Bodrum Gündem

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nın Anlamı ve Önemi

Ulusal egemenlik bambaşka bir duygu,
Ulusun kaderine damga vuran bir olgu,
İşgallerle tükenmiş koskoca bir devleti,
Ulusu kurtaracak Kemal Atatürk doğdu.

23 Nisan 1920, Türkiye Cumhuriyeti için yaşamsal önem taşıyan bir gün oldu. Evet, Türkiye Büyük Millet Meclisimizin açıldığı gündür. Her yıl 23 Nisan, Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, coşkuyla kutlandı.

Ulusal egemenlik,  yetkinin ulusta olması demektir. Osmanlı İmparatorluğunda yönetim padişaha aitti. Ülkeyi dilediği gibi yöneten padişahların rahatlarını düşündüğü dönemler yurdumuz sahipsiz kaldı. Topraklarımız işgal edildi, ordularımız terhise zorlandı, tersane ve fabrikalara el konuldu, başkent işgal edildi, karakolları basıldı, meclis düşman askerlerinin postallarıyla çiğnendi, mebusları sürgüne yollandı. 23 Nisan,  kolu kanadı kırılmış bir ulusun yeniden dirilişinin ve doğuşunun simgesi oldu.

Fransızlar; Dörtyol, Mersin, Adana ve yörelerini ve Afyonkarahisar İstasyonu’nu işgal etti. İngilizler; Batum, Antep, Cerablus (Suriye’de) kentlerini, Konya İstasyonu’nu Maraş, Birecik, Urfa ve Kars Merkezlerini işgal etti. Maraş ve çevresi daha sonra Fransızlara bırakıldı. İtalyanlar ise; Antalya, Kuşadası, Fethiye, Bodrum ve Marmaris ile yakın yörelerini işgal etti. Böylece İtilaf Devletleri, Ateşleş Antlaşması hükümlerini uygulatmak için baskı yapabilecek önemli merkezleri ellerine geçirmiş oldular.

Mustafa Kemal, Milli Kurtuluş Savaşını başlatmak için 19 Mayıs 1919’da Samsun’a çıktı. Devamında Amasya, Erzurum ve Sivas’ta yapılan kongrelerle ülkenin kurtuluşu için ülke evlatlarının savaşması gerektiği düşüncesi pekişti. Ulusun egemenliği, yine ulus eliyle gerçekleşmeliydi. AtatürkTek egemenlik vardır,  o da ulusal egemenlik… diyerek Cumhuriyet yönetimine vurgu yaptı.

Ankara’da 23 Nisan 1920 günü toplanan ve ülkenin her tarafından seçilerek gelen temsilciler, ülkemizin yokluk ve yoksulluk döneminde çalışmaya başladı. Meclis, top sesleri altında, gaz lambası ışığında çalışmalarını aksatmadan devam ettirdi. Ulusal Kurtuluş Savaşımızı ilgilendiren tüm kararlar bu mecliste alındı.
23 Nisan, ulus iradesinin yönetimde yer aldığı gündür. 23 Nisan 1920 ruhu tüm mazlum uluslara örnek oldu. Bununla birlikte Atatürk tarafından tüm dünya çocuklarına armağan edilen bir gündür. Dünyada kutlanan ilk Çocuk bayramıdır. Bu büyük gün, başta çocuklarımız olmak ulusumuz için kutlu olsun.

***

23 Nisan Etkinliği, Fuaye Süreyyapaşa Sitemizde de coşkuyla kutlandı! Programa göre; Site Yönetim Kurulu Başkanı Sezai Reyhanoğlu, yaptığı açış konuşmasının ardından Muhsin Durucan’a (şahsıma) söz verdi. Günün anlam ve önemine uygun konuşmamı sundum.

Şef Özgür Koban yönetimindeki Fuaye Türk Sanat Müziği Korusu, başarılı bir konser verdi. Özellikle solistler bol alkış aldılar! Ardından Gizem Ekiz ve minik öğrencileri, salondakilere müzik konseri sundular. Fuaye Sanat Merkezi’nin gösterisi ile etkinlik noktalandı.

Coşkulu bir 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlaması yapıldı. Emeği geçenleri alkışlamak, erdemdir!

***

Doğum Günüm nedeniyle gönderilen özgün bir kutlama metnini ekliyorum:

Kırk yılı aşkındır; Isparta’da Halk Eğitimi Başkanı olduğu günlerden bu güne dost kaldık ve bir yaşam boyu bunun anlamına anlam katanlardanız. Herkes eğitimini alsa da doktor, yargıç, mühendis olamaz.. Bunların içinde uygulayıcılar ayrıdır, her an yeni veriler, özler katarak yaradılıştan bu mesleğin adamı olduklarına dikkat çekenler ayrıdır. İşte onlardan birisi de şairliği, yazarlığı, sanat adamlığı, gönül dostluğu, rafine bir insanda öne çıkan öz değerler ne ise ‘onlarla’ donanımlı, yaradılıştan öğretmen-eğitimci bir Muhsin Durucan’ımızdır. Soyadı da bunun ifadesi ve kendisine çok yakışanıdır. Bir de 23 Nisan’da doğmuş olması ne güzel uymuştur “23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı” felsefesinin amacına, kutsallığına!

Böylesi bir insana/insanlara Yüce Allah’ın sıhhatli-mutlu uzun ömür vermesi hayatımıza bir armağandır.

Sevgili dostum Muhsin Durucan öğretmenim:  Doğum günün kutlu olsun.. Esenlik, esinlik, erinç-gönenç içinde uzun bir ömürle umduğun geleceklere ulaşmanı diler; seni, sevgi ve saygılarımla selamlarım.”

Mehmet Ali Erdin

NOT: Evet, 23 Nisan, benim doğum günüm… Kutlamada bulunan nezih insanlara teşekkür ediyor, sevgi ve saygılarımı sunuyorum. Bir şiirimi aktarıyorum.

Doğum Günü

Serin esen yellere
Ben hep Meltem derim.

O özgün gülüşlere
Ben hep Neşe derim.

Saygıyla bakan gözlere
Ben hep Özlem derim.

Sevgi sunan gönüllere
Ben hep Sevinç derim.

Yaşanan güzel günlere
Ben hep Dönüş derim.

Doğum günün kutlu olsun
E s e n l i k l e r dilerim!

Muhsin Durucan

      *

Yazarın Diğer Yazıları
Yorumlar

  1. Mehmet Ali Erdin dedi ki:

    Elbet de dostumuz, tanışık olduğumuz insanı hak ettiğince överiz. İltifat sayılmaz, olanı anlatmış oluruz. Anlatmamak, biraz ilgisiz kalmakla kalmaz, değer takdir etmemek kusuruna düşürür bizi…
    Muhsin Durucan öğretmenimizi eğitimciliği, şairliği, yazarlığı, rafine insanlığı özellikleriyle her zaman sever, sayar, selamlarız…
    Nice aydınlık geleceklere ulaşması dileğimle… -Mehmet Ali Erdin- Ankara, 25.4.29022 Pazartesi