Bodrum Gündem

Açık Zihin – Bilim Teknoloji Köşesi

2022’de Neler Oluyor?

Covis19 pandemi sürecine herkes bir gizem atfetti. Kimisi Amerika’da ki dünyayı yönettiği söylenen aileleri suçladı, kimisi Bill Gates’i sorumlu tuttu, hatta uzaylıları işin içine karıştıran oldu ama kimse Çin devletini ve bilim adamlarını sorumlu tutmadı.

İronik, gülümseten ve tuhaf bir durum aslında. Dünya bunun örnekleri ile dolu. Her şey gündüz gibi ortadayken arkasında bir şeyler arama görünene değil de hayal gücü ile ürettiğine inanama. Bu biraz doğu toplumlarının hastalığı. Gizemcilik bildiğiniz adı ile mistizmin topluma olan etkilerinden ileri geliyor.

Covid 19’a ben de bir anlam yükledim. Mistikler kadar gerçeklikten uzaklaşmamaya çalıştım ancak yine de sonuç olabilecek bir durumu sebepmiş gibi göstermekte aslında irrasyonel bir analizdir.

Covid 19 pandemisi ile birlikte hayatımızda her şey ama her şey baştan şekillendi. Bu her şeyin arasında benin bugün değineceğim konu teknoloji ile olan ilişkimiz olacak.

Pandemiden bugüne önceki yazılarda da bahsettiğim gibi sanal yada apralel hayatlar teknolojik alt yapılar üzerinde hızla kurulmaya başlandı. Pandemi sürecinin sonucu olan bu durumu ben septik olarka pandeminin sebebi gibi algılıyorum biraz.

Peki bu sürecin 2022 de bize neler getireceği haydi komplo teorisyenlerinin terminolojisi ile söyliyeyim neler göstereceğini biliyor muyuz? İlk çeyrekte bununla ilgili bir çok emare gün yüzüne çıktı.

Dağıtılmış Bulut

Dağıtılmış Bulut Alanları geçen yıllarda kavram olarak duymaya başladığımız ancak hayatımızda etkisini hissetmediğimiz bir teknolojiydi. 2022 ile birlikte verimi artırma ve veri kaybı riskini azaltmak için dağıtılmış bulut alanları artmaya başladı.

Dağıtılmış Bulut teknolojisi, bulut bilişimi yeni zirvelere taşımaya hazır görünüyor. Merkezi bir çözüm yerine, ayrı bulut konumlarının hizmet ihtiyaçlarının ayrı ayrı karşılanmasına yardımcı olunması hedeflenmektedir. Ayrıca, şirketler gecikmeyi azaltarak, veri kaybı riskini en aza indirir. Böylece, maliyetleri düşürerek teknolojik gelişmelerden faydalanmaya devam edeceklerdir.

Kuantum Bilgisayarlar

Bir başka konu ise Kuantum Bilgisayar. Çıktı, çıkacak, çıkıyor derken daha ortada olmadığı ortaya çıkınca bir kızgınlık oluştu. Ancak buna neden tepki gösterildiğini anlamıyorum.

Teknoloji altyapısı olarak hala silisyum temelli yapılar kullanırken bu denli dev verileri olası tüm sonuçlarını olasılık dalgasına göre hesaplanmasının mümkün olacağını düşünmek saflık olurdu. Tabi parantez açarak söylemek gerekir ki dünyada internete bağlı her bilgisayar bir işlemci anlamına geliyor bu hesaplamaları yapmak için.

Çok çok daha ilgi çekici olan ise Block Chain zincirlerine bağlanan bilgisayarlar Coin madenlerini çıkarırken aslında ne hesaplaması yaptıklarını fakrındalar mı? Haydi biraz uçalım.

Sağlam Bir Komplo Teorisi Benden!

Dünyaya bir astroid yaklaşıyor ve 20 yıl sonra çarpacak ve dünya yok olacak. Ancak çok karmaşık hesaplamalar tam olarak doğru şekilde hesaplanırsa astroide nükleer bomba ile müdahale edilecek ve dünyamız kurtulacak.

İnsanlar panik olmasın diye kamuoyundan saklanıyor ancak Bitcoin isminde bir para birimi çıkartılıp bunun madenciliğine insanları teşfik ederek dünyadaki tüm bilgisayarların işlemcilerini bu karmaşık hesaplamaları yapmak için kullanmaya karar veren bilim insanları bu projenin başına da ünlü iş adamı ve futirist Elon Musk’ı seçti.

Nasıl kulağa ilginç geliyor değil mi? İster safsata deyin ister eksiksiz bir komplo teorisi farketmez. Çünkü hali hazırda bilmediğimiz ama başımıza tesadüfen geldiğini düşündüğümüz sayısız durum ile karşı karşıyayız.

Merkeziyet Ortadan Kalkıyor Buna Hazır Olun

Anarşizm olmayacak merak etmeyin. Çünkü dengeler sistemi ne teorikte ne pratikte anarşizme evrilemez. Ancak krizlerle denge bulabilir. Bu da daha fazla demokrasi denilebilir. 2022’de hayata geçecek olan bir başka büyük proje 5G ve Merkezsiz özerk örgüt (DAO) diye bilinen yeni bir yöntem. Kriptopara, NFT gibi blokzincirine dayalı yöntem ile internet daha demokratik bir yer haline gelebilir.

Verilerimizin kullanılması ya da çalınması kontrol altına alınabilir dahası internete harcadığınız zamanın ve dijital emeğinizin maddi bir karşılığı olabilir. Bununla ilgili çalışmalar  teknoloji şirketleri tarafından başlatılan start-up’lar eşliğinde başladı bile!

Tıb Alanında Yapay Zekâ Kullanımı Ülkemize Kadar Geldi

2022’de ayrıca olacak bir başka büyük değişim yapay zekânın tıb alanında kullanımı olacak. Bu yıl yapay zekâların artık klinik ortamdan veri toplamanın bir adım ötesine geçerek kliniklere gireceği kesin.

Elon Musk’ın Twitter ile İlgili Planı Ne?

Bir sonraki yazımızda Twitter hisselerinin bir kısmını alan Elon Musk’ın kafasında neler var onu konuşacağız. Bu konuda da hem Amerika’da hem Avrupa’da ilginç fikirler var.

Yazarın Diğer Yazıları
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.