Bodrum Gündem

Bodrum’da Her Mahallede Eğitimli Afet Gönüllüsü Olacak

Bodrum’da Her Mahallede Eğitimli Afet Gönüllüsü Olacak

Büyük çaplı afetler ve afet öncesinde, meydana gelen olaylarda arama kurtarma çalışmalarına katılarak, hayat kurtarma ile birlikte, toplumda afet duyarlılığının gelişmesi için yürütülen MAHALLE AFET GÖNÜLLÜLERİ (MAG) projesi Bodrum Belediyesi ile imzaladığı protokolün ardından mahallelerde hızla eğitimli gönüllü ekiplerini oluşturmaya başladı.

Bodrum Gündem Haber

MAG AMEDER Bodrum Şubesi tarafından Bodrum’da 56 mahallede, olası afetlerde görev alabilecek kapasite ve eğitime sahip eğitimli gönüllü ekipleri oluşturmak üzere yapılan çağrılarla ön başvurularını dolduran gönüllüler, eğitimlerine başladı. Online ve yüz yüze eğitimlerle İlkyardım, Afet Bilinci, Afet Psikolojisi, Temel Bina Yapısı, Yıkım Tipleri, Arama Kurtarma, Afet Öncesi ve Sonrası Yangın Tehlikeleri ve önlemleri,  Yangında Güvenlik/Karanlıkta ve Duman İçinde Hareket Etme Yöntemleri, Küçük Gruplarda İlişkiler ve Liderlik, Afet Haberleşmesi gibi konularda eğitimler alan MAG üyeleri, itfaiyeden de eğitim aldı.

Geçtiğimiz gün Muğla Büyükşehir Belediye Başkanlığı Bodrum İtfaiye Grup Amirliği’nde bir araya gelen 38 Afet gönüllüsü, Bodrum’un deneyimli itfaiyecileri tarafından verilen uygulamalı eğitimlerde, hem araç ve gereçleri tanıdı, hem de her birini uygulamalı olarak deneyimledi. Hortum açma, toplama, her yangın için kullanılan lans ve hortum çeşitleri ile ara rekorlar hakkında eğitim aldılar.

Yaşları 25 ile 70 arasında değişen 38 kişilik Bdrum Belediyesi Mahalle Afet Gönüllüleri, önümüzdeki günlerde Kurtarmada Temel Düğümler, Merdiven-Kule İniş (Teorik&Pratik), Kaldırma ve Kurtarmada Levye, Krikolar, Enkaz, Jeneratör Kullanımı, Bağlantıları, Aydınlatma, Kırıcı ve Demir Kesme Makası Kullanımı gibi eğitimlerin ardından sertifika almaya hak kazanacaklar.

İkinci etap eğitimler için ön başvuruların tamamlandığını belirten MAG AMEDER Bodrum Temsilcisi Agah Oktay Ateş, şunları söyledi;

“Afetler her zaman en beklenmedik anda gelen, maddi, manevi bizlere ve çevremize zarar veren olumsuz etkisi uzun süre hissedilen olaylar zincirinin ilk halkasıdır. Bizler, geçtiğimiz dönemde yaşadığımız koordinasyonsuzlukların neden olduğu olumsuzlukları en düşük düzeye indirgeyip, eğitimli gönüllüler ve her afete müdahale edecek ekipler ile sahadaki yerimizi aldık. Geçtiğimiz hafta itibari ile de Bodrum Belediyesi Mahalle Afet Gönüllüleri olarak ilk etap eğitimlerimize başladık.

Geçtiğimiz yıl yaşanan yangın nedeniyle, herkes Bodrum’un tek riskinin yangın olduğu gibi bir algı içerisinde olsa da, biz deprem, sel, tsunami gibi risklerin de Bodrum’a büyük tehditler oluşturduğunun bilincindeyiz. O nedenle gönüllülerimize psikolojiden yangına, sel ve deprem arama kurtarma eğitimlerine kadar her alanda yetkin birer birey olarak sahada yer almalarını sağlayacak bir sistemle eğitimlerimizi sürdürüyoruz.

Bodrum, tüm afetlere oldukça açık ve riskli konumda olmasından dolayı, ne kadar çok gönüllüye ulaşır, onların acil müdahale için eğitimlerini tamamlayabilirsek olası durumlarda hızlıca müdahale gerçekleştirebiliriz. Bodrum’da yaşayan ve gönüllü olmak isteyen herkesi eğitimlerimizde görmeyi arzu ediyoruz.

Eğitimli ve bilgili, afet konusunda bilinçli gönüllülerimizin ikinci etap eğitimleri için ön başvuruları almaya başladık. Tahmin ediyorum ki, yaz sezonu gelmeden biz her mahallede aktif ekiplerle afetlere daha eğitimli, bilgili ve deneyimli ekiplerle hazır olacağız.

MAG AMEDER olarak en önemli farkımız, her eğitimi uzmanlarından aldırdığımız ekiplerimizle sahada daha hızlı ve bilinçli bir şekilde afetlerle mücadele edebilecek kapasiteye sahip olmamız. Bilgi güçtür. Ve paylaşıldıkça bu güç daha da artar. Afetsiz günlerde bir araya gelmek hepimizin arzusu. Ancak afetler de yaşadığımız hayatın en yıkıcı parçaları. Bizlere düşen de onlara karşı hazırlıklı olmak.”

Bodrum Belediyesi Mahalle Afet Gönüllüsü eğitimlerine katılmak için, aşağıdaki kare kodu akıllı telefonunuz ile taratabilir, İnstagram @bodrum.mag.ame hesabı profilindeki linkten ön başvuru formuna ulaşabilirsiniz.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.