Bodrum Gündem

TGC Basın Müzesi’ne Bağcılar Alaattin Nilüfer Kadayıfcıoğlu Lisesi’den ziyaret 

TGC Basın Müzesi’ne Bağcılar Alaattin Nilüfer Kadayıfcıoğlu Lisesi’den ziyaret 
22.02.2022
0
A+
A-

Türk basının hafızası olan TGC Basın Müzesi salgın tedbirleri kapsamında düzenli olarak öğrenciler tarafından ziyaret ediliyor. Müze son olarak Alaattin- Nilüfer Kadayıfcıoğlu Mesleki Teknik Anadolu Lisesi öğrencilerini ağırladı.

Bodrum Gündem Haber

Lisenin Halkla İlişkiler Bölümü 11. sınıf öğrencileri ve öğretmenleri Esengül Harput, Tuğçe Temeltaş Saygı, Seda Ardıç Çiller 22 Şubat 2022 Salı günü Basın Müzesi’ni ziyaret etti. Öğretmen ve öğrencileri Basın Müzesi Müdürü Saadet Altay ile Müdür Yardımcısı Nedim Kavuk karşıladı. Öğrencilere Basın Müzesi’nin tarihçesi ile müzede bulunan baskı makineleri hakkında bilgi verildi.

TGC Basın Müzesi’nin Faaliyetleri

Bünyesinde bulundurduğu eserlerle “Türk basın tarihinin hafızası” olarak nitelendirilen TGC Basın Müzesi,  sadece vefat eden gazetecilerin değil, hayatta olan gazetecilerin de eserlerini, hobilerini, kişisel eşyalarını sergiliyor. Şu anda 76 gazetecinin yağlı boya portresi Müze’de sergileniyor. Hem basın teknolojisi hem de bu teknoloji ile üretilen gazeteler ve kitaplarla basın tarihimize ışık tutan Müzede 35 bine yakın kitap bulunuyor. Her yıl 5 bin araştırmacının yararlandığı Basın Müzesi’nin hizmet verdiği bina, 1865 yılında dönemin Maarif Nazırı Safvet Paşa tarafından İtalyan Mimar G. Fosetti’ye Neo Klasik tarzda yaptırıldı. Maarif-i Umumiye Nezareti (Milli Eğitim Bakanlığı) ve İstanbul Darülfünunu hizmetlerinin verildiği bina II. Abdülhamit döneminde Sansür Heyeti tarafından kullanıldı. 1908 yılında Şehremaneti’ne (İstanbul Belediyesi) devredildi. Tarihi bina, Nezih Demirkent’in başkanlığındaki Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu ile İstanbul Belediye Başkanı Abdullah Tırtıl arasında yapılan anlaşmayla 1983 yılında Cemiyet’e tahsis edildi. 1984 -1988 yılları arasında restore edilen bina 9 Mayıs 1988 tarihinde hizmete açıldı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.