Bodrum Gündem

Muğla’ da Halkın Ekmeği Ve Sağlığıyla Oynanıyor

Muğla’ da Halkın Ekmeği Ve Sağlığıyla Oynanıyor

Deştin Çevre Eğitim Bilim Kültür ve Dayanışma Platformu’ndan yapılan yazılı basın açıklamasında “Muğla’ da halkın ekmeği ve sağlığıyla oynanıyor…” ifadesi dikkat çekiyor…

Fatih Bozoğlu – Bodrum Gündem

Üç aydan bu yana Muğla’nın birinci gündemi Menteşe ve Yatağan sınırında yapılması planlanan ve Menteşe Belediyesi tarafından da ruhsatlandırılan Çimento Fabrikası. Fabrikanın kurulması durumunda bölgede yaşayan halk başta olmak üzere, bir milyona yakın insanın sağlığına zarar vereceğini iddia eden Deştin Çevre Eğitim Bilim Kültür ve Dayanışma Platformu’nun yazılı basın açıklaması yayımladı.

Muğla’mızı korumak için mücadele ediyoruz…

Basın açıklamasının başında şu ifadeler yer alıyor;  “150 kişi toz duman zehir içinde çalışacak diye,  çok uluslu çimento şirketleri, kartelleri daha çok kazanacak, Avrupa ülkeleri çimentosunu Türkiye’de üretecek,  dumanını, tozunu, zehrini, kimyasal atıklarını bize bırakacak yutturacak diye ve maalesef çok ayıp, çok yazık, çok üzücü bir iddia olan Yatağan, Bayır, Menteşe ve Muğla’da ki 20 yıllık çimento lobisi çıkar elde edecek diye, 1 milyon Muğlalının sağlığını ve geçim kaynaklarını tehdit eden, temiz havamızın, ormanlarımızın, topraklarımızın, sularımızın temel geçim kaynaklarımızın yok olması demek olan çimento zehri,  belası ile ilimiz ve ülke genelinde meslek odaları, sendikalar, dernekler, çeşitli platformların aralarında bulunduğu yüzlerce sivil toplum örgütlerinin desteği ile hem hukuki, hem de imza kampanyaları ve çeşitli toplantı ve etkinliklerle Muğla’mızı, Bayır’ı Yatağan’ı ve köylerimizi korumak için çalışmalarımızı, girişimlerimizi, mücadelemizi sürdürüyoruz…”

Bakanlık ve Belediyeler somut bir girişimde bulunmamıştır…

Deştin Çevre Eğitim Bilim Kültür ve Dayanışma Platformu’nun yazılı açıklamasının devamında “Tüm girişimlerimize, başvurularımıza, dilekçelerimize, görüşlerimize ve açıklamalarımıza rağmen henüz somut bir adım atan yok. Çeşitli üniversitelerden hocalarımızın hazırladığı bilimsel çalışmalara raporlara, Muğla genelinden 100′ ü aşkın dernek, sendika,  platformlar, meslek odaları ve sivil

Toplum Kuruluşlarının desteklediği imza kampanyalarımıza rağmen çimento projesi ile ilgili ne yazık ki ne Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’ından ne de belediyelerden davalara müdahil olacağız dışında bir somut girişimde bulunulmamıştır…” ifadeleri yer aldı.

Muğla Büyükşehir Belediyesi neden sessiz kalıyor?

