Bodrum Gündem

Bitez’de geçmişe yolcuk yapabileceğiniz bir mekan Bodrum Sahaf

Bitez’de geçmişe yolcuk yapabileceğiniz bir mekan Bodrum Sahaf

Mürekkep kokulu yazılar ve kitap kokan dükkanlar artık sadece hafızalarımızın bir köşesinde yerini almış durumda. Oysa İstanbul Çınaraltından Sahaflar Çarşısında girdiğinizde sanki başka bir dünyaya girmiş gibi olurduk. Ya da bir Anadolu kentinde, kasabasındaki bir kitabevine girdiğinizde de o hazzı duyardık. Modernleştikçe her şey tekdüze hale geldi. Satış ve Pazarlama kurallarına uygun olarak düzenlenmiş raflar ve satın alınmasını istediğiniz ürün tam gözünüzün önüne konularak, sizin seçtiğiniz değil de birilerinin size dayattığı bir mal haline dönüştü kitap. Çok satanlar diye bir kategori oluşturdular ve birileri hangi kitabın okunmasını istiyor ise ya da hangi şarkının ve şarkıcının dinlenilmesini istiyorsa onu gözünüze sokuyorlar. Oysa kitabevi bir dünyadır ve o dünyanın içinde kaybolmaktır asıl olan. Birçok kitabın arasında, bir kitabı aramak ve ararken başka keşifler yapmak, sonunda da aradığın kitabı bulup sevinmek ne kadar güzel bir duygudur değil mi?

İşte bu özelliklere sahip bir sahaf açılmış Bitez’de. Sevgili dostum Eftal Köklü de Bitez köy içinde yeni açılan “Bodrum Sahaf” dükkânının sahibi Günay Mete ile söyleşi yapmış. Sonra da bu söyleşiyi Bodrum Gündem okurları ile paylaşmak üzere bize gönderdi.

Çok da iyi yaptı, teşekkürler Eftal Köklü…

F.B.

Eftal Köklü: Merhaba Günay, nereden geldin Bodrum’a ve Bodrum’u seçmenin nedenini kısaca anlatır mısın lütfen.

Günay Mete: Merhaba, İstanbul Kadıköy’den geldim. Daha doğrusu ailece geldik, eşim ve 8,5 yaşındaki ikiz çocuklarımızla birlikte. Kent yaşamından kopmadan daha sakin ve doğayla barışık bir yaşam arzusu ile tercih ettik.

Bu kitap işine ne zaman ve nasıl başladın? Aileden kalan bir iş mi? Kurulu bir dükkân mı devir aldın yoksa sıfırdan mı başladın işe?

Yaklaşık yirmi yılı geçti sanırım. Kadıköy’de sokakta kitap satarak başladım. Arkadaşımın dükkânına ortaklık teklifi ile başlayan süreç bir süre sonra beni dükkânı tek başına sahiplenmeye itti. Ailem daha cazip iş olanakları sunsa da gönül verdiğim işi yapmaktan hiç pişman olmadım.

Bütün gün binlerce kitabın ortasındasın. Okumayı da sever misin? Ne okursun daha çok?

Evet, dükkânda on beş bine yakın eser var ve benim için çok keyifli bir yaşam alanı.

Özellikle tarih ağırlıklı bibliyografi ve hatırat okumak beni daha çok mutlu ediyor sanırım.

Gelen müşteriler kitapların yanı sıra başka neler buluyorlar senin bu güzel dükkânında?

Okurlar kitap dışında eski mecmua, efemera, plak, pul, para ve benzeri küçük objeler ile karşılaşıyorlar. Aslında amacım geçmişe emanet bırakılan hatıraları tekrar okurlara hatırlatıp küçük de olsa bir zaman yolculuğuna çıkartıp belleklerini tazelemek. Okurların yüzüne yansıyan tebessümden sanırım bunu bir nebze olsun başarabiliyorum.

En çok hangi tür kitaplar bulunuyor dükkânında? Kitaplar ve yukarıda saydığın diğer şeyler için esas tedarik kanalların nedir? Bir yerlere gidip araştırıyor musun, yoksa ellerindekileri satmak isteyenler sana mı geliyorlar?

Elimde edebiyat, tarih, din, politika, sanat, felsefe, sosyoloji, psikoloji, bilim, çocuk kitapları ana başlıkları altında sayabileceğim kitaplar ve dergiler var.

Okurlar evlerine davet ediyor ben de evlere gidip alıyorum, ya da okurlar kendileri getiriyorlar. Bazen ücretli de aldığımız oluyor ama şu ana kadar destek amaçlı bağışlar her iki tarafı da mutlu ediyor. Sanırım Bodrum dayanışması böyle bir şey.

Bodrum’da ve mahallen Bitez’de yaşamak nasıl bir şey sence? Komşu esnafla ilişkilerin nasıl?

Bodrum’da yaşamak, sakin ve tanımsız belki de unutulan bir dinginliğin benliğimi yavaş, yavaş sarıyor olmasının gülümsemenin hayatımda doğallaşmasına vesile oluyor.

Komşularımla ilgili olarak, itiraf etmeliyim ki davranışsal tepki konusunda kendimi kötüye hazırlamıştım. Ama çok keyifli bir başlangıç oldu. Umarım artarak devam eder.

İş genelde nasıl gidiyor, memnun musun?  

Dükkân ara sokakta olduğu için tesadüfi görmeler ve birazcık da fısıltı gazetesi ile çok yavaş da olsa kapımızı okurlar çalmaya başladı. Sanırım sabretmek gerekir ki bizim meslek sabretmeyi de sevdiren bir yaşam biçimini usul, usul öğretiyor.

Bodrum ve Bitez’de eksik bulduğun bir şeyler var mı? Sence başka daha neler olabilir? 

Bölgenin en önemli değeri demografik yapısı; donanımlı insanların yoğunluğu, geleceğe dair tüm alınabilecek kararlara müdahale edebilme birikimini ve bu duruşu sonraki nesillere aktarabilme farkındalığını hissettiriyor olması.

İnşaatların önüne geçilemiyor ama içlerini sanat, edebiyat ile doldurabilmek elimizde sanırım…

Günay METE Bodrum Sahaf
Cumhuriyet caddesi No 43 A-1 Bitez Köyiçi..

 

Yorumlar

  1. Adil Korkmaz dedi ki:

    Günay Mete’ye başarılar dilerim, Bodrum O’na hayırlı olsun.
    Eftal Bey’e de söyleşi için teşekkürler.

  2. Cihangir dedi ki:

    Bodrumda bi sahaf bulunmaması büyük eksikti teşekkürler gunay bey