Bodrum Gündem

Muğla Milletvekillerinin, “RUHSAT” tartışması…

Meclis Genel Kurulu son günlerde, Muğla Milletvekilleri Yelda Erol Gökcan ile Süleyman Girgin arasındaki “söz düellosuna” tanıklık ediyor.

AKP’li Gökcan, Meclis kürsüsünden CHP’yi eleştirmeyi sürdürüyor.  Gökcan, adını kullanınca CHP’li Süleyman Girgin de kendisine cevap veriyor.

Meclis’te bu tablo, çok sık yaşanmaya başladı.

Bunlardan birini de dün kuliste canlı olarak izledim.

AKP’li Gökcan, gündem dışı söz alarak yine kürsüye çıktı.

“Sayın Başkan, değerli milletvekilleri” diyerek milletvekillerini selamladıktan sonra, CHP’li Muğla / Menteşe Belediyesi’ni hedefine aldı.

Menteşe Belediyesi’nin, Çevre Bakanlığı’ndan iki kez ÇED raporu aldıktan sonra Bayır’da kurulacak olan çimento fabrikasına ruhsat vermesini, “hayret, üzüntü ve ibretle” izlediğini anlatmaya başladı.

Gökcan, konuşmasına yaz aylarında meydana gelen orman yangınlarını hatırlatarak başladı.

“Lafa gelince mangalda kül bırakmayan sözde çevreci CHP’liler yine sınıfta kaldı. Yanan orman alanlarını imara açacağımız yalanını söylediler, biz de rant alanlarını imara açmadık. Yanan ormanları yeşillendirdik, çevreyi ve yeşili koruduk…”

Her konuşmasında yaptığı gibi Cumhurbaşkanı Erdoğan’a da selam gönderdi.

“Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde yirmi yıllık AK PARTİ iktidarlarımız döneminde havayı, denizimizi, sularımızı ve göllerimizi koruduk…”

Ardından Mustafa Kemal Atatürk’ü, “Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün de ifade ettiği gibi…” diyerek, korudukça doğanın da bizi koruyacağını vurguladı.

Daha sonra sözü CHP’li Menteşe Belediyesi’ne getirdi ve Çevre Bakanlığı’ndan iki kez ÇED raporu verilen fabrika için inşaat ruhsatı veren Belediyeyi eleştirdi.

“ÇED raporu veren bakanlığımızı suçluyorlar”

AKP’li Gökcan; “CHP’li belediye hemşehrilerimizin bütün tepkilerine rağmen Menteşe ilçemizde çimento fabrikası kurulması için ruhsat verdi. CHP Muğla milletvekilleri kamuoyunu yanıltıcı açıklama yaptılar. Yine, Hükûmetimizi ve Bakanlığımızı suçladılar. CHP’li vekiller, ruhsat veren kendi belediye başkanlarıyla görüşüp ruhsatı iptal ettirseler ya, elinizden tutan mı var? Ama nerede! Niye kamuoyunu ve hemşehrilerimizi yanıltıyorsunuz, niye her zamanki gibi timsah gözyaşları döküyorsunuz? ÇED verilmesi… İlgili bakanlığımızı suçluyorlar. Hâlbuki ÇED sadece çevresel etkilerin değerlendirilmesinden ibarettir. Herhangi bir faaliyet için ÇED’in olumlu verilmesi, ruhsatın verilmesi anlamına gelmemektedir. ÇED, prosedür gereği verilir; plan veya izin onayı değildir. Ruhsat verilmesiyse, tamamıyla CHP’li Belediyenin isteği ve işgüzarlığıdır.

Menteşe ilçesi Bayır Mahallesi’nde yer alan çimento fabrikası imar planı, Bayır Belediyesi ve Muğla İl Özel İdaresi İl Genel Meclisi kararlarıyla 5/9/2007 tarihinde onaylanmıştır.

Muğla İdare Mahkemesi iptal edilen ÇED kararını gerekçe göstererek ilgili planları iptal etmiştir.

