Bodrum Gündem

Zeytin üreten illerin CHP’li vekilleri Danıştay’a yürütmeyi durdurma çağrısı yaptı

Zeytin üreten illerin CHP’li vekilleri Danıştay’a yürütmeyi durdurma çağrısı yaptı
08.04.2022
0
A+
A-

CHP Muğla Milletvekili Av. Burak Erbay, Aydın Milletvekili Süleyman Bülbül, İzmir Milletvekili Sevda Erden Kılıç, Manisa Milletvekili Vehbi Bakırlıoğlu, Balıkesir Milletvekili Fikret Şahin, Bursa Milletvekili Nurhayat Altaca Kayışoğlu ve Muğla Milletvekili Suat Özcan Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde bir basın açıklaması yaparak, zeytinlik alanların maden çıkarılması için yok edilmesine neden olacak yönetmeliğin yürütmesinin durdurulması için Danıştay’a çağrısında bulundular.

Bodrum Gündem Haber

Milletvekilleri adına ortak basın açıklamasını okuyan Aydın Milletvekili Bülbül, “Hukuka aykırı olan yönetmeliğin yürütmesinin durdurulması ve iptali için yaptığımız başvuru bir an önce işleme alınmalı ve yönetmeliğin yürütmesinin durdurulması kararı verilmelidir.” dedi.

Basın toplantısına katılan Milletvekilleri söz alarak bölgelerinde yaşanan sorunlar hakkında açıklamalarda bulundurlar.

CHP Muğla Milletvekili Av. Burak Erbay da elektrik ihtiyacının karşılanması için zeytinlik alanlarda madencilik faaliyetlerine izin veren Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından yayınlanan yönetmeliğe tepki gösterdi.

Birkaç yıllık enerji üretmek için, maden sahaları uğruna yüzlerce yıllık zeytin ağaçları yok edilmek isteniyor…

Bakanlık tarafından yayınlanan yönetmeliğin hukuksuz olduğunu ifade eden Erbay, yönetmeliğin iptal edilmesi için Cumhuriyet Halk Partisi ve sivil toplum kuruluşları tarafından Danıştay’a açılan davaları hatırlatarak “Danıştay üyelerine buradan çağrı yapıyoruz. Onların vicdanına sesleniyoruz. Bir an önce bu dosyaları ele alın, gerekli yürütmeyi durdurma kararını verin. Çünkü siz geç kaldıkça gözü doymayan bu şirketler yüzyıllardan beri atalarımızdan kalan bu zeytinliklerimize geri dönüşü olmayan zararalar verecekler.” diyerek şunlar kaydetti;

Tarımsal Üretime Büyük Zarar Veriliyor…

Muğla, Aydın, Manisa, İzmir, Bursa ve Balıkesir illerimiz hem tarım hem de turizm açısından ülke ekonomisine önemli katma değer sağlayan illerimizdir. Ancak AKP iktidarı son yıllardaki uygulamaları ve yanlış politikaları nedeniyle tarım alanlarına fazlasıyla zarar vermiştir. Tarımsam üretimin öneminin her geçen gün arttığı bir dünyada, iktidar eliyle tarım alanlarımızın yok edilmesi kabul edilemez.

Enerji Üretimine Karşı Değiliz…

CHP olarak biz enerji üretimine karşı olan bir parti değiliz. Tabi ki enerji üretilecektir. Ancak biz birkaç yıllık enerji üretimi için yüz yıllardır atalarımızdan bize miras kalan, binlerce yurttaşımızın geçimini sağladığı zeytinliklerin yok edilmesine karşıyız. Burada öneli olan nokta tercihlerdeki önceliklerdir. Özellikle seçim bölgem Muğla açısından bakıldığında güneş ve rüzgar enerjisi üretilebilecek bir potansiyele sahibiz. Tüm dünya fosil yakıtlardan enerji üretiminden vaz geçmek için ve yenilenebilir enerji kaynaklarını kullanmak için projeler üretirken bizim zeytinlikleri yok etmemiz anlaşılır gibi değil.

Yasaya aykırı yönetmelikle kıyım yapılıyor…

Bakanlık tarafında çıkarılan yönetmelik yasaya aykırıdır. Bir hukukçu olarak, hukuk normlarına göre böyle bir durumun olması söz konusu değildir. Bu yasaya aykırı yönetmeliğe dayanarak şirketler yasaya aykırı olarak zeytin ağaçlarını kesiyorlar.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.