Bodrum Gündem

Çanakkale Zaferi’nin 107. Yılı kutlu olsun

Çanakkale Zaferi’nin 107. Yılı kutlu olsun

Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYYD), 18 Mart Çanakkale Zaferi’nin 107. Yılı kutlaması dolayısıyla yazılı basın açıklaması yayınladı.

Bodrum Gündem Haber

Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYYD) tarafından yayınlanan basın açıklamasının başında Mustafa Kemal Atatürk’ün “Benimle beraber burada muharebe eden askerler kesin olarak bilmelidir ki, bize verilen namus görevini eksiksiz yapmak için bir adım geri gitmek yoktur. Uyku, dinlenme aramanın, bu dinlenmeden yalnız bizim değil, bütün milletimizin sonsuza kadar mahrum kalmasına sebep olacağını hepinize hatırlatırım.” Cümleleri yer aldı.

Çanakkale Deniz Savaşları 107 yıl önce, dönemin en büyük ve güçlü ordularına sahip olan emperyalist devletlerin yenilgisiyle sonuçlandığı belirtilen açıklama şu ifadeler yer aldı; “İngiltere öncülüğünde itilaf devletleri, Çanakkale Boğazı’nı geçerek İstanbul’u işgal etmek ve boğazları ele geçirerek I. Dünya Savaşı’nın sonucunu değiştirmek istedi. İşgal güçlerine karşı aralarında Albay Mustafa Kemal’in de bulunduğu Osmanlı Ordusu büyük bir direniş gösterdi ve bu direniş ile tarihin akışı değişti.

Mustafa Kemal’in askerlerine: “Ben size taarruzu emretmiyorum, ölmeyi emrediyorum!” emri bütün bir savaşın özeti niteliğindedir. Mustafa Kemal’in dünya askerlik tarihine geçen dehası ve eşsiz komuta yeteneği ile Türk askerinin yurt savunması azminin birleşmesi sonucunda sayıca çok üstün olan işgal ordularına karşı büyük bir zafer kazanılmıştır. İngiliz Kraliyet Donanması’na ait dünyanın en büyük gemileri Çanakkale Boğazı açıklarında batırılmış ve Çanakkale Deniz Savaşları kazanılmıştır.

Edebiyatımızın büyük çınarlarından Fazıl Hüsnü Dağlarca, “Çanakkale Savaşı, milli mücadelenin ön sözüdür.” der. Kuşkusuz ki Çanakkale Savaşı kazanılmasaydı İstanbul, Boğazlar ve Anadolu kolaylıkla işgal edilecek ve Kurtuluş Savaşı’na olanak kalmayacaktı. Çanakkale Zaferi, Kurtuluş Savaşımız için büyük öz güven ve inanç kaynağı olmuştur. Söz konusu vatan savunması ise Türk Ulusu, kanı ve canı ile yurt savunmasının gereğini yerine getireceğini önce Çanakkale’de sonra da bütün Kurtuluş Savaşımızda göstermiştir.

Savaşların ulusların değil, yetersiz ve acımasız politikacıların işi olduğunu; barışın ise bir zekâ ürünü olduğunu çok iyi bilen Mustafa Kemal Atatürk, savaşta hayatını kaybeden Anzak askerlerine ve annelerine hitaben söylediği “Onlar, bu topraklarda canlarını verdikten sonra bizim de evlatlarımız olmuşlardır.” sözleriyle uluslar için savaşların değil, barışın kalıcı olduğunu dünyaya bir kez daha göstermiştir.

Bugünlerde, İstanbul ve Çanakkale Boğazlarının önemi; yurt savunmamız ve bölgesel barışın sağlanması için kritik değerde olduğu bir kez daha anlaşılmıştır. İstanbul ve Çanakkale Boğazları üzerinde Türkiye Cumhuriyeti devletinin egemenlik hakkının uluslararası kabul belgesi olan 20 Temmuz 1936 tarihli Montrö Boğazlar Sözleşmesi, yurt savunması ve bölge barışı açısından çok önemli ve değerli bir güvencedir.

ÇYDD olarak ülkemizin geleceği olan gençlerimizin öncelikle tarihimizi yerinde ve doğru şekilde öğrenmelerine, yurtseverlik ve sorumlu yurttaşlık duygusu geliştirmelerine katkı sağlamak için her yıl Geleneksel Şehitler Abidesi Çanakkale Buluşması’nı gerçekleştiriyoruz. Çanakkale Zaferi’nin 107. yılında, ülkemizin dört bir yanındaki şubelerimizden gelecek gençlerimiz ile 26 Mart Cumartesi günü Çanakkale’de buluşuyoruz.

Çanakkale Zaferini bizlere kazandıran, aklın ve barışın yolunda huzur içinde yaşamamızı sağlayan Mustafa Kemal Atatürk’ü, silah arkadaşlarını, şehitlerimizi ve gazilerimizi saygıyla anıyoruz.

18 Mart Çanakkale Zaferi’nin 107. yılı kutlu olsun!”

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.