Muğla Büyükşehir Belediyesi de mahkeme kararına istinaden ilgili planı 2017 tarihinde iptal etmiştir. Ancak, ÇED’in iptal olması plan iptalini gerektirmemektedir ve böyle bir mevzuat da yoktur. Menteşe Belediyesi mahkemece iptal edilen planları Danıştay’a taşımıştır. İlgili faaliyetin yer aldığı plan için Danıştay 6. Dairesi de ÇED iptalinin plan iptaline sebep oluşturmayacağı yönünde kararı vermiştir. ÇED iptal kararını bozmuş ve dosyayı Muğla İdare Mahkemesine iade etmiştir. Muğla İdare Mahkemesi de ilgili planları geçerli kılmıştır…” dedi.

“Bakanlıktan alınan ÇED süresinin bitimine iki gün kala neden ruhsat verdiniz?”

AKP Muğla Milletvekili Gökcan konuşmasını şöyle sürdürdü; “Mahkeme kararına istinaden Muğla Büyükşehir Belediyesi 2019 tarihinde, Menteşe Belediyesi de 3/9/2019 tarihinde Meclis kararı almıştır, planlar tekrar yürürlüğe girmiştir.

2006 yılında ÇED alınmış ancak daha sonra mahkemece ÇED iptal edilmiştir. İlgili firma, Çevre ve Şehircilik Bakanlığından 2014 yılında tekrar ÇED kararı almıştır. 2014 tarihinde verilen ÇED raporu yasal olarak yedi yıl geçerlidir. ÇED süresinin bitimine iki gün kala Menteşe Belediyesi çimento fabrikası için inşaat ruhsatı vermiştir…”

CHP’li Girginİn dili sürçtü…

Gökcan konuşmasının devamında; “CHP’li Süleyman Girgin de konuşmasında “Mektup doğru fakat adres yanlıştır.” şeklinde bir açıklama yaptı. CHP’li Girgin’in dili sürçmüş sanırım, biz doğrusunu söyleyelim: Evet, mektup da doğru, adres de doğru. O adres de CHP’li Menteşe Belediyesidir.

Siz, Muğlalıların aklıyla dalga mı geçiyorsunuz? Hem ruhsatı veriyorsunuz hem de Bakanlığı suçluyorsunuz. Ruhsatı veren siz, suçlu olan biz miyiz? Allah aşkına bu neyin kafası? Bu nasıl bir akıl tutulmasıdır? Yangından mal kaçırır gibi, ÇED süresinin bitimine iki gün kala ruhsat verilmesini gerçekten anlamak mümkün değildir.

Menteşe Belediyesi uzun zamandır sümen altında tuttuğu bu dosyayı neden şimdi imzalayarak ruhsatı vermiştir? Seçim öncesi, çevre konusunda STK’lerle birlikte çalışacağını söyleyen Menteşe Belediye Başkanı neden çevrecilere ve hemşehrilerimize sırtını dönmüştür?” ifadeleri yer aldı.

Gökcan yine Osman Gürün’ü hedefine aldı…

AKP Muğla Milletvekili Yelda Erol Gökcan konuşmasını şu şekilde tamamladı; “Menteşe Belediye Başkanı Bahattin Gümüş, Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün’e sormadan, ondan izinsiz bir bardak su bile içemez. CHP’li Büyükşehir Belediye Başkanı bugüne kadar neden sessizliğini korudu? Muğla ve kamuoyunu yakından ilgilendiren böyle önemli bir konuda neden açıklama yapmadı? Sayın Osman Gürün bu işin neresinde? Eğer gerçekten çevreyi, hemşehrilerimizi ve Muğla’yı düşünüyorsanız verdiğiniz ruhsatı iptal edin. Kıymetli hemşehrilerim, bizler de sürecin takipçisi olacağız. Yeryüzü cenneti Muğla’mızı sözde çevrecilere rağmen koruyacağız ve korumaya da devam edeceğiz…”

Süleyman Girgin kürsüde…

AKP’li milletvekillerinin alkışları arasında kürsüden inen Gökcan’dan sonra CHP Muğla Milletvekili Süleyman Girgin, Gökcan’ın kendisini isim vererek suçladığı için cevap hakkı doğduğunu belirterek başkandan söz istedi.

