Bodrum Gündem

Türkiye, Dolar Krizinde Dünya’dan Çok Daha Fazla Etkilenecek!

Dünya’nın tüm ülkelerini, Mayıs ayından itibaren, başta Amerikan Doları olmak üzere başat yabancı paralar açısından büyük bir nakit krizi bekliyor. Ama maalesef bu krizden Türkiye çok daha fazla etkilenecek.

Dünya’nın önde gelen yatırım bankalarından Morgan Stanley, Başta Amerikan Merkez Bankası Fed olmak üzere; Avrupa Merkez Bankası, İngiltere Merkez Bankası ve Japonya Merkez Bankası’nın, Kovid salgınının başlamasından itibaren destek amaçlı olarak piyasaya bugüne kadar toplam 2,2 trilyon dolar değerinde, ABD Doları, Euro, İngiliz Sterlini ve Japon Yen’i sürdüklerini; şimdi bu merkez bankalarının, bu paraları Mayıs 2022-2023 arasında geri çekip hacimlerini küçülteceklerini açıkladı.

Bu da, özellikle Türkiye gibi gelişmekte olan ülkeler ile az gelişmiş ülkeleri, gelişmiş ülkelerden daha çok etkileyecek.

Ama Türkiye’nin emsallerinden de daha fazla etkilenmesi bekleniyor. Bunun en büyük 3 nedeni de, bu AKP yönetiminin ekonomi kurallarına aykırı olarak, piyasa faizini, enflasyonun çok gerisinde tutma zorlaması ve çok yüksek enflasyonun yanı sıra, hazinenin ekside olması.

Hazinenin ekside olmasının en büyük nedenleri de; herkesin bildiği gibi, damat Berat Albayrak’ın bakanlığı döneminde,  hazinedeki 128 milyar doların, döviz kurunu sabit tutma hırsıyla heba edilmesi ve  Türkiye’deki AKP dışındaki tüm hükümetlerin İkinci Dünya Savaşı’nda bile elini sürmediği , “İhtiyaç Akçesi”nin yine damat Berat Albayrak döneminde eritilmesi.

Sonuç olarak hazinemiz bugün maalesef “Eksi” rezerve sahip!

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın faizleri ekonomi bilimine aykırı olarak enflasyonun gerisinde tutmaya devam etmesi durumunda, Türkiye’nin uluslararası döviz nakdi darlığında işte yukarıdaki nedenlerden dolayı maalesef çok daha fazla negatif etkilenmesi kaçınılmaz sonuç olacak.

Bir dostunuz olarak uyarıyorum. Elinde, kıyısında köşesinde parası olanlar, bu varlıklarınızı koruyun; bugünden tezi yok azami tasarrufa gidin. Normalde de zaten tasarruflu olmanız gerekiyordu zaten!

Eline geçen parası zaten günlük yaşamsal ihtiyaçlarına bile doğru dürüst yetmeyenler için ise söyleyebileceğim tek şey, “Allah sizlere ve hepimize yardım etsin” olacaktır.

5 Şubat 2022-Cumartesi-Fatih Güllâpoğlu

Yazarın Diğer Yazıları
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.