Bodrum Gündem

Akyaka Çevre Yolu Projesi için ÇED Raporu alındı mı?

Akyaka Çevre Yolu Projesi için ÇED Raporu alındı mı?

İYİ Parti Muğla Milletvekili ve Yerel Yönetimler Başkanı Prof. Dr. Metin Ergun, Gökova Özel Çevre Koruma Bölgesi’nde yer alan “Kesis Korunacak Hassas Alan”ı da içine alacak biçimde  hukuka açıkça aykırı bir şekilde ve herhangi bir çevre etki değerlendirmesi hazırlanmadan yapılması planlanan Akyaka Çevre Yolu Projesi ile  ilgili Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’un yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı’na soru önergesi verdi.

Bodrum Gündem Haber

İYİ Parti Muğla Milletvekili ve Yerel Yönetimler Başkanı Prof. Dr. Metin Ergun, Gökova Özel Çevre Koruma Bölgesi’nde yer alan “Kesis Korunacak Hassas Alan”ı da içine alacak biçimde  hukuka açıkça aykırı bir şekilde ve herhangi bir çevre etki değerlendirmesi hazırlanmadan yapılması planlanan Akyaka Çevre Yolu Projesi ile  ilgili Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’un yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı’na verdiği soru önergesinde şu ifadeler yer aldı;

“Bilindiği gibi Gökova Özel Çevre Koruma Bölgesi, Muğla ilimizin Marmaris ve Ula ilçeleri ile bu ilçelere bağlı 3 belde ve 4 köyü de içeren özel bir koruma bölgesidir. Bu bölge üzerinde Muğla Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı’nın destekleriyle ve Ula Belediyesi tarafından Akyaka Çevre Yolu Projesi’nin hayata geçirileceği ilan edilmiştir. Fakat projenin gerçekleştirileceği ilan edilen bölge “Kesin Korunacak Hassas Alan” statüsüne sahiptir. Yani mevzuatımızda yer aldığı şekliyle bu alan “Bölgesel, ulusal veya dünya ölçeğinde olağanüstü ekosistemlerin, türlerin, habitat ve jeolojik jeomorfolojik özelliklerin korunduğu, genel olarak insan etkisi olmadan meydana gelmiş, insan faaliyetleri sonucu bozulma veya tahrip olma riski yüksek olan alan” olarak tespit edilmiştir. Dolayısıyla sahip olduğu bu yasal statü nedeniyle, söz konusu bölgede yalnızca bilimsel araştırma, eğitim ve izleme faaliyetleri, bilimsel kazı ve koruma çalışmaları gerçekleştirilebilmektedir. Yani, mevcut yasal mevzuata göre bu projenin gerçekleştirilmesi hukuka aykırı bir durum oluşturmaktadır. Ayrıca projenin gerçekleştirilmesi ile birlikte bölgenin zengin fauna ve florası ciddi şekilde zarar görecek, canlıların yaşam alanları bölünecek ve bölgenin sahip olduğu ekosistem ciddi şekilde tahrip edilecektir. Ayrıca bu projenin gerçekleştirilmesi geçtiğimiz yıl orman yangınlarından büyük zararlar gören bu bölge için yeni orman yangınları riskini de artıracak bir faktör olarak karşımızda durmaktadır. Özetle hem bölgenin sahip olduğu yasal statü, hem de yaratacağı ekolojik riskler göz önüne alındığında bu projeden vazgeçilmesi önem arz etmektedir.

Bu bilgiler çerçevesinde;

1.Bakanlığınız tarafından Akyaka Çevre Yolu Projesi’ne ilişkin herhangi bir çevresel etki değerlendirmesi yapılmış mıdır? Eğer böyle bir değerlendirme yapılmış ise “ÇED Olumlu” kararı verilmiş midir?

2.Akyaka Çevre Yolu Projesi’nin gerçekleştirilmesi planlanan bölgenin Kesin Korunacak Hassas Alan üzerinde bulunması hususu dikkate alındığında bu projenin gerçekleştirilmesi için şimdiye kadar Bakanlığınızdan izin alınmış mıdır?

3.Bakanlığınız tarafından bu projenin gerçekleştirilmesi konusunda bugüne kadar herhangi bir onay veya izin verilmiş ise bu hususta bölge halkının, sivil toplum kuruluşlarının görüşüne başvurulmuş mudur?”

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.