Bodrum Gündem

EGİAD IDEATHON fikir maratonu ile gençler buluştu

EGİAD IDEATHON fikir maratonu ile gençler buluştu
21.02.2022
0
A+
A-

İnovatif çalışmalarıyla öne çıkan EGİAD Ege Genç İş İnsanları Derneği, toplam 10 bin TL ödüllü “Yaratıcı Endüstriler Alanında Yeni Nesil Fikirler” temalı Ideathon Fikir Maratonu’nu haftasonu iki günlük bir kampla Dernek Merkezi’nde gerçekleştirdi. Üniversite öğrencilerinin yoğun ilgi gösterdiği Ideathon Fikir Yarışması, gençlerin gelişimlerini desteklemek ve geleceğe yönelik fikir üretmelerine katkıda bulunmak amacını taşımakta. Yarışmaya katılan lise ve üniversite öğrencisi gençlerin arasında kız öğrencilerin çoğunlukta olması dikkat çekti.

Bodrum Gündem Haber

EGİAD Gençlik Komisyonu organizasyonunda, EGİAD desteği ve İzmir Ekonomi Üniversitesi Yaratıcı Ekonomi Uygulama ve Araştırma Merkezi, Imaginarium XR ve Spectacled Tales iş birliği ile gerçekleşen etkinlikte; yaratıcı endüstrilere yeni yaklaşımlar ana tema olarak belirlendi. Yeni fikirler, inovasyonun temelidir diyen EGİAD Ege Genç İş İnsanları Derneği, Ideathon (Fikir Maratonu) için gençleri biraraya getirdi. Açılışını, EGİAD Yönetim Kurulu Başkanı Alp Avni Yelkenbiçer’in yaptığı etkinlikte, İzmir Ekonomi Üniversitesi Yaratıcı Ekonomi Araştırmaları Direktörü Dr. Sevay İpek Aydın “Yaratıcı Endüstriler”, EGİAD Melekleri İş Geliştirme & İletişim Uzmanı Melisa İtmeç “İş Modeli Oluşturma” başlıklarıyla sunumlar gerçekleştirdi. EGİAD Yönetim Kurulu Başkanı Alp Avni Yelkenbiçer, Stage-co & Urla Coworking Kurucu Ortağı Neşen Yücel, İzmir Ekonomi Üniversitesi Yaratıcı Ekonomi Araştırmaları Direktörü Dr. Sevay İpek Aydın, İzmir Kalkınma Ajansı Mavi Büyüme Politikaları Birim Başkanı Cangül Kuş’un jüri üyeleri arasında yer aldığı etkinlikte, 13 kız, 10 erkek genç yarışmacı yer aldı.

İzleyicilerle birlikte 80’e yakın Liseli ve Üniversiteli gencin katılım gösterdiği yarışmanın açılış konuşmasını yapan Yönetim Kurulu Başkanı Alp Avni Yelkenbiçer, EGİAD çatısı altında gençlere söz verebilmek adına 5 yıl önce Gençlik Komisyonu’nun temelini attıklarını ve Ideathon etkinliğini EGİAD Gençlik Komisyonu’nun girişimiyle hayata geçirdiklerini ifade ederek, “21 yy. dünyasına baktığımızda teknolojinin giderek hızlanarak geliştiği, rekabetin çok yönlü olduğu ve inovasyonun kaçınılmazlığı bireyler ve kurumlar tarafından fark edilmiştir. Bir bireyin, ekibin, kurumun ya da işletmenin ne istediğini bilip amacına yönelik adımlar atması, kalıpların dışına çıkarak muhtemel ihtiyaçları bugünden belirleyip çözümler üretmesi kaçınılmazdır. Daha yalın bir ifadeyle belirtmek gerekirse; inovasyon, farklılıklarımızı ortaya koyarak mevcuttan ayrılabilmemizi ve durmadan ilerleyebilmemizi sağlayan kilit bir role sahiptir. Muhtemel ihtiyaçları belirleme, problemleri tanımlamak üzere destek mekanizmaları arasında Ideathon, Hackathon ve benzeri organizasyonlar yer almaktadır. Ideathon, Türkçe’de karşılığı Fikir Maratonu anlamına gelen, 1 veya 2 gün boyunca belirli ya da belirsiz konuları temel alan, ekiplerin açık inovasyon ortamında bir araya geldikleri bir yarışma türüdür. EGİAD olarak ilkini gerçekleştirdiğimiz Ideathon etkinliği ile birlikte Yaratıcı Endüstriler alanında yeni girişim fikirlerinin oluşmasına öncülük edeceğimiz için çok heyecanlıyız. Bu iki günde sizlerin, tüm kariyerinizi baştan sona değiştirecek, tutkunuzu ortaya koyabilecek bir girişim elde etmeniz yüksek bir olasılığa sahiptir. Bizler sadece kolaylaştırıcı, hızlandırıcı, destekleyici ve ilham verici olarak yanınızdayız. Geleceğimizi şekillendirmek sizinle birlikte hepimizin elindedir. Üzerinde çalışma gerçekleştireceğiniz vakalar, reel sektördeki vaka örneklerinin sayısını göz önünde bulundurduğumuzda; buz dağının, görünen yüzünün toz zerresi kadar kalmaktadır. Desteklediğimiz bu etkinliğin, üye işletmelerimize örnek olmasını, onlara açık inovasyon bakış açısının değerini göstermesini umut ederiz” dedi.

