Bodrum Gündem

İnsan Çıkmazı – Hatice Yücel Bodrum Gündem yazıları

2021… Çoğu değerlerin baş aşağı gittiği, çivisi çıkmış bir dünya… Ülkemizde ekonomi, yönetim, eğitim, sağlık çıkmazlarına yazımın başlığı “İnsan Çıkmazı” da eklenince biliyorum, içiniz karardı.

Aslında bu başlık, Bodrum’un belki de ilk kadın banka yöneticisi, Müdiresi, sanatsever Firdevs Şengül’ün ikinci şiir kitabının adı. “Küçük Dokunuşlar” isimli kitabından sonra yazdığı 42 şiirinden oluşan 62 sayfalık yeni bir iç döküş. Denize dönük bankta, zorlanmadan, severek okuyacağınız, Bodrumla da uyuşan günün kitabı.

Her şiir, şairin evlat(ları) gibidir. Biri ayrılmaz diğerinden. Her birinin farklı yaşanmışlıkları, duyguları, atışları vardır. Ben okuyucu olarak birkaç seçki yapmak istiyorum yazarın izniyle. Aslında her şiirinde tutunduğum dizeler, düşündüğüm dörtlükler var.

“Hermies” şiiri ilk göz ağrım, bir şiir sever olarak borcumun arttığı.

Hermies efsanesi, Egenin Güllük Körfezi’nde Çocukla Yunus Balığı arasındaki dostluğun öyküsüdür. İlk öğretmenlik yıllarımda “Ülkü Tamer’in” öyküleştirdiği “Yunus Balığının Sırtındaki Çocuk” metnini okumaktan bıkmadım, öğrencilerim de dinlemekten usanmadılar. Yeni öykü türetenler bile oldu aralarında. Bu insanlık duygusu, deniz sever şairimizi de etkilemiş olmalı ki yüzyılların efsanesini 20 dizelik “Hermies” şiiriyle yeniden yeşertmiş.

Ana yüreğini, balıkçıların düşlerini de eklemiş Yunus’un dostluğuna duyarlı bir dille.

“Barış kuş olmuş uçuyor, konmuyor Zeytin dalına…”

“Çekip gidelim dünya gül kokarken” dese de genelde şiirlerinde sevdayı, direnci, umudu, paylaşmayı, yaşama sevincini, kırları, kuşları, gönül bahçelerini unutmamış. “Sanat, bizi insan çıkmazından kurtaracaktır!” inancı eserlerinde.

Küçük İskender’in anısına yazdığı şiirde “Şairler ölmez zaten, şiir olur” demiş. Belli, derin kuyularda berrak su olan şiire ulaşma çabası vermiş.

“Öyle bir sarar ki kadın / Öyle bilir ki sarmasını / Zemherinin ortasında/ Kırmızı gülden kor olurum” diyebilmektir.

“Duramam durduğum yerde / Çürürüm, küf tutarım / Yeni bir günle yıkamazsam ruhumu bedenimi” dizeleriyle insan olmanın değerini koymuş ortaya.

Diğer şiirlerini okuyucuya bırakıyorum. Her birinde açan bir çiçek, yeşeren meşe, okunacak bir kitap, barış yolcusu bulup “ŞEREFE!” diyecek.

Aşk olsun Firdevs, AŞK olsun.

Bu kısır döngüde, şiirli bir dünyaya koydun bizi… Yüreğine, emeğine, aklına sağlık! Varol!

“Gül yapacağım dünyayı, yüzümü güneşe dönüyorum” diyorsun ya… İşte bu, 2022 yılımızın dileği olsun!

 

Hatice YÜCEL (Eğitimci) / Bodrum – 30 Aralık 2021

Yazarın Diğer Yazıları
Yorumlar

  1. Nazan Tümer dedi ki:

    Canım Öğretmenim,
    Yüreğinize, kaleminize sağlık!
    Sayın Şengül’ün dizeleri ne özlü aktarmış yüreğini burkanı… Barış, kuş olduysa kadına şiddet uygulayanların omuzlarına konsun…
    Esenlikli yıllar dilerim.
    Saygılarımla…