıları icra iflas kanunu, basın ilan kurumu, tütün mamulleri konusunda hazırlanan tekliflerdi.

Burak Erbay, geçtiğimiz yasama yılında, Meclis denetim yollarından olan,  22 adet yazılı soru önergesi ile 21 adet Meclis Araştırma Önergesi yazarak Meclis Başkanlığı’na sundu.

Erbay, üyesi olduğu Adalet Komisyonu ile çeşitli komisyonlarda 7, Meclis kürsüsünden ise 22 defa konuşma yaptı.

Mürsel Alban’ın karnesi “Orta”

CHP Milletvekili Mürsel Alban da Suat Özcan gibi sadece bir kanun teklifi hazırlayabilmiş.

Alban, geçtiğimiz yıl, “yazılı soru önergesi hazırlama” şampiyonuydu. Bu şampiyonluğu Özcan’a devretti.

Alban bu yıl 42 ayrı yazılı soru önergesi yazarak Meclis Başkanlığı’na verdi. CHP Milletvekili, ayrıca 6 ayrı meclis araştırma önergesi yazdı. Mürsel Alban bir önceki yıla göre konuşma sayısını arttırmış ve bu yıl Meclis kürsüsünden 11, çeşitli komisyonlarda ise 24 ayrı konuşma yapmış.

Suat Özcan’ın karnesi

CHP’li Suat Özcan’ın bu yıl geçtiğimiz yasama yılına göre, kanun teklifi hazırlama konusunda performans düşüklüğü vardı.

2021 yılında sadece bir adet teklif hazırlayabilen Özcan,  2020 yılı karnesinde, 17 ayrı kanun teklifi hazırladığı için “en fazla kanun teklifi hazırlayan Muğla Milletvekili” olmuştu.

Yazılı soru önergesinde rekor kırdı.

Suat Özcan, yazılı soru önergesi hazırlama konusunda ise rekor kırdı. 2021 yılında çeşitli bakanlıklara tam 122 adet yazılı soru önergesi gönderdi.

Öğretmen kökenli Özcan, yazmayı seviyor ancak konuşmayı sevmiyor. Bir ana muhalefet milletvekili olarak Meclis kürsüsünden 12, komisyonlarda ise 3 kez konuşmuş.

Yelda Erol Gökcan’ın karnesi “orta”

Muğla’nın tek kadın milletvekili olan Yelda Erol Gökcan’ın, “yasama faaliyetleri”nin durumu, bir önceki yıla göre daha başarılı.

TBMM’nin resmi verilerine göre; AKP Muğla Milletvekili Gökcan’ın, “ ilk imza sahibi olduğu bir kanun teklifi” yok.

Stokculukla mücadele konusunda hazırlanan kanun teklifindeki ilk imza, (aşağıdaki resmi belgede görüldüğü gibi) Yelda hanıma değil, AKP Zonduldak Milletvekili Ahmet Çolakoğlu’na ait.

Nitekim teklifin komisyondaki sunumunu da ilk imza sahibi olduğu için Ahmet Çolakoğlu yaptı.

Stokculukla ilgili Ahmet ÇOLAKOĞLUADALET VE KALKINMA PARTİSİZonguldakİlk İmza Sahibi

Yelda Erol Gökcan ise kanun teklifine imza koyan 50 milletvekilinde biri. Nitekim, Gökcan’ın ilk imza sahibi olduğu bir kanun teklifinin olmadığı da Meclis kayıtlarında görünüyor.

————

“Milletvekilinin İlk İmza Sahibi Olduğu Kanun Teklifleri

YELDA EROL GÖKCAN

AK Parti – MUĞLA

Bulunan Kayıt Sayısı:0”

—————–

AK Parti Muğla Milletvekili Yelda Erol Gökcan, AKP grubu tarafından hazırlanan, “stokculukla mücadele” kanun teklifi ile ilgili bir açıklama yapmış, teklifin ilk imza sahibi olduğunu iddia etmişti;

“Zonguldak Milletvekili arkadaşım Ahmet Çolakoğlu ile ilk imza sahibi olduğumuz ve AK Parti milletvekillerimizin imzaları ile destek verdiği Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifini TBMM Başkanlığına sunduk.” dedi.

TBMM’nin resmi verilerine göre, AKP Muğla Milletvekili Gökcan’ın, geride bıraktığımız yıl, yasama faaliyetlerine katılımda büyük bir gelişme yaşandı. Gökcan arkadaşları tarafından hazırlanan 3 ayrı kanun teklifine imza verdi. 2020 yılında sadece bir kez çıktığı Meclis kürsüsünden bu yıl, 4 ayrı konuda konuşma yaptı.

“Kadın erkek fırsat eşitliği komisyonu” üyesi olan Gökcan, geçtiğimiz yıl komisyonlarda hiç söz almamıştı. Ancak bu yıl kendisinin de üye olduğu komisyon dâhil, çeşitli komisyonlarda 23 ayrı konuşma yaparak büyük bir performans sergiledi.

Metin Ergun’un karnesi “zayıf”

İYİ Parti’nin Muğla temsilcisi Metin Ergun, aynı zamanda İYİ Parti Yerel Yönetimler Başkanı görevini sürdürüyor. Bu nedenle Meclis yerine Genel Merkezdeki çalışmalarına ağırlık verdi.

Ergun, bu nedenle de, geçtiğimiz yıl olduğu gibi,  bu yıl da bir kanun teklifi bile hazırlamadı.

Üstelik üyesi olduğu çevre komisyonu dâhil, hiçbir komisyon konuşması da yok. Buna karşılık genel kurul kürsüsünde ise sadece 5 defa konuşmuş.

Meclis’in resmi kayıtlarına göre İyi Parti Milletvekili, 2021 yılında 31 ayrı yazılı soru önergesi  ile sadece bir adet Meclis Araştırma Önergesi verdi.

Mehmet Yavuz Demir sınıfta kaldı…

Bu yıl maalesef Korona Virüs hastalığına da yakalanan AKP Muğla Milletvekili Mehmet Yavuz Demir’in Meclis performansı oldukça düşük kaldı.

Muğla milletvekilleri arasında belediye başkanlığı da yaptığı için, “en deneyimli siyasetçi” olan Demir’in karnesi geçen yıl olduğu gibi, zayıf.

Mehmet Yavuz Demir’in hazırladığı, “ilk imza sahibi” olduğu bir kanun teklifi yok. Mehmet Yavuz Demir, Meclis’in resmi belgelerine göre,  son iki yılda bir kere bile meclis kürsünden konuşma yapmamış.

7 Temmuz 2018 tarihindeki yemin etmenin dışında ikisi 2019, biri de 2018 yılında olmak üzere toplam 3 kez meclis kürsüsünde konuşma yapmış

Yazarın Diğer Yazıları
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.