“Çevre Ve Şehircilik İl Müdürlüğü, İl Sağlık Müdürlüğü, Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ve bağlı İlçe Müdürlükleri gibi konuyla birinci derece ilgili kamu kurumlarının konuyla ilgili araştırmaları,  çalışmaları görüşleri yok mudur?” diye soran Deştin Çevre Eğitim Bilim Kültür ve Dayanışma Platformu’nun basın açıklamasında şu soruları da muhataplarına yöneltiyor; “Muğla tarımın ve turizmin başkentidir” gibi önemli değerli açıklamalar yapan, Muğla’mızda halk sağlığı, çevre ve iklim değişikliği, tarım, hayvancılık, ormancılık ZEYTİNCİLİK VE ZEYTİNYAĞI, arıcılık, çam balı, turizm alanlarında önemli ve değerli çalışmalar yapan, yüzbinlerce Muğla’nın geçim kaynağı olan bu alanlarda geliştirici önemli projeler yürüten bu kurum yetkililerinin bu geçim kaynaklarını yok edecek çimento tehlikesinden haberleri yok mudur? Mutlaka vardır. Bilimsel ve sosyal araştırmaları çalışmaları yok mudur? Neden bu kurumların yetkilileri Muğla’nın geleceğini yok edecek böyle bir konuda tek bir açıklama yapmamaktadırlar? Aynı şekilde Muğla Büyükşehir Belediyesinden ise ‘her nedense’ 3 aydır Muğla gündeminin ilk sırasında olan, Muğla’nın başta insan sağlığı olmak üzere tarım, ormancılık, arıcılık, hayvancılık, turizm gibi yüz binlerce Muğlalının ekmeğini çıkardığı temel geçim kaynaklarını ve yer altı, yer üstü su kaynaklarımızı kirletecek, yok edecek çimento konusuyla ilgili tek bir açıklama yapılmamıştır, görüş belirtilmemiştir. Muğla Büyükşehir Belediyesinin böyle Muğla’mızın geleceği için hayati önem taşıyan konuda bir görüşü düşüncesi araştırması çalışması yok mudur? Yoksa neden yoktur? Neden 3 aydır tek bir sözlü ya da açıklamaları yoktur?”

Muğla Büyükşehir Belediyesinin suskunluğu hem garip, hem yazık, hem de ayıp ve üzücü bir durumdur…

Muğla Büyükşehir Belediyesinin görüş bildirmeden sessiz kalmalarına isyan eden Deştin Çevre Eğitim Bilim Kültür ve Dayanışma Platformu açıklamalarını şu şekilde devam ettiriyor; “Bu konuda görüşleri düşünceleri yoksa eğer bilimsel düşündüklerini, bilime inandıklarını, bilimsel bu hukuksal verilere raporlara saygılı olduklarını düşündüğümüz sayın belediye yetkililerinin çeşitli üniversitelerden alanında uzman hocalarımızın hazırladıkları raporları inceleyip, meslek odalarının açıklamalarını okuyup, ÇED raporlarını inceleyip, Deştin Köy Muhtarlığı tarafından dava açılması sonucu, bilirkişi uzman raporları doğrultusunda hukuki süreç sonucu Danıştay tarafından iptal edilen 1. ÇED sürecindeki bilimsel ve hukuksal raporları inceleyip bu konuda bir görüş oluşturabilir, Üniversitelere, akademisyenlere, meslek odalarına, sendikalara ve bu alanlarda uzman kişilere danışabilir, bilgi alabilir.  Bu doğrultuda görüş oluşturup halkla basın ve kamuoyuyla paylaşabilir. Paylaşmalıdırlar. Bir milyondan fazla insanın belediyesi olan Muğla Büyükşehir Belediyesinin böylesine Muğla için hayati bir konuda bir araştırmasının görüşünün olmaması, hiçbir açıklamasının olmaması hem garip, hem yazık, hem de ayıp ve üzücü bir durumdur. Koskoca Büyükşehir Belediyesi’nin kendisini en çok ilgilendiren, birinci dereceden çalışma alanına giren bir konuda mühendislerinin ve uzmanlarının bir çalışması açıklaması olmaması garip ve ilginç bir durumdur. Anlaşılabilir değildir. Çünkü çevreyi, doğayı, suları, ormanları, tarımı,  canlıları, halk sağlığını korumak ve geliştirmek belediyelerin temel görevidir. Çimento şirketlerinin işini kolaylaştırmak daha çok kazanmalarına olanak sağlamak değil, Muğla’yı korumak geliştirmek güzelleştirmek. Çirkinleştirmek değil…”

Özgür basına,  kamuoyuna, tüm Muğla halkına ilan ettiler…

Bu yazılı basın açıklamasında bahsi geçen tüm kurum yetkililerinden açıklama beklediklerini dile getiren Deştin Çevre Eğitim Bilim Kültür ve Dayanışma Platformu açıklamasını; “Girişimlerde bulunmalarını, Muğla’mızı bu beladan kurtarmak için üzerlerine düşen kamusal görevlerini yerine getirmelerini bekliyoruz. Herşey Muğla için, ormanlarımız, çaylarımız, derelerimiz, zeytinlerimiz arılarımız balıklarımız, kuşlarımız için; insanlarımız için. Özgür basına,  kamuoyuna, tüm Muğla halkına saygılarımızla…”  şeklinde tamamladılar…

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.