Bodrum Gündem

Pandemide Robot süpürgeler yüzde 100 büyüme kaydetti

Pandemide Robot süpürgeler yüzde 100 büyüme kaydetti

Süpürge pazarı 2021 yılında bir önceki yıla göre yüzde 100 büyüme kaydetti. Küçük ev aletlerinin toplamına bakıldığında yüzde 37’lik payı süpürge kategorisi oluşturdu.

Bodrum Gündem Haber 

Covid-19 salgını ile sosyal ve ekonomik hayatta olduğu gibi temizlik ve hijyen alışkanlıkları da değişkenlik gösterdi. Evde kalmanın etkisiyle temizliğe daha fazla ihtiyaç duyuldu. Bu durum, tüketicinin kullanımı daha pratik ürünleri tercih etmesine sebep oldu.

En Büyük Pay ‘Robot Süpürge’de

Boğaziçi Dağıtım Yönetici Ortağı Gürkan Şengil şu bilgileri paylaştı: “2020 ve 2021 yılında salgın dönemi nedeniyle, birçok kişi gerek özel gerek iş yaşamlarını tekrar şekillendirmek durumunda kaldı. Bu değişimde kazanan ürün grupları, evde yaşam düzeni için gereklilik arz eden ve 2021 yılında bir önceki yıla göre net bir biçimde yüzde 100 büyüme realize eden süpürge pazarı oldu. 2021 yılında süpürge pazarına baktığımızda yüzde 38’ini robot süpürgeler, yüzde 30’unu dikey süpürgeler, yüzde 32’sini ise silindirik olarak adlandırdığımız süpürge grupları oluşturdu. Ülkemizde dikey süpürge segmenti bir önceki yıla göre yüzde 85’lik bir büyüme realize etti.”

7 Kat Büyüdü

Gürkan Şengil, evlerin yeni yıldızı olarak nitelendirilen robot süpürge pazarının detaylı rakamlarını da paylaştı: “Elektronik perakende pazarında robot süpürge 2020 yılında 150 milyon TL’lik bir satış hacmine sahipken, 2021 yılında 800 milyon TL’ye çıkarak 7 katlık büyüme sergiledi. Özetle 2021 yılının kazanan ürün grubu oldu. Ciroları ölçümlenebilen pazara göre 2021 yılında bir önceki yıla göre 5 katına, adetsel olarak da 4 katına çıktı. 2020 yılına göre dikey süpürge pazarında ise yüzde 85 oranında bir büyüme trendi yakalandı. Tüketici giriş seviyesi ürünlerden daha orta  ve üst segment ürünlere yöneldi. Bu da ürünlerin ortalama satış fiyatlarının artmasını ve büyümeye oranlarını etkiledi. Kur kaynaklı fiyat artışları süpürge pazarının cirosal bazda büyüme trendi göstermesine sebep oldu. Robot ve dikey süpürgelerin gelişmesiyle beraber birçok yerli ve global marka bu ürün gruplarında yatırım yaptı. Dikey ve robot süpürge pazara yön verdi diyebiliriz.”

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.