Bodrum Gündem

Yüksek elektrik faturaları yargıya taşınıyor

Bodrum AYDEM binası önünde bugün öğle saatlerinde toplanan grup eylem ve basın açıklaması yaptı.

Bodrum Gündem Haber

Bodrum AYDEM binası önünde bugün öğle saatlerinde toplanan grup eylem ve basın açıklaması yaptı. CHP İlçe Başkanı Halil Karahan ve Av. Remzi Kazmaz basın açıklamasını gerçekleştirdi. “Enerji Haktır Satılamaz, Faturayı Hükümete Keseceğiz, Elektrikte Soyguna Dur De,  Elektrik Zamlarını Geri Alın, yazılı pankart ve dövizlerle gelen vatandaşlar AYDEM binası önünde onlarca faturayı yaktı.

Cumhuriyet Tarihinin En Büyük Zammı…

Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK) yeni yılla birlikte elektriğe yüzde 50 ile yüzde 120 arası zam yapılmış olduğunu ve bunun Cumhuriyet tarihinin en yüksek oranlı zammı olduğunu belirten Remzi Kazmaz açıklamasına şu ifadeler yer aldı; “Bu zam ne küresel enerji piyasası ne de döviz kuru artışıyla açıklanamaz. Bu korkunç, yüksek zamların arkasında iktidarın zamdan kazanç sağlayan elektrik dağıtım şirketlerinin olduğunu artık hepimiz biliyoruz. Geçmişte Sosyal Devlet ilkeleri gereği devletin halka hizmeti olan elektrik dağıtım hizmetini,  AKP iktidarı 2011 yılında elektrik dağıtım şebekelerinin bölge bölge özelleştirmesine hız vererek bütün bu dağıtım şirketlerinin hepsinin iktidara yakın şirketler olduğunu açıkça ortaya koymuştur.”

Türkiye, tarihinin en ağır soygunuyla karşı karşıya…

Türkiye parsel parsel iktidara yakın şirketler tarafından paylaşıldığını ve o özel şirketlerin kendi bölgelerinde sadece kendi kârlarını düşünerek halkın sırtından geçinmekte olduğunu belirten Av. Remzi Kazmaz “Buna örnek verebiliriz: Sinop, Samsun, Amasya, Çorum: Çalık Holding (Damadın şirketi); Trabzon, Rize, Gümüşhane: Aksa Elektrik; İstanbul: Cengiz-Limak-Kolin; Çanakkale: Cengiz-Limak-Kolin; Ege Bölgesi: Bereket Enerji; Antalya: Cengiz-Limak-Kolin; Konya, Alanya: CengizUzun lafa gerek yok. Halktan alınan bu paralar yandaş şirketlere dağıtılıyor. İşte benim evime tam 10.000 TL elektrik faturası geldi. Üstelik ben 15 gün çocuklarımla Rize’de tatildeydim ve birçok yeri kapatmıştım. Bu faturalar fazla muhalif isimlere daha mı fazla kesiliyor? Bunun kriterleri nelerdir? Türkiye Cumhuriyeti, tarihinin en ağır soygunuyla karşı karşıya. Son yapılanların adı zam değil, soygundur. Evet, bu yapılanlar zam değildir, olamaz da. Bu, halkın cebindeki paranın doğrudan özel şirketlere aktarımıdır. İktidarın özel şirketleri korumak amacıyla yaptığı bu düzenleme de asla Hukuki değildir. Elektrik faturalarında TRT payı kaldırıldı ama vergiler KDV ÖTV oranlarında kat kat artışlar yapıldı.”

Elektrik şirketleriyle yapılan bu sözleşmeler bir an önce iptal edilmelidir

Tüm mağdur vatandaşları dava açmaya çağırdığını ifade eden Kazmaz yüksek gelen elektrik faturasının Yargıtay’a taşınması ile ilgili yaptığı açıklama “Yaşadığım eve gelen 10.000 TL fatura ile ofisime gelen 6.000 TL büyük bir yanlışlık yapıldığı konusunda yaptığım araştırmalarda acı gerçekle karşı karşıya kaldım. Devletin enerjiyi adil ve herkese en ucuz ve imkânına göre ulaştırması Sosyal Devletin gereğidir. O halde elektrik şirketleriyle yapılan bu sözleşmeler bir an önce iptal edilmelidir. Elektrik enerjisi derhal kamulaştırılmalıdır. İşte o zaman ücretsiz elektrik, daha ucuz mal ve hizmete sahip olacağız. Kamu elektriği 1 TL’ye üretirken biz 7 TL ödüyoruz. Devlet kendine 1 alıyor, özel sektöre 6 veriyor. Bu düpedüz sermaye transferidir. Bu sermaye transferini meydana getiren de Enerji Piyasası Düzenleme Kuruludur.(EPDK) 1 Ocak 2022 tarihi itibariyle yüzde 50 ile yüzde 120 aralığında yaptığı elektrik zamları için; 31 Aralık 2021 tarih ve 10708 sayılı kararı ile karara Ek-1, Ek-2, Ek-3’de yer alan fiyat tarife tablolarının onaylanmasına ilişkin kararın yürütmenin durdurulması için ve bu kararın iptaline ilişkin DANIŞTAY’A dava açmaya çağırıyorum. Birlikten kuvvet doğar. Birleşe birleşe kazanırız. Sen yanmazsan ben yanmazsam biz yanmazsak nasıl çıkar karanlıklar Aydınlığa ?” cümleleri ile sona erdi.

Faturasını Ödeyemeyen Vatandaşın Sakın Elektriğini Kesmeyin…

CHP ilçe başkanı Halil Karahan; AYDEM görevlilerini uyardıklarını ve eylemlerin artarak devam edeceğini belirterek “Sakın ola ki elektrik parasını ödeyemeyen vatandaşın elektriğini kesmeye kalkmasınlar, tüm sayaçları toplar buraya geliriz. Bu kaos ortamında bunu yapmaya kalkmasınlar. Yarının CHP olarak 81 ilde yapacağımız elektrik zamları eylemine devam edeceğiz” dedi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.