Bodrum Gündem

Akbelen Ormanı için Bilirkişi Keşfi yapıldı

Akbelen Ormanını kömür madenine tahsis eden Tarım ve Orman Bakanlığı izninin iptali için İkizköylüler tarafından açılan davada, bilirkişi keşfi 1 Mart Salı günü yapıldı. Keşfin olduğu güne, Enerji Bakanlığının Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe soktuğu ve zeytinlikleri maden işletmesine açan Maden Yönetmeliği değişikliği damga vurdu.

Bodrum Gündem Haber

Akbelen Ormanını kömür madenine tahsis eden Tarım ve Orman Bakanlığı izninin iptali için İkizköylüler tarafından açılan davada, bilirkişi keşfi 1 Mart Salı günü yapıldı. Keşfin olduğu güne, Enerji Bakanlığının Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe soktuğu ve zeytinlikleri maden işletmesine açan Maden Yönetmeliği değişikliği damga vurdu.

Avukat Arif Ali Cangı’nın Açıklaması…

Bilirkişi keşfi sonrası, İkizköylüler’in avukatı Arif Ali Cangı ve İkizköylğler beraber bir açıklama yaptı. Avukat Cangı şöyle dedi: “Bugün Akbelen Ormanında maden ocağı açılmasına ilişkin Tarım ve Orman Bakanlığının  vermiş olduğu iznin iptal davasında ikinci kez keşfe gittik. Daha önceki keşifte hakarete uğramıştık, yok sayılmıştık. İtirazlarımız üzerine keşif tekrar edildi. Şu anki işletilen maden sahasının alanı ne hale getirdiğini gösterdik bilirkişilere.Akbelen Ormanını gösterdik. Ayrıca, Akbelen Ormanının altından geçen su kaynaklarının çıktığı su kuyularını gösterdik ki bu su kuyuları Bodrum’un, Güllük’ün, Havalimanı ve bölgenin suyunu sağlayan kaynaklar. Şayet Akbelen Ormanında maden açılırsa bu su kaynaklarının kuruması ya da kirlenme riski var. O nedenle bilirkişilerden özellikle bu konuya dikkat etmelerini istedik.”

Zeytincilikle İlgili Maden Kanunu Uygulama Yönetmeliğinde Yapılan Değişiklik…

Cangı, zeytinlik alanlarla ilgili maden kanunu uygulama yönetmeliğinde yapılan değişiklikle ilgili olarak ta şunları söyledi: “Diğer yandan bu sabah Zeytincilikle ilgili olarak Maden Kanunu uygulama yönetmeliğinde bir değişiklik yapıldı. Zeytinciliğin Islahı ve Yabanilerin Aşılattırılmasına Dair Kanunun 20. Maddesine aykırı olarak zeytinlikler madenciliğe açıldı. Sanki bizim keşfimizi bekler gibi ya da keşfimize müdahale edercesine böyle bir yönetmelik değişikliği oldu. Ancak sabahtan beri “Akbelen Ormanı için Adalet” , ” Zeytin İçin Adalet” sloganları çınlıyor burada. Bugünkü keşfimiz aynı zamanda zeytinliklerin madenciliğe feda edilmemesi için yapılan mücadelenin bir simgesi olacak. Bu kitle ve yaşamı savunan, destekleyen tüm yaşam savunucuları Akbelen Ormanını Vermeyecekler, zeytinlikleri vermeyecekler. Yaşamı savunmaya devam edecekler.”

KARDOK Başkanı Işık’ın Açıklaması…

İkizköy KARDOK Derneği Başkanı Nejla Işık ise keşfi şöyle değerlendirdi: “Bugün İkizköylüler için, Akbelen Ormanı için önemli bir gündü. Sabahtan bu yana buradayız. ‘Akbelen Ormanı İkizköylüler için neden önemli’ bunu anlattık hakime, bilirkişilere. Buranın akciğerimiz olduğunu, en başta temiz havamız olduğunu anlattık. Buradan sularımızın, kuyularımızın nasıl beslendiğini anlattık. Buradan geçimimizi nasıl sağladığımızı anlattık. Keçilerimizi, koyunlarımızı, hayvanlarımızı, en önemlisi zeytinlerimizi anlattık. Zeytin şifadır dedik. Kömür öldürür, zeytin yaşatır dedik. İstediğimiz herşeyi elimizden geldiğince, dilimiz döndüğünce anlattık. Akbelen Ormanından da, İkizköy’ün topraklarından da vazgeçmiyoruz.”

Halk Sağlığı Uzmanı Prof Dr. Karababa’nın Açıklaması…

Davaya, davacı KARDOK Derneğinin uzmanı olarak katılan Halk Sağlığı Uzmanı Prof. Dr. Ali Osman Karababa ise konunun sağlık boyutuna dikkat çekti ve şöyle konuştu: “Neşeliyiz. Bugün Akbelen Ormanının kömür madenciliğine feda edilmemesi için açtığımız davanın keşfi, bizim açımızdan güzel bir keşif oldu. Halk sağlığı açısından Akbelen Ormanının ne denli önemli olduğunu anlatmaya çalıştık. Akbelen Ormanının korunmasıyla buradaki hava kalitesinin nasıl iyi olacağını, kömüre feda edilirse madencilik faaliyetleri nedeniyle havanın, toprağın, suyun nasıl kirleneceğini ve bunların da insan sağlığı açısından, diğer yaşam öğeleri açısından nasıl riskler doğuracağını mahkeme heyetine anlatmaya çalıştık.”

Kaynak: haberveinsan

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.