Bodrum Gündem

MİTSO bir “imkansız”ı daha başardı

MİTSO bir “imkansız”ı daha başardı

*MİTSO, sayısal takograf işlemlerinin yapılabilmesi için TOBB’un yetkilendirdiği 139 “Yetkilendirilmiş Kayıt Merkezi”nden birisi oldu. Karayolu taşıma araçlarının sürücüleri sayısal takograf işlemlerini artık Muğla’ya gitmeden MİTSO’da yaptırabilecekler. Bodrumlu sürücüler de 110 km ötedeki Muğla’ya gitmektense işlemlerini 45 km. mesafedeki Milas’ta yaptırabilecekler.

Bodrum Gündem Haber

Bugüne dek adeta “imkansız” gibi görülen, “olmaz” denilen birçok işi başaran Milas Ticaret ve Sanayi Odası (MİTSO) bu kez karayolu taşıma araçlarında kullanılan ve dijital ortamda veri kaydeden sürücü kartı, şirket kartı, servis kartı ve denetim kartı ile uyumlu çalışan bir kontrol cihazı olan Sayısal Takograf İşlemlerinin yapılabilmesi için TOBB‘den yetki almayı başardı. Milas’ta yaklaşık 2 bin dolayındaki karayolu taşıma aracı sürücüsü, Sayısal Takograf İşlemlerini Muğla’ya gitmeden artık MİTSO’da yaptırabilecekler.

Hazırlanması, kabulü, güncellenmesi, takibi Birleşmiş Milletler Avrupa Ekonomik Komisyonu (BM-AEK) tarafından yürütülen ve Türkiye’nin de taraf olduğu “Uluslararası Karayolu Taşımacılığı Yapan Taşıtlarda Çalışan Personelin Çalışmalarına İlişkin Avrupa Sözleşmesi (AETR) uyarınca Türkiye’de 1 Ocak 2011 tarihinden başlayarak uluslararası taşımalarda kullanılan ticari yük ve yolcu taşıma araçlarında Sayısal Takogoraf (ST) kullanımı zorunlu hale getirilmişti. Karayolu taşıma araçlarında kullanılan ve dijital ortamda veri kaydeden sürücü kartı olan sayısal takograf sisteminin Türkiye’deki uygulaması için Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı yetkilendirilmişti. Daha sonra Bakanlık ile TOBB arasındaki görüşmeler sonucunda yapılan “Sayısal Takograf Uygulamasıyla İlgili Bir Kısım İşlerin TOBB Tarafından Yürütülmesi İçin Yetki Devrine İlişkin Protokol” ve sonrasında bu protokole yapılan ek protokol gereğince sayısal takograf uygulamasıyla ilgili bir kısım işlerin TOBB tarafından yürütülmesi için yetki devri protokolü yapılmıştı. Bakanlıkla yapılan protokoller kapsamında TOBB bir “Taşıma ve Lojistik Dairesi” oluşturarak öncelikle il merkezlerindeki Ticaret / Sanayi / Ticaret ve Sanayi Odalarını “Yetkilendirilmiş Kayıt Merkezi” olarak ilan etmiş ve işlemler yetkilendirilen bu odalar üzerinden yapılmaya başlanmıştı.

YETKİLENDİRİLMİŞ KAYIT MERKEZİ MİTSO

Bu süreçte sayısal takograf sistemi için yetkilendirilen odalardan birisi olan Muğla Ticaret ve Sanayi Odası, il genelinde sürücülerin işlemlerini yapmaya başlarken Milaslı sürücüler de işlemlerini yaptırabilmek için Muğla’ya gidip gelmek zorunda kalmaya başlamışlardı. Ortaya çıkan iş ve zaman kaybını önlemek için MİTSO, Sayısal Takograf Sistemi için yetkilendirilmek üzere TOBB‘a başvuruda bulunmuştu. Sürdürdüğü ısrarlı girişimler sonucunda yetkilendirilmeyi başararak “Yetkilendirilmiş Kayıt Merkezi” olan MİTSO, sürücülerin Sayısal Takograf Sistemi ile ilgili işlemlerini yapmaya başladı. Böyleci Milaslı sürücüler sayısal takografla ilgili işlemlerini yaptırmak için Muğla’ya gidip gelmekten kurtulurlarken Bodrumlu sürücüler de işlemlerini 110 km. ötedeki Muğla’da yaptırmak yerine 45 km. mesafedeki Milas’ta yaptırabilecekler.

