Bodrum Gündem

Rusya Akkuyu’yu nükleer bomba gibi kullanabilir

Rusya Akkuyu’yu nükleer bomba gibi kullanabilir

Çevreci avukat İsmail Hakkı Atal, Ukrayna’ya askeri müdahalede bulunan Rusya’nın Mersin’de yaptığı Akkuyu Nükleer Santrali’nin Türkiye için tehlike oluşturduğunu öne sürdü. Atal, “Yarın bir gün Rusya, tıpkı Ukrayna’yı işgal ettiği gibi Türkiye’yi de işgal etme girişiminde bulanacak olursa elindeki Akkuyu Nükleer Santrali’ni nükleer bomba gibi kullanabilir” dedi.

Bodrum Gündem Haber

Rusya’nın Ukrayna’ya askeri müdahalesi nedeniyle Rusların Mersin’de yaptığı Akkuyu Nükleer Santrali yeniden tartışma konusu oldu. Çevreci avukat İsmail Hakkı Atal, santralin Türkiye için milli güvenlik sorunu haline gelebileceğini belirterek, “Dünya tarihinde bir ülke topraklarında başka bir ülkeye ait olan ilk ve tek nükleer santralin Akkuyu Nükleer Santrali olması planlanıyor. Bundan bir an önce kurtulmamız gerekiyor. Bu, bizim için milli güvenlik tehdididir. Yarın bir gün Rusya, tıpkı Ukrayna’yı işgal ettiği gibi Türkiye’yi de işgal etme girişiminde bulanacak olursa elindeki Akkuyu Nükleer Santrali’ni nükleer bomba gibi kullanabilir” diye konuştu.

Atal, Rusya ile Türkiye arasındaki anlaşmaya atıf yaparak, “Akkuyu Nükleer Santrali’nin yüzde 100 hissesi Rusya’ya aittir. Yüzde 100 yönetimi Rusya’ya aittir. Türkiye’nin hiçbir egemenliği, denetimi, kontrolü yoktur. Akkuyu Nükleer Santrali’nin yanı başında Ruslar bir de liman inşa etmektedir. Bu liman yarın bir gün Rusların Akdeniz’i, Türkiye’yi işgali için kullanılabilir” dedi.

Geçerli Bir ÇED Raporu Yok…

Türkiye’nin Akkuyu anlaşmasını feshetmesi gerektiğini savunan Atal, santralin çevreye karşı da tehlikeli olduğunu kaydederek sözlerini şöyle sürdürdü:

“Akkuyu Nükleer Santrali’nin geçerli bir ÇED raporu yok. Birleşmiş Milletler ve ona bağlı yan kuruluşları, 10 ila 20 yıl içerisinde deniz seviyesinin yükseleceğini ifade ediyorlar. Deniz seviyesi yükselecek olursa Akkuyu Nükleer Santrali’nin içindeki radyo aktif atıklar sadece Türkiye değil bütün dünyanın başına bela olacaktır. Aynı zamanda deniz suyu sıcaklığı, birkaç yıl içerisinde, özellikle yaz aylarında Akkuyu Nükleer Santrali’ni soğutmak için yeterli olmayacak. Nitekim birkaç yıldır, yazları sıcak hava dalgaları nedeniyle Fransa nükleer santrallerini soğutamıyor. Nehirler çok ısındığı için nükleer santrallerde kaza riski yaşanıyor. Akkuyu Nükleer Santrali’nde de kış aylarında deniz suyu sıcaklığı 24 santigrat dereceye çıktığı için, nükleer santral soğutma suyu 28 santigrat derecenin üzerine çıkmaması gerektiği için, kasım ayında dahi 24 santigrat derecede dolaşan bir su sıcaklığıyla Akkuyu Nükleer Santrali’nin soğutulması mümkün değildir.”

Akkuyu’yu Kalkan Olarak Kullanabilir…

Rusya’nın emperyalist yüzünü gizleyemediğini kaydeden Atal, Rusların Ukrayna’nın bazı yerlerini ele geçirdikten sonra ilk yöneldiği yerin Çernobil Nükleer Santrali olduğunu belirterek, “Bugün Rusya, Çernobil’deki radyoaktif atıkların kontrolünü eline geçirerek burada nasıl bir amacı olduğunu ortaya koymuş oldu. Bugün ajanslara düşen haberde, Rusların radyoaktif atık deposunu vurduğu da ortaya çıktı. Kendi Slav ırkından, kendi halkından insanlara saldırmaktan, öldürmekten çekinmeyen, Ukrayna halkına karşı işgal girişiminde bulunan Rusya, yarın öbür gün Akkuyu Nükleer Santrali’ni kalkan olarak kullanarak Türkiye’yi de işgal girişiminde bulunabilir” diye konuştu.

Karşı Karşıya Gelme Riski Sabittir…

Atal, Rusların sıcak denizlere inme planı olduğunu anımsatarak, Rusların İdlib’de 33 Türk askerini şehit etmesini hatırlattı. Atal, “Her an Rusya ile karşı karşıya gelme riskimizin olduğu sabittir, ortadadır. Devletlerarasında dostluk olmaz. Sadece çıkarları vardır” dedi.

Kaynak: anka

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.