Bodrum Gündem

Köy Enstitüleri Gibi Zeytincilik Okulu Projesi MİTSO’da

Köy Enstitüleri Gibi Zeytincilik Okulu Projesi MİTSO’da

Milas Ticaret ve Sanayi Odasına Milas’ta “Köy Enstitüsü” gibi öğretim verecek “Zeytincilik Okulu” projesi sunuldu.

Bodrum Gündem Haber

Projeye göre yapılacak okulda öğrenim görecek öğrencilerin aynı zamanda üretim yapmalarını da öngörürken okulun yüzde 70’e varan oranda elektrik enerjisi tasarrufu yapacak şekilde planlandığı, kullanacağı elektrik enerjisini güneşten ve biyogazdan kendisinin üreteceği, müzesi ve restoranlarıyla kendi giderlerini kendisinin karşılayacağı bir proje olduğu bildirildi.

İ.T.Ü Mimarlık Fakültesi Bina Bilgisi Anabilimdalı bünyesinde öğretim üyesi yardımcısı olarak görev yapan ve özel mimarlık ofisi de bulunan Y.Mimar Cem Erözü tarafından Urla için hazırlanan, Milas’ta da uygulanabileceği düşünülen ve Köy Enstitülerinin öğretim ilkelerine uygun olarak öğretim verecek teknik lise düzeyindeki “Zeytincilik Okulu” projesinin tanıtımı yapıldı. Milas’ta Akarca Çiftliğinin Kimya Mühendisi İzzet Ezber’in daveti üzerine Milas’a gelen Y. Mimar Cem Erözü, özgün ve ilginç projesini MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer’e anlattı. Milli Eğitim Bakanlığı ile uyumlu şekilde yapılması tasarlanan Zeytincilik Okulu için AB’den de hibe desteği sağlanabileceğini belirten Y.Mimar Cem Erözü, okulun en temel özelliğinin öğrencilerin üretimin içinde olacağı Köy Enstitüleri gibi bir sisteme uygun olarak planlandığını anlattı. Projenin mimarlık ve mühendislik özelliklerini de anlatan Cem Eörzü, projeye göre yapılacak Zeytincilik Okulunda sınıfların, salonların, ortak kullanım alanların çok amaçlı kullanıma uygun olması ve deprem riskini ortan kaldırması amacıyla altıgen şekilde tasarlandığını ifade etti. Okul binalarının çatılarının da yeşil bitki örtüsüyle kaplanacağını belirten Erözü, yüzde 70 enerji tasarrufuyla faaliyet gösterecek okulda elektrik enerjisinin güneşten ve okulun atıklarının değerlendirildiği biyogazdan sağlanacağını anlattı.  Okulun, öğrencileri tarafından işletilecek restoranları, spor ve konferans salonları, kütüphanesi ile de dışarıya açık bir yapı olduğunu belirten Cem Erözü, projenin zeytincilik alanında son yıllarda çok önemli gelişmeler gösteren Milas’ta da uygulanabileceğini söyledi.

MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer, Milas’a gelerek ilginç ve çok kapsamlı okul projesini tanıtan Y. Mimar Cem Eröz’e ve kendisini Milas’a davet eden Kimya Mühendisi İzzet Ezber’e teşekkür etti. Projenin tanıtımından çok etkilendiğini belirten Reşit Özer, “Bu çok ilginç bir proje. Yapılaşma biçimiyle, çevreci özellikleriyle, en önemlisi de okulda öğrenim görecek öğrencilerin üretime katılmasını sağlamayı amaçlayan bir okul olmasıyla çok özel bir çalışma. Bu önerinizi Milas’ta yapabilir miyiz, bunu araştıracağız. Yapılacak araziyi buluruz. Okulun yapımı için gereken bütçenin oluşturulabilmesi için Belediye ile Kaymakamlıkla, Valilikle görüşeceğim. Milletvekillerimize anlatacağım. Projenizi TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu’na da anlatacağım. Bu projenin gerçekleşmesini çok isterim” diye konuştu.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.