Bodrum Gündem

Check Up sağlığınız hakkında bilgi veriyor

Check Up sağlığınız hakkında bilgi veriyor

Acıbadem Bodrum Tıp Merkezi Check up bölümünden Dr. Cengiz Babacan, check-up’ın erken teşhis konulmasını sağlamak ve hastayı geleceğe hazırlamak üzere iki temel fonksiyonu olduğuna dikkat çekerek, düzenli check-up yapılması için vatandaşları uyardı. Dr. Babacan, yaşlılık kavramının değiştiğini ve kaliteli bir yaşlılık dönemi için check-up’ın gerekli bir araç olduğunu dile getirdi. 

Bodrum Gündem Haber

Acıbadem Bodrum Tıp Merkezi Check up bölümünden Dr. Cengiz Babacan, düzenli sağlık taraması yani check-up’ın faydaları hakkında önemli bilgiler verdi. Dr. Babacan, sağlık bilincinin gelişmesi, iletişimde yaygınlaşma ve tıp teknolojisindeki ilerlemelerin “yaşlanma” hakkındaki algılarımızı değiştirdiğini belirterek birçok araştırmada gençlik, orta yaş ve yaşlılık dönemlerinin ötelendiğini söyledi. Buna göre de artık insanların orta yaş ve yaşlılıkta yapabileceklerini daha çok düşündüğüne değinen Dr. Babacan “Ailemizle, çevremizle ve dünyanın geri kalanıyla daha yoğun ve kaliteli zaman geçirmenin yollarını arar ve hayalini kurar olduk. Hazırlıkların başında tabii ki sağlığımızı korumak geliyor. Bedenimizi maddi ve manevi olarak iyi koruma yanında elbette onu iyi tanımamız ve ihtiyaçlarını doğru bir şekilde karşılamamız gerekli” diye konuştu.

Dr. Babacan, bu noktada düzenli olarak yapılacak sağlık taramaları, yani check-up’ın, “yaşlılık hayalleri” için en önemli araç olduğunu dile getirdi. Check-up’ın iki şekilde bizi sağlıklı bir geleceğe taşıdığını belirten Dr. Babacan “Birincisi bugünün fotoğrafını çekerek mevcut bir hastalığın veya hastalık başlangıcının erkenden bulunmasını, ilerlemeden tedavisinin yapılmasını sağlayarak; ikincisi ise geleceğe hazırlayaraktır. Bu sayede şikayet veya belirti vermeyen, belki uzun seneler vermeyecek olan bozukluklar uygun ve kolay önlemlerle iyileştirilir” dedi.

Check-Up’ın Olmazsa Olmazları…

Dr. Babacan check-up programının olmazsa olmazlarını şöyle sıraladı: “Bunların başında konu hakkında deneyimli bir doktor tarafından muayene edilmek gelir. Doktor kişiyi dinler, sorularını sorarak hastasının ailesi, kendi geçmişi, mevcut durumu ve yaşantısı hakkında detaylı bilgi sahibi olur ve arkasından muayene eder. Ayrıca iyi bir check-up programında akciğer grafisi, kalp elektrosu, ultrasonografik tetkikler, detaylı kan tahlilleri, idrar tahlili bulunmasında büyük yarar vardır. Bunlara ek olarak en sık rastlanılan sağlık problemlerine yönelik olarak Kardiyoloji, Göğüs Hastalıkları, Üroloji, Kadın Hastalıkları, Ağız ve Diş Hastalıkları vb. branşlarda uzman muayeneleri ve tetkikleri yeterli bir sağlık kontrolünün önemli parçalarıdır. Check-up doktoru ilk görüşme ve muayene sırasında gerekli gördüğü ilave tetkikleri de programa eklemelidir.”

Programın bir sonraki önemli adımının kişinin sonuçlarla birlikte tekrar check-up doktorunun karşısına oturması olduğuna vurgu yapan Dr. Babacan, doktorun sonuçları değerlendirip varsa tanıya uygun gerekli adımların atılmasını sağlayacağını şu sözlerle anlattı: “Örneğin bir başka uzmana yönlendirir veya kişinin sağlıklı bir gençlik, orta yaş veya ileri yaşa hazırlanmasını sağlayacak önerilerde bulunur ya da sağlıklı bulunulan durumlarda küçük ayarlamalar önererek devamını sağlamaya katkıda bulunur.”

Check-Up Sıklığı Kişiye Göre Değişir…

Acıbadem Bodrum Tıp Merkezi Check up bölümünden Dr. Cengiz Babacan check-up sıklığının kişinin yaşı, sağlık durumu, geçmişi ve geçirmiş olduğu hastalıklar ve son kontroldeki bulgulara göre değişiklik gösterebileceğini belirterek, sağlıklı kişilerin yılda bir kez kapsamlı bir sağlık kontrolünden geçmesini, bulgulara göre de gereken tetkiklerin tekrarlanmasını önerdi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.