REŞİT ÖZER : “YİNE BİR İMKANSIZI BAŞARDIK”

TOBB tarafından Sayısal Takograf Sistemi işlemleri için Yetkilendirilmiş Kayıt Merkezi ilan edilen MİTSO’nun Yönetim Kurulu Başkanı Reşit  Özer, “Sonunda başardık” dedi. Uzun süredir MİTSO’nun Sayısal Takograf Sistemi ile ilgili “Yetkilendirilmiş Kayıt Merkezi ilan edilmesi için girişimde bulunduklarını belirten Reşit Özer “Başlangıçta sadece il odaları yetkilendiriliyordu. Buna sonradan birkaç ilçe eklenmişti. Biz de yetkilendirilmek için başvuruda bulunduk. Sonunda yine imkansız denilen, olmaz denilen bir işi başardık. Artık MİTSO, Sayısal Takograf Sistemi ile ilgili işlemler için Yetkilendirilmiş Kayıt Merkezi oldu. Böylece Milas’ta 2 bin dolayında sürücümüz işini bırakıp, gidiş geliş masrafı yapıp Muğla’ya gitmekten kurtuldular. Sürücülerimiz artık en az bir günlük zaman kaybı yaşamayacaklar. MİTSO Yönetimi olarak TOBB Başkanımız sayın Rifat Hisarcıklıoğlu’na teşekkür ediyoruz. Bu kararın Odamıza ve Milaslı ticari taşıt sürücülerine hayırlı olmasını diliyorum” dedi.

           İŞLEMLER İÇİN İSTENEN BELGELER

Sayısal Takograf Sistemi için TOBB tarafından Yetkilendirilmiş Kayıt Merkezi olan MİTSO’da sürücülerin takograf kartları, sürücü kartları, servis kartları, sayısal takograf kartları gibi işlemlerini yaptırabilmesi için gereken belgeler şunlar:

Sürücü Kartı Başvurusu İçin:

– Dekont

– Sürücü belgesinin aslı ve fotokopisi

– Nüfus cüzdanının aslı ve fotokopisi

– Biyometrik (3.5×4.5 cm boyutlarında) cepheden çekilmiş, arka fonu tercihen beyaz veya açık renk fotoğraf.

Servis Kartı Başvurusu İçin:

– İmza Sirküleri aslı ve fotokopisi (Aslı kontrol edildikten sonra geri verilecektir)

-Vekaletname aslı ve fotokopisi (İmza sirkülerinde servis yetkilisinin adı geçmiyorsa vekaletname talep edilir)

– Oda Kayıt Belgesi (aslı)

– Vergi Levhası fotokopisi

– Dekont

– Başvuruyu imzalayacak kişinin nüfus cüzdanı aslı ve fotokopisi

– Servis kaşesi

Şirket Kartı Başvurusu İçin:

– İmza Sirküleri aslı ve fotokopisi (Aslı kontrol edildikten sonra geri verilecektir)

– Vekaletname aslı ve fotokopisi (İmza sirkülerinde şirket yetkilisinin adı geçmiyorsa vekaletname talep edilir)

– Oda Kayıt Belgesi aslı

– Vergi Levhası fotokopisi

-4925 Sayılı Karayolu Taşıma Kanunu uyarınca alınan Yetki Belgesi fotokopisi

– Dekont

-Başvuruyu imzalayacak kişinin Nüfus Cüzdanı aslı ve fotokopisi

– Başvuruyu imzalayacak kişinin Nüfus Cüzdanı aslı ve fotokopisi

– Şirket kaşesi

 

 

 

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.