Bodrum Gündem

Çimento fabrikası kurdurmayacağız

Çimento fabrikası kurdurmayacağız

Muğla Çevre Platformu (MUÇEP) Menteşe Meclisi, Menteşe Kent Konseyi, Deştin ve Bayır Çevre Platformu üyeleri ve vatandaşlar, Menteşe Belediyesi tarafından ruhsatı verilen ve inşaat çalışmaları başlatıldığı öğrenilen Entegre Çimento Fabrikası alanında, “Çimento Fabrikası’na Hayır” diyerek basın açıklaması düzenledi.

Bodrum Gündem Haber

Muğla’nın Menteşe ilçesine bağlı Bayır Mahallesi ile Yatağan ilçesine bağlı Deştin Mahallesi arasına kurulması planlanan ve Menteşe Belediyesi tarafından ruhsatı verilen Çimento Fabrikası’na tepkiler sürüyor.

(MUÇEP) Menteşe Meclisi, Menteşe Kent Konseyi, Deştin ve Bayır Çevre Platformu üyeleri, dün Menteşe, Yatağan ilçeleri ve Bayır Mahallesi’nden yaklaşık 80 araç ile 500 vatandaşın katılımıyla Çimento Fabrikası’nın inşaatının başladığı alana gitti.

AB Ülkelerinde Kapatılan Fabrikalar Muğla’mızda Kurulmaya Çalışılıyor

“Çimento değil, organik tarım”, Doğa talanına hayır”, “Geleceğimi yakma” yazılı dövizler ve  “Havama, suyuma, toprağıma dokunma” sloganları eşliğinde yapılan ortak açıklama da şu ifadeler kullanıldı:

1992 yılından beri AB ülkelerinin çevreye, ormanlara, tarıma, su kaynaklarına, insan ve canlı sağlığına yok edici, ölümcül zararlarından dolayı kapattığı, yıktığı, yenilerini kendi ülkelerine değil, Afrika ve Ortadoğu ülkelerine kurdukları, kendi ülkelerinde yasakladıkları çimento fabrikaları projeleri her nedense ısrarla. İnatla tarımın ve ormanın, zeytinciliğin, başkenti Muğla’mıza kurulmaya çalışılmaktadır.

Yerel lobiler ortaya çıktı…

Muğla’da ilk çimento girişimi, 1992 yılında Bayır Yaylası’na kurulmak istenmiş, dönemin belediye başkanı Emin Balcıoğlu ve Bekir Kaymak abilerimizin ve Bayır halkının mücadeleleri sonucu durdurulmuştur. İkinci olarak Yatağan Çırpı Ovası mevkiine fabrika girişimi olmuş, Avukat Nuray Şahbudak arkadaşımızın hukuki önderliğinde, Turgay Mutlu, Ziya Alpözen ve diğer Yatağan Çevre Platformu gönüllüsü doğal yaşam dostlarımızın mücadeleleri ile durdurulmuştur. Bu mücadele sürecinde ne yazık ki, maalesef çimento şirketlerinin çabaları ile geçen günkü yazılı basın açıklamamızda ayrıntılı olarak belirttiğimiz halk arasında ‘Muğla Çimento Lobisi’ olarak nitelenen birkaç yurttaştan oluşan yerel lobi ortaya çıkmıştır. Üçüncü olarak ise 2004 başlarında şu an bulunduğumuz Deştin Köyü Tek Ağaç mevkiine şu gördüğümüz ormanların, akarsularımızın, 2 tane sulama barajımızın, zeytinliklerimizin, köylerimizin, evlerimizin tam ortasına bu zehir fabrikası kurulmaya kalkışılmıştır.

Bilimsel Rapor ve Çalışmalar Engellenmiştir…

Bu köylerimiz yok edecek talan, zehir, ölüm projesi dönemin Deştin Muhtarı Dursun Üstün arkadaşımızın açtığı davaların, Yatağan, Muğla ve İzmir’den gönüllü çevre dostu avukatlarımızın katkılarıyla kazanılması ve Muğla, Ankara, İstanbul gibi yerlerden çevre, orman ve ziraat mühendisi, doktor, dostlarımızın bilimsel raporları ve çalışmaları ile engellenmiştir.

Kaynak: Esma Turan

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.