Melek Yatırımcılık alanındaki faaliyetlere de değinen Yelkenbiçer, girişimciliğin ne kadar erken yaşlarda aşılanırsa o kadar büyük sonuçlar doğurabileceğine dikkat çekerek, “Girişimciliğe yönelik farkındalık çalışmalarının ne kadar erken yaşlara inerse, uzun vadede o kadar büyük başarılara yol açtığını gözlemledik. Özellikle de Türkiye gibi sayıca genç nüfusa sahip ülkelerde girişimciliğe yönelik algıların ve tutumların geliştirilmesi, küçük yaşlardan başlatılmak üzere her düzeyde girişimcilik eğitimlerinin sağlanması ve ülke genelinde yaygınlaştırılması önemlidir” dedi. EGİAD olarak girişimcilerin yanında olduklarını belirten Yelkenbiçer, “Biz lise çağından, üniversite yaşantısına, tohum yatırımdan, olgun girişimciye kadar her türlü destek mekanizması ile girişimcilerin yanındayız ve yanında olmaya devam edeceğiz. Toplumu yukarı çekmek, ekonomik kalkınmayı sağlayabilmek, sürdürülebilir bir geleceğin sağlanabilmesi, eşitsizliklerin azaltılması, doğal kaynaklarımızın doğru kullanımı, adil ticaret anlayışı ve değer yaratmak için gençlerin bakış açısına ve söz söylemelerine ihtiyaç olduğuna inanıyoruz” dedi.

İzmir Ekonomi Üniversitesi Yaratıcı Ekonomi Araştırmaları Direktörü Dr. Sevay İpek Aydın ise, 10’u aşkın sektörü kapsayan yaratıcı endüstrilerin başlı başına ekonomideki payının öneminin artmaya devam ettiğini belirterek, “Özellikle üretim sektörü ile yaratıcı endüstrilerin etkileşimi arttıkça ülke ekonomileri için ihracat oranı ve kalitenin yükseldiği görülmekte. IDEATHON gibi disiplinler arası yarışma formatlarında katılımcılarda güçlü bir zihinsel dönüşüm deneyimlenmekte ve yarışma çıktılarının hayata geçmesi için desteklerin sürmesi gerekmekte” dedi.

Kazananlar ve Ödülleri

Birincilik Ödülü – 5.000 TL

Metaclay girişimi ile teknoloji çağı ile birlikte geleneksel üreticilerin yalnız kaldığı, kültür & sanat eserlerinin günden güne yok olduğu fark edilerek yöresel seramik üreticilerinden başlayarak, bu üreticilerin eserlerini web 3.0 çağına taşımayı ve NFT sanata dönüştürmeyi gerçekleştirmektedir.

İkincilik Ödülü – 3.000 TL

Marblyum girişimi ile ambalajlama ve lojistik zorluğu nedeniyle gerçekleştirilmesi zor olan mermer fuarlarının dijital ortamda yaşanılan bir deneyim haline getiren teknoloji sağlayacısıdır.

Üçüncülük Ödülü – 3.000 TL

Kyoto girişimi; yaratıcı endüstriyel sektörlerinden doğal taş ürün ağının süreç ve sistem tasarımının, karar destek yazılımı sayesinde optimizasyonunun sağlanması ve bu sayede yerel kalkınma dinamiklerinin güçlendirilmesini gerçekleştirir.

Neden IDEATHON?

Ideathon, bir fikir geliştirme ve proje kampıdır. Hem eğitim hem de yarışma içerir. 2- 3 gün boyunca ekiplerin birlikte çalışıp, eğitimler alacağı, mentör görüşmeleri ile fikirlerini geliştirebilecekleri bu maratonda, ekip olarak çalışmak ve yarışmak esastır.

21 yy. iş dünyasında rekabet çok yönlü ve çok fazla olmakta. Bir kuruluşun bu rekabet ortamında ne istediğini bilip amacına yönelik adımlar atması, kalıpların dışına çıkarak muhtemel ihtiyaçları bugünden belirleyip çözümler üretmesi gerekmektedir. Daha yalın bir ifadeyle girişim, değişim ve inovasyon, firmaların üzerlerinden çıkarmaması gereken kisvesidir. İster bir fikir ister bir proje olsun, yenilik, kuruluşların farklılıklarını ortaya koyarak rakiplerinden ayrılabilmelerini ve durmadan ilerleyebilmelerini sağlayan en önemli etmendir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.