Bodrum Gündem

UHAP’ta veri güvenliği ihlali iddiaları hakkında açıklama

UHAP’ta veri güvenliği ihlali iddiaları hakkında açıklama
19.01.2022
0
A+
A-

Türkiye Barolar Birliği Başkanlığı (TBB), tüm verilerin 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu’na uygun şekilde şifreli, anlamsız ve okunamaz bir biçimde izole edilerek saklandığını belirterek, “Herhangi bir veri sızıntısı veya güvenlik açığı bulunmamaktadır” bilgisini paylaştı.

Bodrum Gündem Haber

Türkiye Barolar Birliği Başkanlığı tarafından yapılan açıklamada şu ifadeler yer aldı;

“Bazı sosyal medya ve haber sayfalarında TBB-UHAP (Ulusal Hukuk Ağı Projesi) sistemi ile ilgili olarak veri sızıntısı olduğuna ve verilerin tümünün ele geçirildiğine dair gerçeğe aykırı haberler bugün itibariyle paylaşılmaktadır. Haberin ilk kaynağında, bir avukatın bireysel şifresi ile girilmiş sistem bilgisi paylaşıma sunulmuş, ancak sonrasında, tüm UHAP sisteminde ve hatta TBB’nin geliştirmiş olduğu diğer yazılımlarda da veri sızıntısı bulunduğu yönünde iddialar ileri sürülmüştür.

Türkiye Barolar Birliği’nin gerek UHAP gerekse tüm yazılım sistemleri, yüksek siber güvenlik standartlarında geliştirilerek, tüm veriler 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu’na uygun şekilde şifreli, anlamsız ve okunamaz bir biçimde izole edilmiş şekilde saklanmakta olup, herhangi bir veri sızıntısı veya güvenlik açığı bulunmamaktadır.

Herhangi bir mağduriyetin oluşmaması için; meslektaşlarımızın sorumluluğunda olan sistem şifrelerini üçüncü kişilerle paylaşmaması, meslektaşlarımızın UHAP sisteminde kullandıkları şifreleri diğer internet veya sosyal medya hesaplarında kullanmamaları, bilgisayarlarındaki bilgilerin çeşitli zararlı yazılımlar ve virüslerden korumak için gerekli önlemleri almaları, ortak çalışma alanlarında kullandıkları bilgisayarlarda UHAP sistemlerini açık bırakmamaları gerekmektedir.
Belirttiğimiz hususlar doğrultusunda ileride benzer durumların yaşanmaması adına, avukatlarımızın kullandıkları sistem şifreleri ile ilgili olarak daha hassas ve dikkatli olmaları bireysel veri ihlallerinin önüne geçecektir.

UHAP sisteminde veri sızıntısı veya verilerin ele geçirilmesi söz konusu olmadığı gibi, avukat meslektaşlarımızın benzer mağduriyetleri yaşamamaları için UHAP ve tüm yazılımlara ek güvenlik protokolleri bugün itibariyle eklenerek çift faktörlü SMS doğrulama sistemi devreye alınmıştır. Bu ek güvenlik uygulaması nedeniyle meslektaşlarımız sistemlere yapacakları yeni girişte “şifremi unuttum” veya “yeni şifre al” seçeneklerinden alacakları, cep telefonlarına gelecek yeni şifre ile işlemlerine devam edebileceklerdir.

Meslektaşlarımızın bilgilerine saygılarımızla sunarız.”

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.