“Çevre bakanlığı iki ayrı ÇED raporu verdi”

CHP’li Girgin, Menteşe Belediyesi’nin ruhsat verdiği Çimento Fabrikasını, “milletin başına bela edenin AKP iktidarı” olduğunu söyledi. Daha sonra da fabrika ile ilgili şu bilgileri verdi; “2007-2008 yıllarında İl Özel İdaresi ile AKP’li Bayır Belediyesi tarafından çimento fabrikasına ait imar planları onaylanmıştır. Bakanlık da ÇED olumlu raporu vermiştir. Yatağan Deştin köylüleri iptal davası açtı ve arkasından da bunu kazanmıştır. Büyükşehir Belediyemiz ve İlçe Belediyemiz de planları Danıştay kararından sonra iptal etmiştir. Ancak Çevre Bakanlığı 2’nci bir ÇED raporu düzenleyince Danıştay bizim belediyelerimizin aldığı iptal kararını bozmuştur. AKP’li Bayır Belediyesi ve Muğla Valiliğinin yaptığı planlar tekrar yürürlüğe girmiştir. Ne Menteşe Belediyesi ne Muğla Büyükşehir Belediyesi yeni bir plan onaylamamıştır. Menteşe Belediyesinin Danıştay kararını yok sayma imkânı yoktur. Sonuç itibarıyla, belediyelerimiz yargı kararları karşısında eli kolu bağlı bırakılmıştır…”

CHP’li Girgin; “Gökcan, timsah gözyaşları döküyor…”

Daha sonra, sürekli  “Ruhsatı iptal et” diyen Gökcan ile Girgin arasında, Meclis tutanaklarına yansıyan şu diyalog geçti:

YELDA EROL GÖKCAN (MUĞLA)- “Ruhsatı iptal et!”

SÜLEYMAN GİRGİN (Devamla)- “Şimdi, sayın vekil söyledi burada, timsah gözyaşları döküyor. Yok öyle kendinizi sıyırmaya çalışmak…”

YELDA EROL GÖKCAN(Muğla)- “Ruhsatı verme!”

SÜLEYMAN GİRGİN (Devamla): “2’nci ÇED olmasa planlar zaten bizim belediyelerimiz tarafından yürürlükten kaldırılmıştı…”

YELDA EROL GÖKCAN (Muğla) – “İptal et ruhsatı!”

SÜLEYMAN GİRGİN (Devamla) – “Soruyoruz: Bakanlığınızın hazırladığı 2’nci ÇED raporuna tepki gösterdiniz mi? Kendi Bakanlığınıza dönüp “Bunun çevreye maliyeti çok olur.” dediniz mi?

 (CHP sıralarından alkışlar)

YELDA EROL GÖKCAN (Muğla) – “Ruhsatı iptal et, ruhsatı! Ruhsatı iptal et!”

SÜLEYMAN GİRGİN (Devamla) – “Bakanlık nezdinde bir girişimde bulundunuz mu? Kent Konseyi dava açtı. Biz dava açanlarla beraberiz, çimento fabrikasının kurulmasına karşıyız. Siz de çıkıp ‘Biz dava açanlarla beraberiz. ÇED iptal edilsin.’ diyebiliyor musunuz, diyemiyor musunuz?”

YELDA EROL GÖKCAN (Muğla) – “Ruhsatı iptal et, ruhsatı!”

SÜLEYMAN GİRGİN (Devamla) – “Samimiyseniz gelin, dava açanlara destek verin; hodri meydan! Siz, iktidar milletvekili olarak Bakanlığa ÇED iptal çağrısında bulunun, bizler sizlerle beraberiz…”

(CHP sıralarından alkışlar)

YELDA EROL GÖKCAN (Muğla) – “Ruhsatı iptal edin…”

SÜLEYMAN GİRGİN (Devamla) – “Ayrıca, alelacele diye bir şey yok…”

(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)

SÜLEYMAN GİRGİN (Devamla) – Faaliyetleri başladığından dolayı ÇED’in geçerli olduğuna dair Bakanlığın bir yazısı var, sizlerin bundan haberiniz bile yok.

YELDA EROL GÖKCAN (Muğla) – Ruhsatı iptal et.

BAŞKAN – Evet, Sayın Girgin, süreniz tamamlandı.

SÜLEYMAN GİRGİN (Devamla) – “Meclis Genel Kurulunu saygıyla selamlıyorum…” (CHP sıralarından alkışlar)

Çevre Bakanlığının, iki kez ÇED raporu verdiği için inşaat ruhsatı veren Menteşe Belediyesi üzerinden Ankara’ya, TBMM çatısı altına taşınan ve iki bölge milletvekili arasında yaşanan tartışma böyleydi.

Yorum sizin…

Yazarın Diğer Yazıları
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.