Bodrum Gündem

TBB Yönetimi ve Baro Başkanlarından Batman’da Şiddete Uğrayan Meslektaşımıza Destek Açıklaması

TBB Yönetimi ve Baro Başkanlarından Batman’da Şiddete Uğrayan Meslektaşımıza Destek Açıklaması

Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Av. R. Erinç Sağkan, Yönetim Kurulu üyeleri Av. Nizam Dilek ve Av. Ali Bayram; 14 Nisan 2022 tarihinde, adliye içerisinde polis memurunun saldırısına uğrayan Batman Barosuna kayıtlı meslektaşımız Av. Orhan Alphan’a destek vermek üzere Batman’a gitti. Bu amaçla Batman Adliyesi önünde yapılan basın açıklamasına, başta Batman Barosu Başkanı Av. Erkan Şenses olmak üzere çok sayıda baro başkanı ve meslektaş katıldı.

Bodrum Gündem Haber

TBB Başkanı Sağkan burada yaptığı konuşmada; 24 Ocak Tehlikedeki Avukatlar Günü’nün iki kez Türkiye’deki avukatlara adanmasının nedenlerinin iyi değerlendirilmesi gerektiğini söyleyerek; “Sadece son üç aylık veriler bile Türkiye’deki avukatların neden tehlike altında olduğunu açıkça ortaya koymaktadır” dedi. “Üç ayda 21 avukat yaralaması söz konusu oldu. 3 meslektaşımız öldürüldü. Sadece 2022 yılında 3’ü stajyer olmak üzere, 7 meslektaşımız intihar etti” ifadelerini kullanan Sağkan, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bir hafta içerisinde önce Mersin Adliyesi önünde açıklama yapmak isterken çok ağır müdahaleyle karşılaşan ve haklarında soruşturma açılan meslektaşlarımızla dayanışmak üzere Mersin’deydik. Daha sonra adliyede sanık yakınları tarafından burnu kırılan meslektaşımızın davası için İstanbul’daydık. Bugün yine kolluk tarafından görevi başında adliye içerisindeyken burnu ve dişi kırılan meslektaşımızın hakkını savunmak için Batman Baromuzun yanında, baro başkanlarımızla bir aradayız.”

Sağkan, avukatların içerisinde bulunduğu bu vahim tablonun; yaşadıkları sosyoekonomik zorlukların, avukata dönük şiddetin ve avukat intiharlarının araştırılması için bir Meclis Araştırma Komisyonu kurulmasına ilişkin taleplerini 4 Nisan’da TBMM’de grubu bulunan bütün siyasi partilere ilettiklerini hatırlattı. “Meclis’teki vekillerin 5’te birinin hukukçu olduğu bir kompozisyon içerisinde, son derece insani ve vicdani olan bu talebimiz dahi reddedildi” diyen Sağkan, 4 Nisan’dan sonra ise iki ayrı çok vahim olayın yaşandığına vurgu yaptı.

Sağkan, “Birisi Şırnak’ta yine bir polis memuru tarafından meslektaşımızın üzerine araba sürülerek meydana gelen öldürmeye teşebbüs vakası; diğeri de Batman’da meslektaşımızın görevi başındayken yaşadığı şiddet vakası. İşte bu nedenle 4 Nisan’daki talebimizin reddi sadece bir ret değil; bu tür şiddet vakalarını cesaretlendiren de bir tutumdur” diye konuştu.

Avukatlara ayrıcalık talep etmediklerini, savunmanın itibarının gözetilmesini istediklerini kaydeden Sağkan, “Çünkü hep altını çizerek söylediğimiz üzere, avukata dönük şiddet sadece avukata dönük şiddet değil, yurttaşın savunma hakkına dönük bir müdahaledir. Bu sebeple bugün buradayız, yarın da herhangi bir şekilde savunma hakkına dönük bir saldırı olduğunda; barolarımızla, meslektaşlarımızla birlikte yurttaşlarımızın savunma hakkına sahip çıkmaya devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

Sağkan, “Bu vahim olayın; soruşturma ve kovuşturma süreçlerinde, Batman Baromuz, tüm barolarımız ve meslektaşlarımızla dayanışma içerisinde sonuna kadar takipçisi olacağız” şeklinde sonlandırdı.

Cumhuriyet Başsavcısı Ve Adalet Komisyonu Başkanı’na Ziyaret…

TBB Başkanı Sağkan ve beraberindekiler, Batman Cumhuriyet Başsavcısı Ömer Mete ve Batman Adalet Komisyonu Başkanı Fatih Yıldırım’a da ziyarette bulunarak yaşanan şiddet vakasına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.