Bodrum Gündem

Ölüm Fermanı

Ölüm Fermanı

İyi Parti Genel İdare Kurulu (GİK) Üyesi Av. Sevin Çağlayan zeytinlik arazilerinde madenciliğe izin verilmesi ile ilgili olarak yazılı basın açıklaması yayınladı. Av. Sevin Çağlayan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın Maden Yönetmeliği’nde yaptığı değişiklik, Türkiye’nin zeytinlik arazileri için “ölüm fermanı” anlamına geliyor.” dedi.

Bodrum Gündem Haber
İyi Parti Genel İdare Kurulu (GİK) Üyesi Av. Sevin Çağlayan Yürütülen madencilik faaliyetlerinin tapuda zeytinlik olarak kayıtlı olan alanlara denk gelmesi ve faaliyetlerin başka alanlarda yürütülmesinin mümkün olmaması durumunda Bakanlıkça zeytinlik arazilerinde madenciliğe izin verileceğini bu izin sürecinde, maden şirketinin faaliyetlerin bitiminde sahayı rehabilite ederek eski hale getireceğini taahhüt etmesi tek başına yeterli olacağı yönetmelikle bakanlık hem Anayasayı hem de yasaları ayaklar altına aldığını belirtti.
“Anayasa’nın 44, 45 ve 166. maddeleri tarımın, üreticinin ve tarımsal üretim alanlarının korunmasını anayasal güvence altına almakta ve devlete bu koruma için sorumluluk yüklemekte olduğunu ifade eden Av. Sevin Çağlayan açıklamasına şu şekilde devam etti; “Buna paralel olarak farklı tarihlerde çıkartılan çok sayıda yasa ile tarım alanları ve özellikle de zeytinlikler özel koruma altına alınmıştır. 1939 tarihli “Zeytinciliğin Islahı ve Yabanilerinin Aşılattırılması Hakkındaki Kanun” ile zeytinliklerin korunması ve geliştirilmesi düzenlenirken, 2005 tarihli 5403 sayılı “Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu” ile de toprağın korunması, geliştirilmesi, tarımsal arazilerin çevre öncelikli sürdürülebilir kalkınma ilkesine uygun olarak planlı kullanımı düzenlenmektedir.”

Bu Yönetmelik Kimin İçin Çıkarıldı?
1 Mart 2022 tarihli yönetmelik değişikliği açık biçimde anayasa ve yasa maddelerine aykırı olduğunu ve bu yönetmeliğin kimin için çıkarıldığını soran Av. Sevin ÇağlayanYönetmelik değişikliği, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın İÇTAŞ Enerji ve LİMAK Enerji’nin ortak sahibi olduğu Yeniköy Kemerköy Elektrik Üretim ve Ticaret A.Ş.’nin kullandığı linyit madeni sahasını genişletmek amacıyla yapılıyor.” dedi.

Termik Santraller Ormanları ve Zeytin Bahçelerini Yok Ediyor…
Muğla’da üç termik santral bulunduğunu bunların Yatağan, Yeniköy ve Kemerköy termik santralleri kömürle çalıştığını ve buraların çevreye verdiği tahribatın çok ağır olduğunu ormanların ve zeytin bahçelerinin yok edildiğini, zehirlendiğini ifade eden Av. Sevin Çağlayan’ın açıklaması şu şekilde devam etti; AK Parti 2003 yılında da zeytincilik yasasında değişiklik yaptı. Zeytinlikleri imara, madenciliğe ve sanayi tesislerine açmak için 9 kez de yönetmelik değişikliği yapılmaya çalışıldı. Ancak bütün bunlar her seferinde yargıdan veya TBMM’den geri döndü. 1939 tarihli yasayla “Zeytinliğe 3 kilometre yakın sahaya zeytin tesisi hariç hiçbir tesis kuramazsın deniyor. Yasayı yönetmelikle değiştirmek mümkün değildir. Bu durum açıkça hukuka aykırı dolayısıyla mutlaka yargıdan geri dönecektir.”

Zeytin Ağaçlarına El Uzatanlara Mutlaka Engel Olacağız…
Tehlikeli olanın yargı süreci devam ederken olabilecekler olduğunu ve gözü dönmüş biçimde doğaya, bu toprakların kadim zeytin ağaçlarına el uzatanlara mutlaka engel olacaklarını belirten Av. Sevin Çağlayan’ın açıklaması “Zeytin ağaçları için göz ardı edilen diğer büyük tehlike ise imar. Kıyı şeridinde, şimdilerde yer kalmadığı için daha da içerilerde vahşi bir emlak piyasası oluşmuş durumda. Herkes zeytinliklerin parsellenmesini bekliyor. Ege sahillerinde “yazlık” adı altında kış aylarında; hayalet kasaba, köy, siteye dönüşen zeytin ağaçları kesilerek yapılan ya da yapılmakta olan binlerce inşaat bulunuyor. Bu talanı bir an önce durdurmak gerekiyor.” cümleleri ile sona erdi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.