Bodrum Gündem

Bu bütçeyle ormanlar korunamaz

Bu bütçeyle ormanlar korunamaz
08.02.2022
0
A+
A-

CHP Muğla Milletvekili Av. Burak Erbay’ın Orman Genel Müdürlüğü’nün orman yangınlarıyla mücadele bütçesini 5,4 milyar TL’ye düşürmesi ile ilgili basın açıklaması yayınladı.

Bodrum Gündem Haber

CHP Muğla Milletvekili Av. Burak Erbay, Tarım ve Orman Bakanlığı’na bağlı Orman Genel Müdürlüğü’nün, 2021 yılında 8,1 milyar TL olan orman yangınlarıyla mücadele bütçesini 2022 yılında 5,4 milyar TL’ye düşürmesine tepki gösterdi. Erbay, “Her yıl binlerce hektar ormanlık alan, yaban hayatı ve ekosistem yok oluyor. Ancak Orman Bakanlığı 2021 yılında 8,1 milyar TL olan orman yangınlarıyla mücadele bütçesini 2022 yılında 5.4 milyar TL’ye düşürüyor. Bakanlık açıkça orman yangınlarıyla mücadele etmeyeceğiz diyor. İşte AKP’nin ormanlarımıza verdiği değer budur.” dedi.

Tarım ve Orman Bakanlığı’na bağlı Orman Genel Müdürlüğü’nün 2022 Yılı Performans Programı açıklandı. Programda dikkat çeken konulardan bir tanesi de 2022 yılında orman yangınları ile mücadeleye ayrılan bütçenin düşürülmesi oldu.

Orman Genel Müdürlüğü, 2021 yılında 8,1 milyar TL olan orman yangınlarıyla mücadele bütçesini bu yıl 5,4 milyar TL’ye düşürdü.

Orman yangınları ile mücadele bütçesinin düşürülmesinin AKP’nin ormana, doğaya bakışının bir göstergesi olduğunu söyleyen CHP’li Erbay, Tarım Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’ye seslenerek, “Bu bütçe neden düşürülmüştür, bu paralar nereye harcanacaktır?” diye sordu.

Türkiye genelinde geçen yıl çok büyük yangın felaketleri ile karşılaşıldığını hatırlatan Erbay, orman personelinin, gönüllülerin, belediye personelinin bu yangınları söndürmek için büyük bir mücadele verdiğini belirterek, “Ancak bu mücadele yeterli değildir. Devletin yangın söndürme çalışmaları için yeterli kaynağı ayırması ve gerekli hazırlıkları yapması gerekmektedir.” şeklinde konuştu.

Orman Genel Müdürlüğü’nün 2022 Yılı Performans Programı’nda orman yangınlarıyla mücadeleye ayrılan bütçenin düşürüldüğüne değinen Erbay şunları kaydetti;

“Bu bütçeyle bu ormanlar nasıl korunacak?

2021 yılında orman yangınları ile mücadeleye 2021 yılında 6 milyar 837 milyon olarak açıklanmış ancak yılsonunda toplam 8 milyar TL para harcanmıştır. Bu sene ise bu bütçe 5 milyar 407 milyon olarak belirlenmiştir. Orman Bakanına soruyorum, geçen yıl 8 milyar harcanmışken bu yıl neden 5 milyar 407 milyona düşürülmüştür? Bu bütçeyle bu yangınları nasıl engelleyeceğiz?

Orman yangınlarıyla mücadelenin yolu hava filosu kurmaktır…

Defalarca söyledik. Orman yangınlarıyla en etkili yöntemlerden birisi havadan müdahaledir. Ancak 2022 yılı için hala bir çalışma yapılmadı. Uçak kiralayarak, helikopter kiralayarak bu soruna köklü çözüm üretemeyiz. Gelişmiş ülkelerde olduğu gibi satın alma yoluyla bir an önce kendi hava filomuzu kurmamız gerekiyor. Ancak Bakanlık hala kiralama yapmakla ilgili açıklamalar yapıyor. Vakit daralıyor. Yangın sezonu başlayacak. Bir an önce gerekli hazırlıklar yapılmalıdır.”

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.