Bodrum Gündem

Ukrayna Rusya ile tabiat ise AKP ile savaşıyor

Ukrayna Rusya ile tabiat ise AKP ile savaşıyor

CHP Muğla milletvekili Mürsel Alban, zeytinliklerin maden işletmelerine açılmasına olanak tanıyan yönetmeliğin hemen ardından, doğal sit alanlarını yapılaşmaya ve kullanıma açan yönetmelik çıkarılmasına sert tepki gösterdi.

Bodrum Gündem Haber
Alban, “AKP iktidarı ülkenin doğasına, toprağına, suyuna, zeytinine savaş açmış durumda. Ukrayna Rusya’ya karşı mücadele ederken ülkemiz tabiatı; zeytin ağaçlarından ormanlara, kıyılardan doğal sit alanlarına kadar AKP ile savaşıyor. AKP iktidarı gözü dönmüş şekilde doğaya, tabiata saldırıyor” dedi.
5 Mart 2022 günlü Resmi Gazete Korunan Alanların Tespit, Tescil ve Onayına İlişkin Usul ve Esaslara Dair Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik yayımlandı.
Sit alanlarına ilişkin koruma usullerini belirleyen yönetmelik kapsamında yapılan değişikliklere göre Bakanlık sit alanlarında elektrik hatlarına, barajlara ve enerji santrallerine izin verdi. Bu alanlarda hayvancılık, balıkçılık, bitki yetiştiriciliği gibi pek çok faaliyet sit alanlarında yapılabilir hale getirildi.
Yönetmelik kapsamında yapılan değişiklilerin doğal sit alanlarını korumak yerine yandaşa peşkeş için kullanıma açıldığını öne süren Alban, “Önce MUÇEV denen şirketle birlikte kıyılar yandaşa verildi. Sonra zeytinlikleri yandaş maden şirketlerine açtılar, şimdi de sıra doğal sit alanlarına sıra geldi. AKP gider ayak talan ediyor, yağmalıyor” diye konuştu.
Doğal sit alanlarının bir enerji santraline ya da entegre tesisin kullanımına açılmasının mantığı nedir? diye soran CHP’li Alban, özellikle 1. Derece sit alanlarında kesin yapılaşma yasağı olduğunu ifade etti.
Düzenlemenin hukuka aykırı olduğunu belirten Alban, yönetmelikte geçtiğimiz yıl da değişiklik yapıldığını ve bu değişiklikler hakkında davanın sürdüğünü kaydederek, “hukuk ve adalet önünde doğayı savunacağız, bir olup bitti karşısında yağma ve talana izin vermeyeceğiz”
dedi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.